1 Mai muncitoresc nu mai există. Guvernele României de după 1990 au decapitat industria autohtonă sub privirile liderilor de sindicate care, de formă, s-au făcut că protestează.

Aceiași lideri care în anii ’90 luptau cu “sistemul și incompetența” azi tac complice pentru a-și apăra funcțiile în care par nemuritori, dar și averile făcute necinstit. Unii dintre ei au ajuns la închisoare cu condamnări grele, alții încă se judecă declarându-se nevinovați și hăituiți de o justiție nedreaptă.

Doar sindicatele din sistemul bugetar scot oamenii în stradă la proteste, nemulțumiți ca întotdeauna că salariile lor nu țin pasul cu inflația, uitând că angajații din sistemul privat tac și muncesc pe brânci pentru a le plăti lor indemnizațiile obeze.

Așa că, de 1 Mai, când țara intră în sărbătoare iar economia este scoasă din priză, nimeni nu știe pentru ce și mai ales de ce trebuie să avem zile libere. Unii, mai cu frică de Dumnezeu, cred că există un “sfânt creștin” pe care biserica îl pomenește spre binele nostru al tuturor.

Însă știm sau ar trebui să știm ce sărbătorim pe 2 Mai. Prin grija fostului prim-ministru Adrian Năstase această zi a fost proclamată, în dată de 5 octombrie 2004, Ziua Națională a Tineretului. O decizie demagogică, care nu a folosit la nimic tineretului din România. Totul nu a fost decât cheltuirea banului public pe diverse acțiuni ce nu au contribuit cu nimic pentru noile generații tot mai dezorientate și cu un viitor nu prea luminos în față.

Și pentru că totul să capete sens în capul politicienilor, începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România, care funcţionează pe principii similare cu Capitală Europeană a Tineretului, fiind ”un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special”.

”Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului https://capitalatineretului.ro/” – consemna agenția Agerpress în 28 aprilie 2017.

Câți mai știu că primul oraș desemnat drept Capitala Tineretului din România a fost Timișoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 a programului desfăşurându-se sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis? Și mai grav, câți știu că următorul oraș a fost Bacău, care va preda ștafeta la 1 mai 2018 orașului Baia Mare?

Federaţia Tinerilor din Bacău îşi propunea să organizeze peste 100 de evenimente şi peste 1.500 de activităţi, cu 344.000 de beneficiari, fie ei locali sau naţionali, şi peste 1.800 de voluntari. S-au întâmplat toate acestea? Cu siguranță că da (:))! Însă doar pe hârtie, procesele verbale consemnând cu detalii cum s-au cheltuit fondurile alocate pentru că autoritățile locale să nu între în conflict cu legea și Curtea de Conturi. Un alt jaf, la nivel local!

Evident că totul este doar o propagandă deșănțată pentru a arată Europei că și noi avem o grijă deosebită pentru tineri, cei ce vor conduce lumea de mâine.

Cu alte cuvinte, Baia Mare va deține acest titlu, iar pregătirile au fost în grafic, dacă e să ne luăm după autoritățile locale. Finanțarea a fost votată în Consiliul Local după cum a dictat edilul, iar ONG-urile stau cu mâna întinsă ca la pomană pentru a primi și ele ce le mai scapă printre degete celor “aleși” să pape din bucatele comandate.

Aceleași manifestări organizate fără licitație sau cu licitații trucate, cum ne-a obișnuit primarul, un nărav extins și la conducerea Consiliului Județean Maramureș, aceleași acțiuni cu caracter comunisto-mafiot, fără nici o valoare educațională sau culturală, vor fi derulate pe bani furați, pe parcursul unui an preelectoral.

Elevii și studenții vor fi obligăți să “se bucure” începând din data de 2 mai 2018 și să aplaude frenetic tot ceea ce ”creează” administrația locală pentru ei. Adică nimic, doar vorbe frumoase împachetate în baloane de săpun și concerte cu mari artiști ai playbackului.

Statistica ne-ar putea dovedi cu cifre că orașul este îmbătrînit și doar primarul este tânăr. Elevii, obligați la studii de 12 clase, mai colorează frumos urbea, dar și aceștia doar până termină liceul, după care își iau zborul spre alte zone din țară sau peste hotare, ca să câștige o pâine cât de cât decentă.

Cum nu am pus nimic în locul întreprinderilor distruse după 1990, acești tineri nu au avut altă șansă decât să plece sau să își găsească un loc călduț în sistemul bugetar.

Cătălin Cherecheș este un exemplu nedemn de urmat. A terminat studiile la Viena (așa zice el, fără probe concrete), București (unde era aproape repetent) și Arad (facultate privată, examene luate pe prietenie) și, cu zero experiență în orice domeniu de activitate, a intrat în politică. Consilier local, deputat și mai apoi primar.

Veți spune că e plin de masterate și doctorate făcute și că a lucrat din 2001 până în 2007:

  • 2001-2003 – Director Economic la S.C. VDC MEDICAL S.R.L., servicii medicale ambulatorii

  • 2003-2007 – Economist, RNP – ROMSILVA, Direcția Silvică Baia Mare, Coordonarea activității de producție

  • 2007-prezent – Asistent universitar, Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Științe – Catedra de discipline economice

Să lucrezi la mama la firmă și apoi în instituția pe care a condus-o tatăl tău, iar mai apoi să capeți un post călduț într-o universitate falimentară și plină de profesori analfabeți nu este o mare realizare și nici nu ar trebui să se pună în CV.

Faptele lui “eroice” sunt analizate acum de instanțele judecătorești, iar procurorii continuă anchetarea altor fărădelegi semnalate de presă sau interpuși.

Revenind la Capitala Tineretului din România, nu cred că era cazul să ne aruncăm cu capul înainte și să cheltuim bani pe concerte și simpozioane. Banii și așa sunt extrem de puțini sau deloc, doar pentru că am rămas de căruță în competiția Capitala Europeană a Culturii 2021, pentru care am cheltuit degeaba alte milioane.

Și, pentru a arată țării că “Maramureșul e Fruntea”, Consiliul Județean Maramureș organizează în perioada 8-13 mai “Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş!”.

Nu trebuie să-i luăm noi la bani mărunți nici pe cei care se ocupă de Capitala Tineretului din România și nici pe cei din conducerea C.J. Maramureș. Vor fi, ca întotdeauna, alții care să le facă decontul să vadă cum și cât s-a cheltuit pe niște acțiuni trase la indigo în fiecare an.

Într-un județ în care doar scripca, zongora, țipuriturile, pălinciile și hazul de necaz al sătenilor mai adună câte un turist răzleț, pierdut pe niște drumuri desfundate, nu putem să o ținem tot într-o distracție. Politicienii noștri lucrează doar pentru imaginea și pentru interesul lor personal sau al partidului care îi ține în brațe.

Cei aproximativ 100 de invitați “speciali” de anul acesta nu vor veni să promoveze turismul, așa cum nu a făcut-o nici Liviu Dragnea, numit ambasador onorific, ci mai curând își vor face minivacanța de început de sezon estival pe banii contribuabililor sărăciți și înghesuiți cu noi taxe și impozite.

În 19 mai 2017, controversatului om politic Liviu Dragnea i s-a înmânat titlul de ”Ambasador al Turismului Maramureșean”, de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În mod slugarnic și anticipativ, pentru gestul său, “Îngerașul Gabriel” a fost numit ca răsplată, pentru nu se știe ce performanțe, vicepreşedinte al partidului la nivel naţional. Zetea a fost confirmat în cadrul fastuosului Congres PSD care a avut loc în 10 martie la Bucureşti şi va fi responsabil de zona Nord-Vest.

”Sunt onorat de această distincție care mă obligă și mai mult față de Maramureș. De câte ori am promis ceva am făcut, pentru că Maramureșul este o zonă strategică pentru noi, are un potențial uriaș de dezvoltare și va beneficia de întreg sprijinul autorităților centrale”, a declarat Liviu Dragnea anul trecut.

De atunci și până azi nu s-au întâmplat lucruri majore. Aeroportul Maramureș este tot în faza de construcție, omologări și aprobări și cu siguranță nu va zbura nici un avion de linie de aici nici anul acesta. Vom fi obligați să ne rupem telescoapele pe același drumuri desfundate sau să ne riscăm viața pe calea ferată unde melcul depășește trenul și dacă merge cu spatele.

Toate proiectele majore ale județului a fost stopate sau puse în standby din lipsă de fonduri. Primarii și-au mărit salariile, devalizând bugetele locale și acum stau cu mâna întinsă la mila guvernului și a președinților de consilii județene, pentru rectificări și pomeni.

Dacă e să dăm un pronostic, primarii de azi și conducerea Consiliului Județean Maramureș au toate șansele să mai ia un mandat la următoarele alegeri.

Sărăcia face casă bună cu ignoranța în fața corupției, iar despre democrație vom putea vorbi deschis doar în Cimitirul Vesel din Săpânța.