In ziua de azi a devenit un pleonasm sa asociezi doua cuvinte. Si anume PSD si penal. Si cum ne apropiem de ziua de 5 iunie, data alegerilor locale, nu puteam sa-l uitam pe Anton Ardelean, primarul orasului Tautii Magheraus, un abonat permanent si “fidel” al justitiei, care a fost condamnat in decembrie 2015 la 3 ani cu suspendare pentru acte de coruptie.

La o simpla cautare pe Google, in mai putin de o secunda au fost afisate peste 34 mii de pagini in care apare numele primarului acestui oras, ce in mod normal ar fi trebuit sa fie un cartier mai mare al municipiului Baia Mare. Nu au vrut tautenii, spre bucuria lui Toni, care a avut camp deschis sa se intinda cu faptele de coruptie pana i-a pleznit cureaua, astfel ca judecatorii l-au prins cu pantalonii pe vine.

Acum nu spunem ca toate zecile de mii de pagini afisate de Google ii prezinta faptele penale. Daca ar fi fost asa, era de mult la galere, cu sute de ani de puscarie de executat. In Statele Unite ale Americii, bineinteles, nu in Romania unde pedepsele se contopesc si inculpatul o executa pe cea mai mare si nu ca in America, unde sunt detinuti care primesc cate 150 de ani de puscarie pentru faptele lor criminale.

Deci anul trecut Anton Ardelean a primit 3 ani cu suspendare pentru fapte de coruptie, cu drept de apel. Faptul ca el este inca primar al orasului Tautii Magheraus si candidatul PSD pentru un nou mandat de primar este dovada ca omul nostru este pe cai mari si-l doare in dos de ce parere au judecatorii despre munca prestata la primarie in slujba cetateanului.

Ironic am spune ca Toni a fost condamnat pentru ca a dat, nu pentru ca a primit.

“Sentința a fost dată la trei ani după ce primarul Anton Ardelean a fost dat în judecată pentru că a acordat, timp de trei ani, ajutoare sociale mai multor familii din orașul Tăuții Măgherăuș, fără ca acestea să aibă drept. Acțiunea sa a fost încadrată la ”infracțiuni de corupție (Legea nr. 78/2000)”, beneficiarii ajutoarelor fiind rude ale consilierilor locali sau angajaților din primărie, prieteni sau apropiați pe al căror sprijin primarul se baza în campania electorală.

Mai mult, cu toate că persoana vătămată (Oraşul Tăuţii Măgherăuş, prin viceprimar şi prin Consiliul Local al Oraşului Tăuţii Măgherăuş), nu s-a constituit parte civilă în cauză instanța a decis confiscarea de la inculpat a sumei de 162.550 lei. De asemenea, Anton Ardelean a fost obligat să plătească suma de 3.000 de lei (bani marunti), reprezentând cheltuieli de judecată.

”Menţine măsura sechestrului asigurator, instituită prin Ordonanţa nr. 176/P/2010 din data de 09.02.2012 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, asupra imobilului reprezentând construcţie – casă de locuit în suprafaţă desfăşurată de 276 mp, anexă în suprafaţă de 12 mp şi teren aferent în suprafaţă totală de 1.346 mp, – aparţinând inculpatului”, se mai arată în sentința dată de Judecătoria Baia Mare si care a facut valva in presa locala. Foc de paie spunem noi!

Evident ca furtuna a trecut asa cum trec toate in PSD, un partid unde sef este alt condamnat penal la inchisoare cu suspendare. La drept vorbind, daca liderul e penal, ce sa mai vorbim despre baza partidului, unde un condamnat cu suspendare si care are inca drept la apel pare un ingeras in ochii celor ce vorbesc de integritate si cinste.

Nu intamplator, zilele acestea la Tautii Magherus conducerea judetului, cat si alti factori de raspundere au inaugurat proiectul ”Canalizare cu statie de epurare in orasul Tautii Magheraus, Busag si Merisor”.

De ce acum? De ce nu?!!! Pe ultima suta de metri, inainte de alegerile de duminica 5 iunie, Anton Ardelean a iesit din nou la rampa, avand invitati de seama, mai putin procurorii DNA, acestia urmarind de la distanta festinul cu iz electoral.

”Fara exagerare, Anton Ardelean este unul dintre campionii administratiei publice din judetul Maramures, luand in considerare unul dintre cele mai importante domenii de interes ale maramuresenilor: atragerea de investitori pentru ca maramuresenii sa beneficieze de locuri de munca mai bine platite. 

Investitiile din ultimii ani din Tautii Magheraus si cele sapte sate apartinatoare, in valoare de zeci de milioane de euro, nu fac decat sa continue aceste politici locale de succes: cresterea satisfactiei sociale a locuitorilor si investitiile in infrastructura, pentru ca locuitorii orasului sa beneficieze de facilitati europene. Astfel, in Tautii Magheraus, gradul de confort al cetatenilor depaseste de multe ori standardul de viata al baimarenilor. Asta inseamna sa fie un edil implicat si care lucreaza in folosul oamenilor”, a declarat in fata audientei vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, sef al DSP Maramures si o tinta de data recenta a procurorilor de la DNA, care ii pregatesc si lui un dosar dupa merite.

Ramai interzis cand auzi astfel de cuvinte gretos de laudative la adresa unui condamnat care si-a bagat adanc mana in vistieria primariei, jefuind banul public. Dar asta este Partidul Social Democrat, partidul penalilor!

Ne-am fi asteptat de la Gabriel Zetea – presedintele PSD Maramures si candidat la presedintia Consiliului Judetean MM, sa nu participe la “eveniment” sau macar sa-si tina gura, si asta dupa ce in 26 mai 2016 la Sighetu Marmatiei, in fata a 500 de social-democrati, spunea: ”Un singur lucru vă cer, celor care aţi intrat în competiţia electorală: să respectaţi criteriul de integritate şi să nu minţiţi electoratul“.

Criteriul de integritate nu se aplica la “campionul administratiei publice” din Maramures Anton Ardelean. Sa nu uitam ca in familia Ardelean coruptia este boala grea, ginerele primarului de Tauti fiind si el condamnat la inchisoare. Numele sau este Rudel Obreja, fost sef al federatiei de box, partener de hotii si deturnari de fonduri cu Elena Udrea, in afacerea Gala Bute.

Oare in ce tara am ajuns sa traim?

Toni va mai primi duminica un mandat de primar. Este mersul istoriei, iar penalii castiga teren in fata oamenilor cinstiti si corecti in Romania. Edilul se va mai judeca cu oamenii de prin oras, cu institutiile statului si va conduce primaria in stilui bine cunoscut sub sloganul “Mi se rupe!”.

Acesti paraziti care s-au instalat in administratiile locale si care se hranesc din bani publici, trecand in fata cetatenilor drept buni gospodari iar mai nou drept eroi de neinlocuit, s-au inmultit impanzind Romania ca o cangrena. Maramuresul nu a scapat de aceasta pelagra, boala din care unii se tot imbogatesc, insa cei mai multi saracesc, sub privirile celor ce ne conduc spre pierzanie destinele.

zetea-si-anton-ardelean