Au trecut aproape doua saptamani de la data alegerilor locale si baimarenii inca nu stiu daca au sau nu au un primar legitim. Catalin Chereches a fost reconfirmat in functie de catre alegatori, chiar daca el este retinut pentru luare de mita in forma continuata, in prezent fiind inchis la Penitenciarul Gherla.

“La 26 aprilie, procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra lui Chereches fiind gasita suma de 25.000 lei. Anterior, la 25 aprilie, la solicitarea inculpatului, din aceeasi suma pretinsa cu titlu de mita, denuntatorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro in contul unei datorii”, au retinut anchetatorii DNA.

Pe scurt, aceasta este istoria arestarii primarului Catalin Chereches, care de peste 50 de zile incearca, prin avocatii sai, sa scape de arestul preventiv, insa fara succes.

Baia Mare este in acest moment in atentia tuturor organismelor de presa internationale. Municipiul nostru fiind caz unic in materie de alegeri locale in care fostul primar isi conduce campania electorala direct din celula si castiga la scor de maidan un nou mandat. Cu siguranta ca s-au pompat foarte multi bani pentru realegerea lui Catalin Cherches si asta o pot confirma doar cei care i-au creat o imagine de martir in media locala si pe retelele de socializare. Pana acum nu s-a mai vazut asa ceva in Romania, iar unicatul ne face deja celebri si usor de identificat in lumea celor atinsi serios de microbul coruptiei.

Daca nu am reusit sa promovam Baia Mare in Europa prin cheltuirea a sute de mii de euro, din banul public, pentru un Eurovison ratat, a reusit primarul Catalin Chereches cu doar cateva mii de euro, pe care le-a primit ca spaga direct in biroul sau, unde s-a realizat si flagrantul. Din momentul acela si pana cand si-a depus candidatura si dupa aceea, Catalin Chereches nu a facut nimic altceva decat sa adanceasca si mai mult prapastia dintre Baia Mare si restul lumii civilizate, atragand dupa el in adancuri mii de cetatenii care, in naivitatea lor, inca mai cred in nevinovatia edilului sef.

Zilnic sistemul lui de propaganda ne anunta ca a fost reales cu un procent de 70%. Acest magic numar vrea sa arate lumii intregi, si in special judecatorilor, ca primarul se bucura de o larga sustinere in randul cetatenilor.

Trebuie sa facem cateva clarificari si anume: din cele 122,987 persoane inscrise pe listele permanente de vot doar 113,992 au fost inregistrati ca posesori de carte de identitate din care au votat doar 47,639. Prezenta la vot fiind de 38,67%, in comparatie cu 2012 cand s-a inregistrat o prezenta a vot de 42,23% votand un numar de 51.419 persoane.

Deducem de aici ca primarul Catalin Chereches a pierdut aproape 13,000 de votanti in doar 4 ani. In 2012 a acumulat 44,238 voturi iar in 2016 31,337, in procente 86.03% fata de doar 70%. Pentru unii neavizati diferenta nu pare mare. Procentul este totusi “ucigator” pentru orice candidat, vorbind aici de 86% si 70%, insa observam ca Chereches a pierdut 12,902 de votanti in doar 4 ani.

Acesti aproape 13 mii de votanti au disparut si nu pentru ca erau plecati in concediu sau la munca prin Europa, ci pur si simplu s-a intamplat ca peste zece mii de cetateni i-au dat un vot de blam, neprezentandu-se la urne sau votand cu alti candidati.

Acesta este un punct de plecare in ceea ce inseamna credibilitatea lui Catalin Chereches in fata cetatenilor. Cu doar 31 de mii de voturi nu poti sa spui ca ai o sustinere absoluta si ca esti iubit si stimat de intreaga urbe.

Aproape trei sferturi din populatia municipiului nu si l-a dorit de primar pe fostul edil. Acesti oameni sunt cei care conteaza mai mult decat cei care, intr-un fel sau altul au fost indusi in eroare sa puna stampila pe un candidat la fotoliul de primar aflat in arest preventiv pentru acte de coruptie.

Nu cred ca mai trebuie sa spunem ca in cazul in care se vor face alegeri anticipate partidele politice trebuie sa-si desemneze alti candidati. Cei propusi acum nu s-au ridicat la pretentiile electoratului. In mod categoric, baimarenii au nevoie sa aleaga alte figuri politice. Unii exista deja, insa cei mai multi trebuie reinventati sau descoperiti printre cetatenii care au stat deoparte de mediul politic pana acum.

In final trebuie spus ca familia Chereches trebuie sa opreasca aceasta mascarada care s-a transformat intr-o reclama de prost gust, si care in definitiv o dezavantajeaza, ce circula zilnic in media nationala si internationala.

Baia Mare nu a pierdut un primar, ci poate castiga un altul care sa nu repete greselile predecesorilor sai. De un astfel de om avem nevoie. Nu de martiri, eroi sau genii (care nu au condus in viata lor nimic, cu zero experienta in materie de administratie publica sau privata) avem nevoie, ci de oameni cinstiti si devotati, pentru care banul public sa insemne mai mult decat buzunarul propriu.

chereches albnegru