Ștrandul din Baia Mare este închis din anul 2010 și a ajuns nu doar un monument al dezastrului, incompetenței și delăsării, ci un veritabil pericol pentru siguranța cetățenilor care trec prin zonă. Deși legea prevede clar că proprietarii de terenuri sunt obligați să își păzească și să împrejmuiască suprafețele și să nu pună în pericol trecătorii, relicva ștrandului aflat în proprietatea Primăriei este o bombă cu ceas gata să explodeze oricând.

Porțile de intrare în ștrand și gardul de împrjmuire au dispărut, au fost vândute la fier vechi sau zac prăbușite în noroi, astfel că oricine dorește poate intra în perimetrul fostei baze de agrement. Locul a devenit un spațiu al personajelor dubioase și al celor fără adăpost sau care se droghează, dar și un teren care găzduiește la grămadă gunoaie menajere, resturi de construcții, câini vagabonzi și animale cu sau fără stăpân care pasc în voie.

Accesul fiind absolut neîngrădit, tragediile sunt foarte posibile: orice copil poate intra pe poartă sau prin spărturile din gard și poate cădea în ruinele bazinelor sau, mai rău, în canalele rămase fără capac, care sunt împrăștiate pe toată suprafața respectivă.

Un atac ucigaș din partea animalelor sălbăticite aflate în zonă este la fel de posibil, așa cum s-a întâmplat anii trecuți la București.

Nivelul de distrugere al bazinelor și celorlalte instalații ale complexului este atât de pronunțat, încât ștrandul nu doar că nu mai are nicio șansă de a fi renovat și repus în funcțiune vreodată, măcar parțial, dar s-a transformat într-o ruină similară celor pe care le regăsim pe fostul teren al Combinatului.

Costurile de eliberare a terenului de betoanele măcinate și instalațiile putrede ar putea fi mai mari decât investiția într-o nouă bază de agrement.

Cătălin Cherecheș promite în 2016 că ștrandul se redeschide ”într-un an sau doi” sub forma unui Super-AquaPark

Istoria distrugerii celei mai importante baze de agrement a municipiulu Baia Mare începe în 2010, când reprezentanții locali ai Ministerului Tineretului și Sportului se declară incapabili în a mai gestiona funcționarea ștrandului, arată că acesta generează costuri uriașe care nu se pot acopri din încasările din bilete și decid să nu îl mai deschidă pentru public.

Începând din 2011, noul primar Cătălin Cerecheș promite în mod repetat că va prelua ștrandul și celelalte baze sportive în proprietatea municipiului și va proceda rapid la renovarea și punerea acestei baze de agrement în circuitul public funcțional.

Trecerea bazelor sportive sub controlul Primăriei are loc abia în anul 2015. La acel moment, primarul a decis ca ștrandul să fie administrat direct de clubul sportiv al municipiului, alături de stadionul de atletism, o altă bază semi-abandonată, aflată încă în stare de funcționare.

De la momentul preluării bazelor sportive, începe sarabanda de promisiuni mincinoase și de proiecte megalomanice despre care primarul Cherecheș nu ezită să bată din gură, fără a trece efectiv la fapte.

La începutul anului 2016 (an electoral, să nu uităm!), Cătălin Cherecheș începe să mintă băimărenii despre construirea ”într-un an sau doi” a unui Aqua Park spectaculos, care să includă parcare, sală de sport, restaurante și alte dotări pentru ”o bază sportivă și de agrement impecabilă”.

Iată cum arată declarația pe care primarul o face la începutul lui 2016 pentru eMaramureș.ro, una dintre platformele de propagandă pe care le controlează și finanțează:

”Zona de bazine in aer liber a fost bine gandita, bine asezata si cred ca ne va fi foarte usor ca rapid in primavara anului viitor sa putem intra in lucrari si in reamenajari. 

Dar, pe langa asta, ne dorim inclusiv zona de bazine acoperite, zona de tratament, zona de Aqua Park pentru copii dar si dotari cum ar fi restaurant, zona de servire a mesei dar si, de ce nu, reabilitarea salii de sport si crearea unor conditii inclusiv pentru parcare, reabilitarea intr-un mod integrat in raport cu stadionul a terenului de antrenament astfel incat sa ne putem, intr-un an, doi, mandri cu o baza sportiva si de agrement impecabila”

Cătălin Cherecheș, Martie 2016

Aceleași declarații sforăitoare și minciuni tipice primarului sunt publicate pe 31 Martie 2016 și de altă trompetă personală a edilului Cherecheș, reportera Simona Vasiac de la ziarul online ActualMM.

În acest articol, primarul emite aberații, enormități și minciuni sfruntate și despre construirea unui centru de business în cadrul ștrandului, dar și despre renovarea stadionului Viorel Mateianu sau construirea unui stadion nou:

„Vor fi două funcțiuni, una de agrement și una cu caracter sportiv, dar și o chestiune legată de cazare respectiv de săli de conferințe, în cazul în care vom achiziționa Moara Veche, pentru a putea să îmbinăm trei componente, componenta de business a societăților care vin și fac training-uri aicea și au nevoie de spații pentru conferințe dar în același timp să poată să folosească și ștrandul, și această zonă de agrement sau sportivă.

Avem, după aceea, familiile care vin cu copiii de fiecare dată din Baia Mare sau din zona Transilvaniei să se relaxeze, să cunoască orașul, să aibă funcțiunile utile aici dar să aibă și funcțiuni apropiate în zona Centrului Istoric al municipiului Baia Mare și după aceea echipele de sport care vor fi legate de stadion. Acum va trebui să luăm o hotărâre dacă reabilităm acest stadion sau facem un stadion nou în altă parte.”

– Cătălin Cherecheș, 31 martie 2016

 

Minciunile din 2017: primarul promite că ștrandul în aer liber va fi gata în august 2018

Un alt canal mediatic cunoscut pentru slugărnicia cu care publică toate aberațiile și promisiunile deșarte ale primarului, publicația Graiul Maramureșului scrie în 12 iulie 2017 că până la finalul anului 2017 se vor încheia toate proiectele legate de modernizarea și redeschiderea ștrandului și se vor finaliza și licitațiile pentru contractarea constructorilor.

Suntem în aprilie 2018 și niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită.

Suma estimată de Cătălin Cherecheș ca necesară pentru investiția în ștrand este de 4 milioane de euro, primarul considerând că suma este una rezonabilă, mai ales că. în viziunea sa megalomanică și absolut aeriană, un ștrand în adminisrare publică este generator de venituri și profit.

În ciuda acestei opinii foarte optimiste, primarul nu a reușit să găsească nici astăzi măcar câteva mii de lei, pentru a astupa gropile din ștrand în care pot muri oameni.

„Referitor la Ştrandul Municipal, evoluţia va fi în felul următor: vom aproba indicatorii în următoarea perioadă, vom face licitaţia şi vom face inclusiv licitaţia pentru creditare, urmând ca până la finele anului să avem toate contractele pentru construire finalizate şi începând de anul viitor să începem construirea.

Mi-aş dori ca până în august-septembrie 2018 să fie gata partea de zonă deschisă. 2019 va fi termenul pentru partea interioară şi atunci am rezolvat chestiunea ştrandului municipal.”

– Cătălin Cherecheș, 12 iulie 2017

Pe 11 octombrie 2017, într-un articol publicat de infoMM și de ziarul Glasul Maramureșului, primarul Cherecheș se dovedește la fel de optimist și generos în promisiuni, la momentul preluării de către CS Minaur a studiului de fezabilitate pentru amenajarea zonei.

Administrația locală a plătit, așadar, din bani publici, o sumă importantă pentru un proiect care, deocamdată, reprezintă doar un teanc de hârtii.

Mai mult, primarul anunța că proiectele finale vor fi gata până la sfârșitul anului trecut, imediat după încheierea acestora urmând să se treacă la lucrările de construcții:

”CS Minaur, club al Autorității Locale a Municipiului Baia Mare, a finalizat azi (n.r.-marți, 10 octombrie 2017) recepția și preluarea Studiului de Fezabilitate pentru această investiție care îmi doresc să fie foarte rapid realizată și dăruită băimărenilor.

Până la 31 decembrie se va finaliza proiectul tehnic pentru zona de piscine și jocuri acvatice pentru copii, respectiv zona de agrement în aer liber, iar ambiția mea și a colegilor mei de la CS Minaur, este ca această componentă a proiectului să fie funcțională în anul 2018.” 

– Cătălin Cherecheș – 10 octombrie 2017

Gogorițele din 2018: AquaPark chinezesc, la poalele Ignișului

La sfârșitul lunii martie 2018, băimărenii află din presă că toate promisiunile făcute de-a lungul anilor de primarul Cherecheș în privința ștrandului municipal se dovedesc a fi simple minciuni.

Edilul iese într-o conferință de presă și anunță o altă invenție a minții sale jucăușe: construirea unui Aqua Park de dimensiuni gigantice la poalele Ignișului, printr-un parteneriat public-privat între primărie și un grup dubios de oameni de afaceri chinezi sau arabi, a căror identitate nu a fost făcută publică.

În declarația publică pe care o face, prezentată pe larg de slugarnicul organ de propagandă personală Graiul Maramureșului, primarul spune limpede că planurile sale nu mai au în vedere repunerea în funcțiune a ștrandului vechi al orașului, ci construirea unei baze noi, de dimensiuni megalomanice, cu capacitate de primire pentru peste trei milioane de vizitatori:

„Consider că Baia Mare astăzi este pregătită, nu pentru a face un ştrand pe zona fostelor bazine, ci pentru a face o investiţie majoră, relevantă pentru zona aceasta care s-ar adresa la aproximativ 3 milioane de consumatori.

Mă refer la cei din Ucraina, Ungaria, România, partea de nord-est, şi să realizăm într-o zonă apropiată municipiului nostru, frumoasă din perspectivă a locaţiei, adică la Văratec, unde avem aproximativ 250 hectare de teren, înconjurate de pădure, la poalele Ignişului, având şi Barajul Firiza acolo, să realizăm o dezvoltare pe zona de aqua-park, ştrand, zonă de tratament, de recreere, sport, cultură, să avem şi cinematografe, săli de expoziţii sau de conferinţe, să avem hotelurile potrivite pentru cei care vin să se cazeze acolo, dar să avem o dimensiune amplă a unei asemenea investiţii pe care vreau să o facem într-un parteneriat public-privat, să-şi asume şi municipiul, dar şi privaţii, această investiţie, astfel încât să putem, într-un interval de 2 până la 4 ani să avem închis acest proiect din perspectiva construcţiei şi demarat în mod public.

Am discutat şi cu reprezentanţii societăţilor chineze, dar şi cu cei ai fondurilor de investiţii din zona Orientului Mijlociu acest aspect”

Cătălin Cherecheș, 31 martie 2018

***

Abandonată de autorități, distrusă de nepăsare și de vitregiile vremii, singura bază publică de agrement acvatic a Băii Mari este azi doar o amintire plăcută pentru cei în vârstă și un pericol iminent pentru cei mici sau pentru cei care se nimeresc ocazional în acea zonă.

Repetatele promisiuni de renovare și repunere în funcțiune făcute ani la rând de primarul penal al Băii Mari se dovedesc astăzi niște minciuni sfruntate, așa cum sunt multe altele dintre promisiunile lansate cu scop electoral de acest personaj periculos, etern trasiest politic, aflat mereu pe granița dintre problemele penale și cele de natură psihică.

Imaginile de mai jos vorbesc cu prisosință despre adevărata stare a ștrandului și despre șansele inexistente practic de renaștere a celei mai iubite baze de agrement a băimărenilor.