Într-un articol apărut recent (14 mai 2018) pe site-ul Recorder.ro, Iulia Marin trage linie și adună câți bani se scurg din bugetele locale și județene spre buzunarele celor ce conduc și dețin mass-media locale.

“Camuflată sub contracte de promovare a localităților sau sub achitarea unor mesaje festive, mituirea presei locale cu resurse de la buget a devenit un fenomen de masă. În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) sunt mii de contracte prin care autoritățile acordă sume de bani către firmele aflate în spatele ziarelor, site-urilor, televiziunilor sau posturilor de radio locale.

Din acest munte de informații, am extras datele din ultimele trei luni și am găsit 939 de contracte încheiate între instituțiile locale și presă. Valoarea totală a acestora este de 3.683.068 lei, adică aproximativ 818.000 de euro. Presupunând că această sumă este cheltuită la fiecare trei luni, rezultă că primăriile și consiliile județene direcționează, anual, peste 3 milioane de euro către presă locală”, scrie Iuliana Marin pe Recorder.ro

Nu este greu să ne imaginăm de ce plătesc primarii și președinții de consilii judetene milioane și milioane de euro firmelor din media. Vedem cu toții cum presa locală este mai aservită ca oricând. Ziarele nu se mai pot baza pe cititori, iar publicitatea nu mai intră ca altă dată la radio, televiziune și nici la publicățiile săptămânale sau lunare.

Lipsa fondurilor pentru plata salariilor i-a încovoiat pe toți în față baronilor locali.

“Mâna întinsă care nu știe să spună o poveste nu primește nimic!”, iar redactorii șefi și subalternii lor au îndoit coloana, au închis gura și s-au pus pe scris…

“La schimb, politicienii primesc articole pozitive, emisiuni aranjate și spațiu editorial în care adresează cetățenilor urări și mesaje la diferite ocazii. Însă, mai presus de orice, primesc garanția că ziarele și televiziunile pe care le miluiesc cu bani publici nu-i vor deranja niciodată cu anchete sau cu articole critice.

În toată țara, oamenii care deschid paginile site-urilor de ştiri locale sau posturile de televiziune regionale sunt prostiți că trăiesc nu într-un stat de mâna a treia care își disprețuiește cetățenii, ci în țara veștilor bune și a politicienilor fără defecte!

Cele mai banale gesturi ale unui edil sunt înfăţişate ca acte de eroism, iar plăgile care macină administraţia publică locală ajung să fie expediate, în cel mai bun caz, într-un colţ de pagină rămas nevândut.

Presa și autoritatea locală, două entități care ar trebui să fie că șoarecele și pisica pentru a apăra interesele cetățenilor, au sfârșit prin a se alia împotriva cetățenilor, pe banii lor!”, subliniază Iulia Marin.

Cum era de așteptat, primarul Cătălin Cherecheș este cap de lista în fruntea baronilor care a cumpărat presa locală, la început cu bani personali, apoi cu contracte de la Primărie și mai apoi chiar cu amenințări…

“Banii se scurg din bugetele locale sub paravanul unor motivații superficiale:

  • promovarea comunei/orașului/județului, ori promovarea unui eveniment din localitatea respectivă.
  • crearea de abonamente pentru mii de exemplare dintr-o publicație și apoi oferirea ziarelor către cetățeni, cu titlu gratuit.
  • achiziționarea de spațiu la televiziuni, posturi de radio, în ziare sau pe site-uri pentru transmiterea de mesaje care se pretind a fi de interes public.

Sub această denumire – anunț de interes public – sunt plătite și felicitările transmise de politicieni în zile de sărbătoare. (De exemplu: la 8 Martie 2018, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a apărut pe prima pagină a ziarului „Graiul Maramureșului” cu mesajul său dedicat femeilor. La 20 februarie 2018, cu nici trei săptămâni înainte, publicația primea 9.600 de lei de la Primăria Baia Mare pentru anunțuri de interes public)”, scrie Recorder.ro.

Și acestea sunt doar sumele oficiale publicate la care au avut timp să ajungă jurnaliștii de investigație.

O estimare rapidă poate dovedi că doar Cătălin Cherecheș a cheltuit, în cei șapte ani de când este primar, peste 3 milioane de euro din banii băimărenilor doar pentru a cumpăra conștiința presei locale și regionale. Dacă adăugăm și sumele (alte milioane bune) pe care le varsă și Gabriel Zetea de la Consiliul județean pentru a cumpăra linișta și slugărnicia presei (inclusiv prin angajarea unor ”ziariști” care se cred mari analiști sau realizatori TV, ca și consilieri personali sau funcționari în Consiliul Județean).

Cătălin Cherecheș a distrus tot ce mai însemna presa în municipiul Baia Mare. Cu ani în urmă și-a cumpărat propriul trust media (ziar, radio, TV) iar când a dat de necaz cu DNA-ul și a fost reținut, cercetat și acuzat pentru corupție, a trecut la amenințări pentru a-și satisface orgoliile în presa de pe malul Săsarului.

Graiul Maramureșului a cedat șantajului, după ce patronatul a fost somat cu desființarea chioșcurilor de ziare din Baia Mare. Aflați la capăt de drum, în prag de pensionare și speriați că vor rămâne pe drumuri după 28 de ani de activitate și alți ani sub comunism, seniorii de la Graiul Maramureșului s-au făcut preș în față lui Cătălin Cherecheș. Copilul alintat și obraznic a învins, iar adevărul nu mai poate fi scris pe hârtie.

Câțiva jurnaliști exilați în spațiul online mai au curajul să scrie despre “realizările mega-super-colosale” ale Împăratului, dar în spațiul virtual sunt amenințați cu darea în judecată, culmea, chiar de cel ce este judecat pentru luare de mită și deturnare de fonduri într-un proces care durează deja prea mult.

Trebuie oare să listăm ce a promis și nu a făcut edilul Băii Mari? A promis marea cu sarea, dar orașul moare din punct de vedere economic și social, încet dar sigur. Parcuri din betoane, panseluțe pe sute de mii de lei, bani dați bisericilor și concerte nesfârșite pe sume exorbitante și contracte cu dedicație…

Sună a înmormântare și stare de doliu pe durata mandatelor pentru unul care știe să privească realitatea. Nu suntem nici metropolă, nu avem nici o groapă de gunoi ecologică, nici aeroport funcțional, industria este la pământ, investitorii ne ocolesc, iar taxele și impozitele cresc ca Făt-Frumos.

Am avut sport de performanță doar atâta timp cât “inginerii” din cluburile sportive au știut să facă bani pentru ei și pentru primar. Sportul baimarean a fost umflat că o gogoașă, care s-a dovedit goală și falimentară pe dinăuntru.

Cătălin Cherecheș este imaginea emblematică a noii generații de oameni politici, care nu se pricep la nimic. dar care știu să dea cu pumnul în masă și să mestece vorbele cu salivă, după care să te scuipe în obraz.

Am spus-o și o repet: Baia Mare merita în toți cei 28 de ani de după 1990 altceva decât ce am ales cu două mâini. Cum Dumnezeu să alegi pe cineva primar când acesta este închis și cercetat în Penitenciarul Gherla?

Suntem unicat în lume, cu doi primari, unul după altul, infractori și mincinoși, care au avut și au probleme cu justiția. Unul a fost condamnat după 17 ani de activitate, iar altul umblă acum cu fofârlica și cu minciunile și amânările prin tribunale, după ce a fost prins cu șpaga în birou.

Doi primari diferiți, ca vârstă și pregătire profesională, dar care au totuși ceva în comun. Tupeul, aroganța, lipsa de respect pentru urbea pe care o reprezintă, incapacitatea de a aduce bunăstare locuitorilor și narsicismul de care dau dovadă îi unesc definitiv. Penalii care ne conduc destinele nu renunță la funcțiile publice, iar justiția se mișcă cu picioare de elefant.

Mai trebuie oare să amintim și de conducerea Consiliului Județean Maramureș? Această instituție, plus Prefectura țin sub umbrela lor zeci de politruci de mucava sau relicve. Dinozaurii tepoși stau pe banii noștri, ai contribuabililor și ”sărbătoresc” tot soiul de prostii, ori de câte ori au ocazia. Bani de distracție se găsesc mereu, însă bani pentru drumuri, poduri, aeroport, șosele rapide, școli, spitale, grădinițe nu există.

Într-o intervenție la DIGI24 cu câteva seri în urmă, Gabriel Zetea – mai-marele baron al județului, cerea opoziției și cetățenilor să fie lăsăți să “guverneze” patru ani în liniște, fără proteste de stradă și sule în coastă prin Parlament. Vicele național al PSD, un funcționăraș mărunt și servil, cu vădite probleme de control al limbii române (”nu mai proliferați linbaj critic” i-a scris unui cetățean pe Facebook) a ajuns să vorbească poporului în numele partidului aflat la guvernare, luând apărarea Cabinetului Dăncilă, plin cu impostori și analfabeți pe funcții de minstru.

Orice radiografie făcută județului Maramureș sau municipiului Baia Mare ar demonstra că “pacientul” este în metastază.

Cancerul mai poate fi învins doar prin voința electoratului.

O revoluție amplă ne-ar mai putea salva, doar că toate partidele tradiționale, de la dreapta la stânga, și-au dat mâna pe sub masă pentru satisfacerea intereselor proprii. Este deja faimoasă fotografia care îi prezintă pe liderii PSD și PNL, petrecând cu alcool, pe banii cetățenilor, la una din numeroasele chermeze organizate din bugetul județean, fără vreun rezultat economic sau social tangibil.

Maramureșenii ar trebui să lase cetera, zongora și horinca deoparte și să treacă la țipurâturi în piață, acolo unde întotdeauna poporul are dreptate.

 

PNL și PSD Maramureș beau împreună pe banii cetățenilor

Alcool, dansatoare, mese bogate, chef și bună dispoziție. Totul pe banii maramureșenilor. Ionel Bogdan, președinte al PNL Maramureș, surprins aici trăgând cu sete din sticla de horincă, alături de bunii săi prieteni de la PSD, Pop Liviu Marian și Gabriel Zetea.