Intr-un interviu acordat in luna septembrie 2015, presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures Gheorghe Marcas, unul din cei mai longevivi presedinti CCI din Romania se lauda cu faptul ca foarte multi ambasadori ne-au vizitat judetul interesati sa vada ce se intampla cu adevarat in Maramures, atrasi mai mult de traditiile folclorice si de bisericile monument istoric si mai putin, credem noi, de industria care a fost decimata, daca e sa-i credem pe altii, a disparut cu desavarsire.

Şi pentru ca imaginea judeţului nostru să fie cît mai bine promovată, la invitaţia Camerei, în cei 25 ani de existenţă, ne-au vizitat judeţul 70 de ambasadori sau reprezentanţi ai ambasadelor străine, acreditate în România, şi peste 60 de preşedinţi sau reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din ţară şi străinătate”, a mentionat Gheorge Marcas in interviul acordat cotidianului Graiul Maramuresului.

Nu numai reprezentantii CCI au incercat sa beneficieze de vizita ambasadorilor pe plaiurile noastre, dar cel mai mult au incercat sa profite primarii, presedintii de Consiliu Judetean si prefectii, oricare ar fi fost ei, cu totii le-au deschis usile ambasadorilor acredidati la Bucucresti. Chiar si Catalin Chereches a avut ca oaspeti astfel de personalitati, dovada fiind fotografiile prezentate in presa locala.

Nu stim ce a rezultat in urma acestor intalniri, daca s-au stabilit ceva legaturi economice, dar cu siguranta mereu am fost mintiti ca astfel de legaturi au fost facute si chiar s-au semnat documente oficiale. Rezultate? Zero! Ei au ramas cu fotografiile, iar noi fara locuri de munca, asa cum ne-au promis de fiecare data cei impricinati.

Se pare ca ultimul ambasador american care “ne-a trecut pragul” a fost Mark Gitenstein. Acesta a vizitat in 2011 Craica, blocurile sociale de pe strada Horea, si alte zone considerate pungi de saracie la ora respectiva.

“A fost o vizita foarte pozitiva, am discutat un plan comun de lucru. Ma bucur ca domnul ambasador a venit in Baia Mare si a vazut la fata locului care este situatia si care sunt proiectele noastre. Ma bucur ca a inteles ca noi nu discriminam pe nimeni. Sunt onorat, de asemenea, ca s-a oferit sa ne sprijine si sa vina in intampinarea proiectelor pe care noi le avem la nivel local. Domnul ambasador Gitenstein a vazut si situatia de la imobilele sociale de pe strada Horea din Baia Mare si a ajuns la concluzia ca este vorba despre un gard menit sa protejeze si nicidecum un zid care sa duca la segregarea celor care locuiesc acolo”, a declarat edilul Catalin Chereches imediat dupa intalnirea cu Mark Gitenstein.

„Indiferent de ceea ce apare in media, eu am obligatia sa fac un raport in fiecare an, in care trebuie sa detaliez situatia drepturilor omului in Romania. Rezultatul discutiilor noastre de astazi va ajunge inclusiv la vicepresedintele, si chiar la presedintele Statelor Unite ale Americii, care m-a rugat sa aflu care este situatia in Baia Mare. Dorinta mea este nu doar sa realizez acest raport, ci chiar sa va ajut sa deveniti un model de buna practica in aceasta problematica. Sunt de acord cu majoritatea ideilor exprimate de primarul Chereches, si ma bucur ca suntem de aceeasi parere ca integrarea se poate face doar prin educatie…”, a precizat dupa intalnirea cu primarul Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania.

S-a schimbat ceva din 2011 pana astazi, cand ne pregatim sa mergem la vot? Nimic! “Pungile de saracie” sunt la locul lor, ba chiar s-au extins considerabil, iar comunitatile de rromi isi duc viata la fel ca in urma cu 4 ani. Ca Mark Gitenstein a facut un raport care a ajuns pe masa presedintelui american Barack Obama, putem fi siguri. O spune cu subiect si predicat. Intocmirea unor rapoarte clare si obiective a fost si este datoria fiecarui amansador USA la Bucuresti.

Chiar si in aceste zile, actualul ambasador american, Hans Klemm, sustine ca nu ar trebui votati candidatii acuzati de coruptie, chiar daca exista o prezumtie de nevinovatie.

Pe astfel de principii s-a cladit democratia in USA, tara care a dat mereu tonul si a fost un exemplu pentru toate tarile care au tins spre civilizatie si libertate.

Timp de 50 de ani i-am asteptat pe americani sa vina in Romania. I-am admirat fara sa restrictii iar dupa ce au venit si au inceput sa ne spuna ca trebuie sa grabim procesul de democratizare si sa starpim din radacini coruptia am dat-o cotita.

“Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie. Dar, aşa cum aţi spus, şi în SUA există prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. Corupţia politică există şi în Statele Unite, sunt foarte mulţi politicieni care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie doar în ultimele luni. Au existat şi membri ai Congresului care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie. Acestea sunt probleme cu care se confruntă orice ţară din lume. În SUA, până când cineva este condamnat, nu există o interdicţie în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupţie”, a spus Hans Klemm, răspunzând unei întrebări a publicaţiei ConstantaNoastra.ro

hans klemm 2

Cele spuse de catre ambasadorul american seamana perfect cu situatia de la Baia Mare. Hans Klemm a dat un raspuns la problemele noastre, semn ca stie exact ce se intampla in tara noastra si cu siguranta Baia Mare este cap de lista pe agenda sa cu observatii.

Este adevarat ca justitia nu i-a interzis lui Catalin Chereches sa candideze, insa colegii din Coalitia pentru Baia Mare, UDMR, UNPR si PNT ar fi trebuit sa evite orice asociere cu edilul acuzat de luare de mita si aflat in arest provizoriu pentru 60 de zile. Au facut-o? Nu!!!

Ei continua sa-l promoveze pe Catalin Chereches ca pe un martir, incercand sa adune cat mai multa simpatie de la locuitorii municipiului. Gresesc oamenii din Coalitie? Sigur ca da!!! Pana si Hans Klemm este bulversat de ce se intampla in Romania. Nu numai in Baia Mare, ci aproape in fiecare judet, municipiu, oras, comuna, avem cate un caz Chereches. Chiar si Bucurestiul este in situatia aceasta.

Condamnatul Adrian Severin este sustinut la Primaria Capitalei de catre penalul Marian Vanghelie. Ce poate fi mai emblematic decat asta?!!! 

Revenind la Baia Mare, cetatenii trebuie sa inteleaga ca merg pe un drum gresit votandu-l pe Catalin Cherches pentru un nou mandat la primarie. Nu stim daca este vinovat sau nu. Justitia, in care spune zilnic ca are incredere, trebuie sa decida. Procurorii il acuza pe baza unor fapte clare, iar el are datoria si obligatia sa se apere, dar nu in felul in care o face. Trebuia sa se retraga din cursa electorala si sa stea deoparte. Confuzia in randul electoratului este atat de mare, incat comunitatea este practic rupta in doua tabere adverse, iar imaginea municipiul Baia Mare va fi ani de zile prejudiciata.

Cum va suna raportul ambasadorului SUA la Bucuresti Hans Klemm dupa alegerile de duminica 5 iunie depinde de modul in care vom intelege sa punem stampila in cabina de votare. Catalin Chereches nu este singurul cu dosar penal pe listele electorale din Maramures, insa el este singurul care candideaza din pozitia de retinut pentru luare de mita in forma continuata si trimis in judecata. Mai sunt si altii care s-au strecurat pe listele electorale si pe care avem datoria sa-i descoperim si sa nu le acordam increderea noastra.

Duminica sa votam cu mintea, nu cu “sufletul”. Trebuie sa folosim ratiunea si sa nu ne lasam induiosati de vorbe. 

Opriti-va in a trai in trecut. Copiii nostri au nevoie de un viitor asa cum ni l-am dorit foarte multi dintre noi. Sa le oferim acest viitor, fara sa ne fie rusine sa privim in urma la faptele noastre. Votand un candidat retinut pentru mita si trimis in judecata este exact ce nu trebuie sa facem. Cum sa va mai spunem pentru a intelege ca nu trebuie sa ia nici un vot Catalin Chereches duminica 5 iunie?

Chiar el ar trebui sa refuze sa puna stampila pe numele lui, daca ar avea dreptul sa voteze. Doar asa ar putea sa-si priveasca in ochi concetatenii dupa ce isi va fi rezolvat problemele in justitie.