“A fost semnat contractul pentru contractuali si acordul pentru functionari, in limita legii. Spicuind din contract, la femei se va da de 8 martie 100-150 lei, apoi drepturi pentru sanatate si securitate in munca. De Ziua Copilului se va da ori bani, ori dulciuri (la copiii angajatilor n.r.)”, a spus Liviu Pop, presedintele Sindicatului din Administratie Maramures. De aceste drepturi vor beneficia si angajatii care nu fac parte din sindicat. Atat a consemnat presa baimareana despre negocierile purtate dintre primarul Catalin Chereches si Liviu Pop.

Nu vorbim aici de senatorul Liviu Pop, care in urma cu 4 ani a dorit sa candideze la functia suprema in Municipiul de pe malul Raului Sasar. El a susţinut atunci că se lansează în cursa electorală pentru că este nevoie de o ”concurenţă reală şi de alternativă sănătoasă”. ”În acelaşi timp, cel care va fi ales va avea o notorietate mult mai bună. Succes tuturor candidaţilor şi mare atenţie votanţilor”, a transmis, in 2010 Liviu Pop. Liderul sindical a mai afirmat că, în curând, îşi va face publică strategia pe termen scurt şi mediu. ”Asta pentru că şi anul viitor vor fi alegeri, alegeri nu numai pentru funcţia numărul unu”, a declarat atunci Liviu Pop.

Evident ca Liviu Pop nu a ajuns primar, insa a castigat categoric un fotoliu de senator PSD si a intrat defintiv in gratiile fostului premier Victor Ponta, pe care l-a spalat de toate pacatele plagiatului din postura de interimar la Ministerul Invatamantului.

Pentru unii, confuzia este totala. Alt Liviu Pop, presedinte al Sindicatului din Administratia Maramures, este cel ce se razboieste, „Luptă şi dă-i, şi dă-i şi luptă!”, cu cetateanul numarul unu al municipiului, pentru drepturile sindicalistilor, functionari in administratia locala. Rezultatul intenselor negocieri s-a concretizat in cateva sume de bani pe care le vor primi slujbasii. Pretul tacerii a fost mic si in stil comunist. Acestia au fost mituiti, la fel cum incerca Nicolae Ceausescu sa mai dea o suta, doua de lei, doar – doar romanii vor sta cumniti acasa, si vor lucra asemeni robotilor programati pentru un schimb de 8 ore pe zi.

100-150 de lei a fost pretul pentru linistea conducatorului iubit. De 8 Martie, femeile vor primi acesti bani, pe care vor trebui sa-i imparta cu partenerul lor de viata si cu copiii lor. Iar de 1 iunie, copii angajatilor vor primi dulciuri sau bani. Probabil ca dulciurile vor fi pretul, pentru ca firmele de casa ce vor distrui bomboanele trebuie sa se dedulceasca si din putinul alocat celor mici.

Intr-o lume normala, un lider de sindicat se lupta pentru drepturile sindicalistilor, pentru salarii mai mari si stabilitatea locurilor de munca. Am fi asteptat din partea lui Liviu Pop sa aflam ca a stabilit cu primarul un set de masuri pentru protectia functionarilor ce pot fi impinsi de catre sefii lor in plasa procurorilor anticoruptie. Nu de putine ori, acestia sunt pusi sa faca lucrurile murdare pentru cei ce conduc primariile. Din nestiinta sau dintr-un prost inteles al atasamentului fata de primar, unii isi pun semnaturile pe documente ilegale, care apoi sunt probe in dosarele DNA-ului.

Respectul cetateanului fata de functionarii publici sufera din cauza actelor de coruptie la nivelul fiecarui departament si directie. Cu totii stim ca hartiile se misca mai repede daca in dosar strecuram si un plic cu bani sau alte atentii. Asteptam ziua cand functionarii din Administratia Locala vor putea lucra fara presiune, fara angajamente materiale fata de sefii lor directi si fara teama ca primarul le poate desface oricand contractul de munca daca nu devin obedienti si servili.

La 26 de ani de la caderea comunismului, liderii de sindicat si conducatorii de institutii publice inca se comporta ca pe vremea lui Ceausescu, mult iubitul si stimatul nostru conducator. 8 Martie si 1 Iunie sunt zile de sarbatoare in care mai sunt unii care cumpara tacerea subalternilor cu bani in plic, bani publici proveniti din taxe si impozite, aflati la discretia totala a alesilor locali.