Această candidatură a fost mai întâi o experiență de viață. Am trecut prin toate experiențele și stările posibile. De la îndârjire la dezolare, de la tristețe la bucurie, de la disperare la speranță. Marele câștig a fost că am cunoscut oameni minunați, care mi-au întărit certitudinea că nu e totul pierdut pentru Baia Mare, că nu toți gândesc în acest oraș în termeni de relativism moral.

Cel mai greu mi-a fost să răspund în această campanie la întrebarea ”De ce candidez?”, și nu pentru că nu aș avea o motivație serioasă, ci pentru că îmi veneau în minte o multitudine de răspunsuri. Primul obiectiv pe care mi l-am fixat pentru această campanie nu a fost câștigarea sa, ci să spun adevărul despre oraș și prin ce trece el de fapt.

Mi-am propus să încerc trezirea electoratului și nu prostirea lui, cum se întâmplă de câțiva ani. Am vrut să scot un ziar în care să prezint dimensiunea jafului comis de primarul Cherecheș și acoliții lui, cu facturi și probe clare. Mi-am zic că, dacă băimăreanul prin presă a fost prostit, tot prin presă poate fi deșteptat acest cetățean.

Odată cu arestarea primarului, am considerat că demersul de mai sus nu-și va mai avea rostul și că oamenii vor realiza că orașul a fost condus de un personaj mincinos și profund corupt. Aici cred că am greșit. Cei cinci ani de manipulare nu se șterg ușor, evidența este înghițită repede de mlaștina minciunilor.

Cred că vom deveni studiu de caz în manualele de manipulare și în istoria alegerilor europene. Este mult mai ușor să prostești electoratul decât să-l trezești. Apropo, mă întreb cine din oraș poate crede cu adevărat că Europa va da  titlul de Capitală a Culturii pe mâna unui oraș care-și alege ca primar un individ arestat pentru corupție?

Am tot cugetat în această perioadă dacă mi s-ar potrivi mănușa de primar. Nu cred că aș putea să fiu un primar-vedetă, pentru că nu îmi doresc inima băimărenilor, ci vreau doar să pun în valoare mintea și talentul lor. Ori noi încă trăim într-un oraș care are nevoie de un ”star” sau de un ”tătuc”. Eu nu sunt nici una, nici alta, sunt doar un om simplu care își face meseria cum poate și cum știe el mai bine la locul său de muncă, așteptând și de la ceilalți să facă la fel. Apoi, sunt de prea multă vreme activ profesional în mediul privat, încât să închid ochii la cheltuielile publice aberante și la schemele umflate de personal. Și sunt convins că la acest capitol m-aș afla într-un permanent conflict cu un sistem însetat de banii publici.

În toată viața mea am câștigat banii doar prin muncă și știu valoarea lor, fapt ce m-a făcut un pic cam zgârcit, ori până acum cei care au condus acest oraș nu au fost deloc atenți cu banii băimărenilor, ci din contră. Mai ales atunci când contractele au fost unele pe sume imense și cu “comisioane” pe măsură, cum sunt autobuzele, locurile de joacă, apa potabilă, salubrizarea, deszăpezirea, iluminatul public și cel de Sărbători și multe, prea multe altele.

Campania aceasta a fost pentru noi precum lupta dintre David și Goliat. Resursele noastre de campanie cred că au fost la sub 10% din cât au cheltuit partidele mari în această campanie. Nu avem în spate grupuri de interese, patroni de presă care-și doresc să controleze mediul politic sau afaceriști care au pus ochii pe contractele de servicii publice.

Noi cei de la M10 suntem doar niște simpli cetățeni care ne-am săturat să fim mințiți, să fim furați și care dorim o viață normală și decentă pentru cetățeni și binele și dezvoltarea socio-economică a orașului nostru. Împreună am elaborat în doar câteva zile un proiect de administrație mai bun, mai clar, mai realist și mai coerent decât al celorlalți. Am arătat că noi avem mintea, ideile și mentalitatea corectă, iar ei au doar banii și lăcomia.

Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, nu îl voi considera un eșec personal. Dacă băimărenii preferă în continuare să fie mințiți, dacă preferă măștile, falsitatea, populismul, dacă sunt gata să sacrifice viitorul acestui oraș pentru iluziile prezentului, este alegerea lor. Binele nu poate fi impus cu forța.

În toți acești ultimi ani am arătat că mie chiar îmi pasă de acest oraș. Nu m-am ascuns nici în munți, nici la București de problemele lui. De fiecare dată când a fost cazul, am arătat în mod public abuzurile, erorile, eșecurile și minciunile actualei administrații și ale celorlalte partide complice cu aceasta. Nu am închis ochii și gura până acum, nu o să le-nchid nici de aici încolo. Am să rămân o conștiință vie a acestui oraș și am să lupt pentru a-l face mai bun.

Acum știu că suntem mult mai mulți și că nu este totul pierdut. Va veni ea ziua când cetățenii cinstiți, capabili și respectați pentru ceea ce sunt, fac și cred să se transforme în binemeritata elită a comunității și să își ajute semenii să ducă o viață normală, decentă, cu adevărat europeană.

Călin HERȚEG – candidatul Partidului M10 la Primăria Baia Mare

PowerPoint Presentation

NOTĂ: Citiți AICI programul pentru Baia Mare al Partidului M10 și intrați în contact direct cu Călin Herțeg și echipa lui de consilieri AICI, pe pagina lor de Facebook.

Echipa M10 pentru Baia Mare si Maramures