Fapt fara precedent, Catalin Chereches i-a bagat in sedinta pe noii consilieri locali, direct din celula sa, transmitandu-le, in detaliu si cu responsabili desemnati pe fiecare activitate, planul cincinal care se va realiza in maxim 4 ani, dupa toate calculele sale.

Asemenea generalului Napoléon Bonaparte, exilat pe insula Elba, Catalin Chereches le ordona celor din Coalitia pentru Baia Mare sa munceasca viguros si cu simt de raspundere pentru comunitate.

“Vă mulțumesc pentru munca și implicarea voastră și vă amintesc ce vă spuneam mereu: din frică, nimeni nu a construit nimic! Vă rog să continuați să munciți cu curaj și să nu blocați proiectele noastre pentru oraș”, dupa care urmeaza o lunga lista cu planurile ce trebuie puse repede pe tapet, de catre subordonatii sai pe linie politica, chiar din luna iulie.

Noul Consiliu Local inca nu s-a reunit. Nici macar nu s-au creat aliantele necesare si nici nu stim cine vor fi viceprimarii si evident cel ce va prelua, in absenta primarului, atributiile acestuia. Si, cu toate acestea, Catalin Chereches nu are rabdare si, ca unul care stie ca i-a facut consilieri locali, pe banii si notorietatea lui, pe toti membrii Coalitiei, acestia fiindu-i indatorati pana peste cap, le ordona ce au de facut, nelasandu-le nici un moment libertatea sa aleaga sau sa gandeasca macar cu mintea lor cateva proiecte noi.

Nici o clipa fostul primar nu vorbeste despre bugetul pe anul in curs, despre cheltuielile aberante facute in anii trecuti si nici despre aprobarea unui audit pe ultimii 4 ani. Poate doar Curtea de Conturi sa fie mai intrasigenta sau Corpul de Control al Guvernului sa-si trimita emisarii si sa verifice si reverifice pana la detalii ce au omis alte organe de control.

Ar fi interesant daca actualii consilieri ar avea curajul sa ceara asa ceva. In fond, este de datoria lor sa stie cu ce bani se pleaca la drum si daca isi vor putea permite sa finalizeze la timp unele lucrari deja incepute sau aflate in diferite stadii de finalizare.

Si pentru ca noptile la Gherla sunt lungi, rezulta ca si lista cu prioritati pentru noul Consiliu Local este lunga cat o zi de post si tocmai de aceea nu ne permitem sa o publicam in intregime. De altfel, ravasul cu pricina a si fost facut public de catre oficiosul fostului primar, atat in presa locala cat si pe retelele de socializare.

Fostul edil sef ne promite ca in urmatorii ani va curge in Baia Mare cu fonduri europene nerambursabile de zeci sau sute de milioane de euro, bani ce vor veni cu siguranta, ne spune el, pentru ca exista proiecte ce abia asteapta sa fie finantate.

“Faptul că ne-am pregătit din timp cu proiecte de anvergură, pe care le-am verificat pe întregul lor parcurs, ne poate aduce un mare avantaj. Dacă vom reuși să utilizăm întregul buget operațional până în 2020, avem posibilitatea de a crește absorbția până la 135 milioane de Euro. Sunt convins că Baia Mare va deveni un exemplu în atragerea de fonduri europene pentru proiecte de calitate. În mod personal, îmi asum această misiune”, declara Catalin Chereches intr-un interviu bine regizat cu cei de la ActualMM.

Evident ca misiunea lui va fi mult mai dificila tinand cont ca intre timp a deranjat pe multi din justitie cu aroganta sa si cu acuzele ca nu este judecat corect si ca se va plange la CEDO, de unde asteapta dreptate. Si Cristian Anghel a facut-o la timpul sau si raspunsul a venit negativ de la CEDO, care se pare ca incepe sa-i ingnore pe toti politicienii corupti din Romania, stiind exact cat le face pielea si de ce sunt capabili.

Revenind la maretele planuri, baimarenii sunt din nou atrasi in capcana unor proiecte fanteziste cu termene extrem de scurte.

“Primul și cel mai important proiect e Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. Vă rog să nu distrugeți această șansă a orașului, județului și regiunii noastre. Fiți alături de oamenii entuziaști din Fundația Baia Mare 2021”, le spune raspicat Catalin Chereches, facandu-i responsabili pentru ducerea la indeplinire a sarciniilor trasate pe Andreea Ciortea și Vlad Tăușance.

Nu trebuie sa fii un vizionar sau sa faci parte din comisia de evaluare si de desemnare a orasului gazda, pentru a intelege ca este pierduta competitia in defavoarea Clujului, cel mai probabil, pe lista scurta fiind si Timisoara si Bucurestiul, dar nu Baia Mare. Cu un primar arestat preventiv pentru mita in forma continuata, nimeni nu vrea sa mai asocieze aceasta titulatura europeana, onorabila de altfel, cu orasul Baia Mare, care a aparut in ultima luna in toata presa mondiala ca si exemplu de stupiditate si anacronism al alegatorilor.

Ca un exemplu, pentru 2020, Comisia a desemnat orasul Rijeka din Croatia drept Capitala Culturala Europeana. Este de ajuns sa aruncam o privire pe oferta croatilor pentru a ne da seama care sunt pretentiile pentru promovarea turistica, pe bani foarte multi, a unui oras european.

“Constituirea celui mai mare Parc Industrial din țară în zona de sud a municipiului poate atrage investiții ale marilor companii europene. Cele 1000 de hectare pe care Parcul Industrial va activa vor fi ocupate de noi afaceri care vor produce atât creșteri ale volumului activității în oraș, cât și o sporire a nivelului de trai”, se imbata cu iluzii fostul primar.

Ce nu a reusit sa faca in patru ani de mandat vrea sa faca acum din arestul inchisorii Gherla. Nici un primar de comuna sau oras din jurul municipiului Baia Mare nu a agreat aceasta idee, au fost doar discutii la un pahar de vorba. S-au mai creat parcuri industriale in Romania in ultimii ani si care stau si acum neocupate. Bani pierduti in speranta ca investitorii vor veni si vor inunda piata muncii. Baia Mare nu este un centru nodal important pe arterele, decomandata imaginare, ale Europei.

Din nou, doar Clujul s-a integrat foarte bine, avand si o forta de munca calificata, asigurata de universitatile care pregatesc specialisti recunoscuti in lumea larga, avand si o populatie stabila, nu una migratoare. Deci si acest proiect este sortit esecului, fiind doar o gogoasa rasuflata menita sa atraga simpatia electoratului tanar si dornic de a munci acasa si nu prin alte locuri din tara sau strainatate.

Nu trebuie sa insistam prea mult pe oferta generoasa a fostului primar, care oricum sufera modificari saptamanale in functie de starea lui psihica si de durata detentiei.

Zilnic cetatenii, cei 26% din alegatorii din liste care l-au votat, isi dau seama, unul cate unul, ca au fost trasi pe sfoara de propaganda mincinoasa promovata de echipa sa de suflet.

“Îi rog pe colegii mei din Consiliul Local să gândească pentru luna iulie o nouă sesiune de finanțare pe Legea 350 pentru a susține sportul și cultura. Se naște acum proiectul Minerul Baia Mare, o renaștere adevărată, reală, corectă, cu oameni corecți, de onoare ai fotbalului maramureșean. Dați-le o mână de ajutor și, pornind din divizia D, în trei ani suntem în Liga Națională, dar nu oricum, ci cu stadion făcut, cu bază de antrenament, cu centru de copii și juniori, așa cum merită și își doresc părinții, copiii și antrenorii lor”, viseaza cu ochii mintii fostul edil sef.

Nu stiu cum mai are curajul sa vorbeasca despre sport si performante la nivel nationala si international dupa ce in 3 ani a ridicat si a distrus mai multe cluburi si echipe. Ce sportiv de performanta se mai incumeta sa semneze un contract cu insusi Catalin Chereches, ca reprezentant al Primariei Baia Mare, dupa ce au plecat cu totii inselati si dezamagiti, majoritatea neprimindu-si banii contractuali integral.

Ce antrenor va mai veni la noi sa sustina un proiect de lunga durata, cand am avut nume sonore in handbal care ne-au parasit, nu pentru ca nu s-ar fi putut face performanta ci pentru ca si-au dat seama cum erau invartiti banii in interese proprii? Cum poti afirma ca vei construi in doar 3 ani un stadion nou, cand pentru astfel de proiecte sunt orase care s-au chinuit ani de zile sa le puna in aplicare si sunt doar cateva in Romania.

Colegii mei, din Consiliul Local, Pop Ștefan și Rob Marinel, au o misiune pe care le-o încredințez. Să susțină clubul nou înființat Minaur, să cheme la o întâlnire antrenorii, sponsorii vechi și să pornească acest proiect, atât pentru handbal fete, cât și pentru handbal băieți. Chiar dacă ar fi să o luăm de la zero, important e să se constituie colaborarea dintre Minaur – Academia Minaur – CSȘ2 – Extrem (cu toată supărarea mea pentru familia Negruț). Vă rog să rugați fetele de la HCM care țin la orașul nostru să ne ajute în proiect, chiar dacă ar fi să pornim din divizia secundă. Avem nevoie de ele pentru ca în doi ani să fim iarăși ce am fost. La fel și cu echipa de băieți. Pentru handbal băieți, proiectul pe care trebuie să-l consolidăm este cel al Academiei Minaur. Pe structura academiei trebuie să clădim viitorul. DNA! Nimeni dintre cei ce au făcut posibilă performanța în handbal în Baia Mare nu au dus bani acasă, dimpotrivă, au ajutat cu bani, cu priceperea lor, cu timpul lor, cu sănătatea lor”, le dicteaza din celula Catalin Chereches.

Cred ca nici cel mai entuziast microbist nu mai poate fi inselat cu astfel de promisiuni, mai ales dupa ce a vazut ce s-a intamplat in sportul baimarean in ultimele 6-8 luni. Cat despre sponsorii vechi, banuiesc nici unul nu vrea sa-si mai asocieze numele cu cei care povestesc acum, din nou, despre revigorarea clubului Minaur Baia Mare, aflat in subordinea Consiliului Local, cand au vazut cum banii dati sub forma de sponsorizare cluburilor ajungeau in buzunarul primarului.

Sunt mai putin de 10 zile si vom afla cum sta situatia, daca detinutul Catalin Cherches va fi eliberat si deferit justitiei in stare de libertate sau va ramane in arest preventiv. Judecatorii, unii amenintati de cohorta de jurnalisti aserviti edilului, vor trebui sa dea o solutie la cererile procurorilor DNA.

Nu le va fi usor, dar Justitia e oarba si are intotdeauna dreptate!

P.S. Referitor la cererea lui Catalin Chereches de a depune juramantul de primar in interiorul unei biserici, Episcopia Maramuresului si Satmarului a emis urmatoarea declaratie de presa:

“Cererea a fost depusa, ieri ( miercuri 15 iunie 2016) , de o persoana in numele sau, in care solicita ca locul de depunere al juramantului, in cazul in care va avea loc, sa fie in incinta catedralei episcopale din municipiul Baia Mare.
Desigur, Episcopia nu poate refuza aceasta solicitare si nu ar fi nimic iesit din comun, doar ca locul de depunere al juramantului trebuie aprobat de prefectul judetului. Referitor la solicitarea domnului Chereches, cred ca din punct de vedere religios nu comitem nicio greseala, iar Biserica, asa cum bine stim, doreste indreptarea pacatosului”, a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei pr.dr. Cristian Stefan.

Sfintii parinti au avut la dispozitie 4 ani sa-l indrepte pe pacatos, insa nu s-au ostenit, preferand sa coabiteze cu cel care le cumpara bunavointa si increderea cu o punga de arginti.