Nu sunt priceput la handbal și nu am fost decât la televizor spectator la meciurile echipelor locale de handbal. Departe de mine gândul de a face o analiză a activității și performanțelor echipei de handbal feminin. Dar am simțit nevoia să scriu câteva rânduri, la aflarea veștii că un băimărean de mare bun simț, simbol de devotament și performanță al sportului local, este înlăturat prin jocuri mizerabile de culise și înlocuit cu un străin adus pe mulți bani, în baza unor scenarii fantasmagorice și demagogice care promit performanțe europene care nu sunt utile și necesare decât fuduliei paranoice a unui primar care a pierdut de multă vreme contactul cu realitatea și cu bunul simț.

Cei care joacă astăzi un poker păgubos cu banii comunității, deși nu sunt capabili decât de cacealmale, au decis cu de la ei putere că scurgerea iresponsabilă a milioane de euro din banii unui oraș sărac și fără viitor economic va continua încă doi ani și jumătate de aici înainte, de vreme ce au semnat un contract pe această durată cu slovenul adus ca antrenor la HCM. Deși numeroase voci au cerut în plan public consultarea cetățenilor cu privire la obiectivele sportive megalomanice și paranoice ale primarului Cherecheș și cu bugetele scandaloase alocate pentru o echipă alcătuită în majoritate din mercenari, acesta ne arată că are de gând  să ignore prioritățile reale ale orașului și să continue împrăștierea puținelor resurse ale orașului către buzunarele adânci și flămânde ale unor străini de oraș care vin, fac pe vedetele, întorc comisioanele datorate celor care îi plătesc și dispar în ceață cu salariile imense care acoperă niște rezultate îndoielnice, de care nimeni nu are nevoie în mod real, astăzi, în Baia Mare.

Primăria orașului, dacă ar gândi responsabil și cu dragoste pentru cetățenii ei, ar trebui să investească în viitorul sportului băimărean și să finanțeze cu cap și cu suflet echipele și cluburile de copii și juniori de la toate sporturile, cu mult mai puțini bani decât cei aruncați pe fițele vedetelor de la HCM. Încurajarea sportului de masă și crearea a noi baze sportive ar însemna nu doar creșterea unor viitori performeri din care orașul ar avea de câștigat pe viitor nu doar în plan financiar, ci și în plan uman, medical și sportiv. Am avea pe termen mediu o populație sănătoasă, civilizată, crescută în spiritul respectului pentru mișcare și care ar avea un potențial redus de îmbolnăvire.

Sportivii cei mai buni produși de cluburile locale ar pleca să joace la echipe de top din țări care își permit luxul de a participa la competițiile europene scumpe și neprofitabile, cluburile locale ar încasa bani ca să crească noi generații, iar la final de carieră acei sportivi de top s-ar întoarce de pe coclauri cu bani serioși pe care i-ar investi în Baia Mare și cu o experiență sportivă care ar fi extrem de utilă copiilor și juniorilor din generațiile viitoare. Dar noi nu investim în viitor și în copiii celor care ne plătesc impozitele și salariile, noi aruncăm banii puțin ai orașului pe mercenari străini și pe visurile deșarte de preamărire ale primarului și pe două diplome și o cupă, de parcă acestea ar aduce cumva bunăstare și civilizație în oraș.

Bătaia de joc la adresa localnicilor, transformată în politică oficială a administrației Cherecheș, este evidentă în cazul domnului Costică Buceschi. După ce a încurajat și susținut și acum câteva luni fițele și toanele de artistă ale unor jucătoare cu care întreține relații deosebit de fierbinți și a reușit atunci să îl umilească și apoi să îl păcălească pe Costică Buceschi să revină asupra deciziei de a demisiona, primarul a reluat strategia din toamnă și de data aceasta l-a aruncat pe antrenor ca pe o măsea stricată, folosindu-se de mîinile murdare, hoațe și pătate ale slugilor sale care fac figurație în conducerea clubului.

Cătălin Cherecheș dovedește încă o dată că nu dă doi bani pe oamenii de valoare și de calitate ai acestui oraș și că nu are nevoie în jurul lui decât de slugi și lingăi, nulități profesionale și morale care să execute întocmai indicațiile prețioase și imbecile pe care Micul Ceaușescu de pe Săsar le imaginează după serile de veselie petrecute în compania unor blonde care se cred antrenoare și de fapt conduc clubul.

Baia Mare nu are nevoie astăzi de titluri, de cartoane și de cupe și nici nu își permite să finanțeze participarea (de fapt, figurația, dacă ne luăm după rezultatele din acest an) în niște competiții europene din care nu se câștigă bani. Baia Mare trebuie să investească în propriii cetățeni, în dezvoltarea sănătoasă a copiilor și în construirea unei perspective economice, sociale, profesionale și culturale pentru localnici, adică pentru cei care care îi plătesc primarului din impozite salariul și proiectele de mic dictator balcanic.

Baia Mare are nevoie să se investească resurse, încredere și răbdare în profesioniștii acestui oraș, între care Costică Buceschi este un nume de referință. Doar prin încurajarea oamenilor de valoare și de calitate din acest oraș și păstrarea valorilor pe care le avem putem construi sănătos și solid un viitor atractiv pentru acest oraș. Mercenarii vin, îți iau banii și pleacă, nu rămân în urma lor decât niște cartoane și cupe care nu țin loc de viitor și bunăstare pentru cetățenii orașului, care se văd nevoiți să plece să muncească aiurea în lume ca să supraviețuiască.

Domnule Costică Buceschi, primiți vă rog prin acest text mulțumirile și respectul cetățenilor băimăreni care vă apreciază munca, eforturile, pasiunea și devotamentul, dar și scuzele pe care niște oameni de nimic aflați din păcate în niște funcții pasagere vi le datorează din plin. Vă rog să îi iertați pe cetățenii acestui oraș care nu au învățat încă să își păstreze și să își protejeze valorile reale și visează la titluri europene deși au nădragii rupți în fund și le chiorăie mațele de foame, în vreme ce dau votul și puterea unor măscărici nesătui care nu știu să conducă decât pe bază de comision și adună averi colosale din bani furați de la comunitate.

Jos pălăria, domnule Costică Buceschi. Sper să reveniți cât de curând acolo unde ați dovedit deja din plin că vă este locul.

buceschi