“Sarea si piperul” Consiliului Local Baia Mare ne-a parasit. Luna martie 2015 va ramane vesnic in memoria figurantilor inodori si incolori care compun Consiliul Local Baia Mare, fiindca au ramas fara ingredientul care, dupa parerea unora, dadea savoare in aceasta zeama lunga si inconsistenta care voteaza fara sa cracneasca orice i se cere de catre fudulul dictator local. Bietilor consilieri ramasi fara condimentul colectivului le mai raman acum doar dulcegariile la adresa edilului, care au fost mereu si sunt in continuare singura lor preocupare.

Dumitru Matei a demisionat din Consiliul Local. Dar cine este Dumitru Matei? In 2012 revista Capital il aseza in randul celor mai bogati romani. Conform celor ce au intocmit clasamentul bogatasilor, Matei Dumitru ocupa locul 475, “podiumul” fiind impartit cu Marcel Maris, ambii avand, la data respectiva, in jur de 6-7 milioane de euro.

“Cred că totul este foarte subiectiv. Dacă veniţi mâine să îmi daţi 4 milioane de euro, vă dau tot ce am, fabrici ş.a.m.d. Şi 3 milioane de euro dacă îmi daţi vă dau tot ce am. De unde să am atâţia bani? Sunt acţionar la mai multe societăţi, unele merg mai bine, altele mai puţin bine, dar de aici până la a spune că am o avere de 7 milioane de euro… Cred că aici e o mare diversiune. Sunt unii care îşi doresc să ajungă în top, să fie mediatizaţi, dar eu cred că cei care au cu adevărat bani nu sunt prinşi în acest top niciodată”, declara la acea data Dumitru Matei.

dumitrumatei

Mitica, pentru cei apropiati, a intrat in partidul condus de Ion Iliescu in anul 1992, cand a simtit ca afacerile nu pot fi despartite de politic. Proaspat intreprinzator cică privat, a ales un partid de stanga, aflat la putere in anii ’90 tocmai pentru ca afacerile in care era bagat erau abonate la banii publici.

Nimeni nu si-a dat seama cum a “crescut politic si financiar” acest inginer mecanic, specialist in tractoare si combine agricole, ultimul lui job in comunism fiind acela de Sef de centru la Trustul de Mecanizare al Agriculturii Maramures. Din 1992 infiinteaza Izoterom SRL, moment in care incepe sa acapareze, la modul rapace, intreaga “industrie grea” baimareana. Evident ca partidul l-a ajutat, asa cum si el a ajutat partidul in toate campaniile electorale si nu numai. Zgarcit pana la revolta, Mitica Matei si-a protejat investitiile, dar a sponsorizat, tacut si cu bani putini, tot ce tinea de “protocolul” partidului la nivelul municipiului si al judetului Maramures.

La inceput s-a multumit doar cu functia de consilier judetean. Azi pare una minora si totusi, din interiorul CJ Maramures, Matei Gură-Mare a facut o opozitie de fatada, si asta doar pentru a beneficia de contracte cu statul pe tot cuprinsul tarii.

Niciodata nu s-a impacat cu ideea ca Baia Mare era condusa de liberalul Cristian Anghel, acesta refuzand nu o data, in cei 17 ani de “mandat” sa-l pofteasca la masa negocierilor, acolo unde se imparteau contractele de milioane de euro, dar totusi a primit cateva “firmituri” care au facut sa-i creasca contul din banca. L-a concurat pe Anghel la sefia Primariei Baia Mare insa fara succes. Mitica Matei nu se bucura si nu s-a bucurat niciodata de simpatia alegatorilor. Si cu toate acestea, printr-o conjunctura favorabila, in 2011, a ajuns viceprimar, o functie la care doar a visat si pentru care a trebuit sa isi dea demisia din 14 societati comerciale, printre care se numara si BRD. In privinta posturilor de administrator, potrivit declaratiei de avere, conducea nu mai putin de zece firme. Cea mai mare dintre ele fiind Ramira SA, unde l-a lasat la conducere pe fiul sau. Cunoscute sunt insa si firmele Debitare SRL, Hidroterm, Conrep, Petrotub Izoterom sau Mek Matei SRL. Conform declaratiei de avere completată la data de 12 iunie 2012, Dumitru Matei deţinea împreună cu familia 3 terenuri, 4 apartamente şi o casă de locuit, un tractor, dar şi datorii către bănci scadente în 2023, respectiv 2029. De atunci si pana azi situatia sa financiara s-a modificat. Demisia din functia de consilier local il scapa acum de obligatia de a isi afisa public averea dabandita in cei 25 de ani de socialism revolutionar la care s-a inhamat alaturi de tavarișcii sai din PSD.

“Decizia de a demisiona am luat-o anul trecut si am ramas pana cand s-au definitivat anumite lucruri. O sa va rog pe toti sa nu spuneti ca va pare rau ca plec de aici si o sa va rog sa spuneti cat de bine va pare pentru cel care vine in locul meu. In prima sedinta dupa Pasti o sa putem schimba mai multe opinii intr-un alt loc decat cel de aici, din Consiliul Local. Iar pentru cine doreste ca domnul primar sa vorbeasca asa de frumos cum a vorbit despre mine, nu aveti decat sa faceti pasul pe care l-am facut eu”, a declarat Dumitru Matei in cadrul sedintei “festive” din data de 27 martie 2015.

Pentru o vreme coleg de partid cu impricinatul, dar amandoi apartinand tagmei milionarilor in euro proveniti din jaful la drumul mare al economiei nationale, primarul Catalin Chereches a tinut, cu acea ocazie, o alocutiune plina de sentimente si regrete profunde.

“Pentru mine si pentru multi dintre colegii mei este o sedinta speciala, un moment cu o anumita emotie si cu o anumita incarcatura pentru ca, dupa un parcurs foarte consistent in administratia locala si in Consiliul Local, un om care s-a dedicat si se dedica comunitatii, domnul Dumitru Matei, se retrage din functia de consilier local. Este, cred, la al treilea sau al patrulea mandat si am avut marea placere sa lucram impreuna zi de zi, in executiv, fiind viceprimarul municipiului Baia MareSuntem parteneri in proiectul pe care il avem pentru acest municipiu si de acum inainte. Este omul pe care ma bazez de fiecare data cand este vorba despre chestiuni care tin de dezvoltarea economica a municipiului Baia Mare, dezvoltarea edilitara a municipiului si, in primul rand, este un om care se tine de cuvant, un om care intelege ce inseamna interesul public si interesul municipiului Baia Mare, ce inseamna nevoia unei comunitati si nevoia de dezvoltare a unei comunitati. De asemenea, intelege ca cel mai important lucru este munca serioasa si colaborarea dintre oameni”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

In fond edilul scapa elegant de un competitor bogat pana la nesimtire, care ar fi putut sa-i puna piedici la scrutinul din 2016. Nici asa nu se stie exact care vor fi planurile politice a lui nea’ Mitica pentru urmatorii 5-10 ani. Averea lui si a tuturor celor ca el vine si pleaca, mai ales acum, cand DNA si ANAF antifrauda vegheaza si ii au sub lupa pe toti imbogatitii acestui sfert de veac de democratie originala.

“Sarea si piperul” Consiliului Local Baia Mare, cum l-a denumit edilul baimarean pe Dumitru Matei a plecat relaxat lasandu-si colegii cu un gust dulceag-amar de migdala in gura.