Într-una din zielele săptămânii trecute am fost oprit în trafic, la un control “de rutină”, de către un echipaj de poliție de la o secție rurală. Apropiindu-se de mașina mea, domnul agent s-a recomandat ca fiind D.M., solicitând sa-i înmânez actele. I le-am dat cu lejeritate stiind că eram cu toate în regulă.

Spre surprinderea mea, domnul agent, mi-a comunicat că îmi expirase Inspectia tehnică periodică a autoturismului. Nu-mi venea să cred, știind că aceasta trebuia sa-mi expire în august 2015. Din păcate, cele spuse de politist s-au adeverit, într-adevar ITP-ul expirase iar d-l agent, cu un zâmbet de satisfactie în colțul gurii, m-a anunțat că trebuie să-mi retină Certificatul de înmatriculare si să-mi aplice o amendă.

I-am explicat omului legii că a fost o regretabilă neglijență, neintentionată, din partea mea si că poate să-mi rețină certificatul dar îl rog să nu mă amendeze pentru că stiu că amenda are un rol coercitiv, iar eu am înțeles unde am greșit și, în cel mai scurt timp voi remedia greșeala. Foarte înțelegător, m-a rugat să stau în masina iar cand a revenit cu actele, scrisese un proces verbal de toată frumusețea, din care reieșea că am de plătit o amendă în valoare de 877,5 lei (9 puncte-amendă) sau jumatate din sumă, respectiv 438,75 lei, dacă o voi plati în 48 de ore.

M-a mai anunțat că pentru redobândirea Certificatului de înmatriculare va trebui să merg la reprezentanța RAR, pentru inspectia tehnică a autoturismului iar apoi,în termen de 48 de ore îmi voi putea redobândi certificatul de la sediul Politiei rutiere din Baia Mare.

Sa nu se înteleagă greșit: nu contest faptul ca mi s-a retras certificatul! Am fost vinovat de neglijență si am suportat consecințele. Contest doar faptul că am fost și amendat. Mai ales că greseala comisă nu a fost una intentionată. Si contest, mai ales, cuantumul amenzii care este exagerat de mare în raport cu veniturile marii majorități a românilor. Bun, dar ăsta este acum un fapt consumat.

După ce am făcut inspectia tehnică a autoturismului la RAR, autoturismul meu fiind în regula, am plecat la sediul Politiei rutiere pentru a-mi ridica Certificatul de înmatriculare. Acolo, surpriză: functionarul de la ghișeu mă anunță că talonul meu nu sosise înca acolo și mă roagă să încerc săptămâna viitoare!! Si asta, atentie, după 9 zile de la retinerea lui!

Indignat, l-am întrebat cum este posibil așa ceva?!! Mi-a raspuns că poșta militară operează o data sau de două ori pe săptămână si, probabil, documentul meu n-a fost încă trimis sau este undeva pe drum.

Dacă d-l agent D.M.,cel care mi-a retinut certificatul, dându-mi si amendă, mi-a spus că pot să-l redobândesc în 48 de ore de la reținere iar eu am lăsat să treacă 9 zile până să merg la ghiseu însă actul nu sosise încă, întreb: pot să-l amendez si eu pe omul legii care n-a trimis actul în termenul legal? Sau pot să-i amendez pe cei care nu si-au făcut datoria, dovedind neglijență sau delasare? Evident, nu pot! Nu există temei legal pentru așa ceva. Dar pot măcar să trag un semnal de alarmă si, poate – poate, va vedea acest material acel “cine trebuie” iar pe viitor, oamenii nu vor mai fi purtați aiurea pe drumuri!