“În cursul zilei de miercuri, 6 mai 2015, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă şi cu 14 abţineri, proiectul de lege ce urmează să reglementeze alegerile locale. Potrivit acestui proiect, primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin, în timp ce preşedinţii consiliilor judeţene nu vor mai trece prin faţa votului popular, ci vor fi aleşi printr-un vot secret al consilierilor judeţeni”.

S-au scris pagini intregi despre aceasta lege la vremea respectiva, care a primit girul presedintelui Klaus Iohannis, cel ce ne-a promis o altfel de Romanie, si care nu va face decat sa ii mentina la putere pe toti baronii locali, si anume pe cei pe care i-am vrut plecati de la butoane si de care nu vom mai putea scapa decat printr-o vointa majoritara.

Urmasii lui Nero, in varianta moderna, traiesc printre noi. Ne dau paine, ne culturalizeaza fortat, cu ceea ce cred ei ca ni se potriveste mai bine, evident gusturile nu se discuta, si ne ridica gradul de sanatate urmarind din tribune “circul” in care, gladiatorii, platiti regeste, se lupta pentru noi si pentru placerile noastre. Sportul de masa, care ar insemna o cheltuiala inutila pentru un edil cu pretentii, nu exista, decat pe hartie. Baimareanul este obisnuit sa-si umfle muschii in tribuna. Acolo se ard caloriile. Pe scaunele din plastic viu colorate, si unde se consuma energiile intr-un amestec de alcool si spart de seminte si mugete prelungite.

Riscul ca o tribuna sa fie goala la un meci oficial devine din ce in ce mai putin probabil, o data ce pretul biletelor poate fi modificat dupa bunul plac al baronului. In loc de 25 sau chiar 50 de lei, susutinatorul echipei ajunge sa plateasca doar 5 lei sau 2 lei in viitor, in timp ce sportivii, gladiatorii, pot ramane in urma cu salariile. Dar ce mai conteaza asta, cand vointa edilului devine lege si este aparata de o Constitutie confuza si depasita?

Revenind la alegerile locale din 2016, baronii au deja asigurat fotoliul de primar fara sa mai faca nici un efort. Nici macar cel financiar, cand sume de bani ce depaseau milionul de euro erau puse la bataie doar pentru ambitia de a deveni baron. Scuzati. Primar, pentru ca boierii au disparut din cartea de munca in secolul al XIX-lea.

Actualii primari, sunt atat de siguri ca si-au amanetat fotoliul pentru inca 4 ani incat isi permit orice. Chiar sa dea cu tifla partidelor din care fac parte, amenintandu-i pe liderii lor ca vor candida ca si independenti sub o palarie proprie.

„Si poate ca aceasta <Coalitie pentru Baia Mare> a venit momentul sa se manifeste prin mine intr-un mod independent la Primaria Baia Mare, sa se manifeste in Consiliu Local printr-o majoritate pe care o poate crea din 2016 incolo sau chiar printr-o reprezentare la nivelul Consiliului Judetean. Cred ca Baia Mare si baimarenii au acuma intr-un fel tot interesul, pentru ca suntem capitala Maramuresului, sa aiba reprezentanti in Consiliul Judetean Maramures. Si aceasta coalitie civica a baimarenilor fara conotatie politica va avea in Consiliul Judetean Maramures candidati pentru functie de consilieri si de ce nu, daca legea s-a modificat, vom avea candidat si pentru functie de vicepresedinte sau de presedinte. Oricum, cred ca Baia Mare va da aproximativ 30-40% din voturile pentru Consiliul Judetean si baimarenii pot sa duca in Consiliul Judetean un grup de oameni seriosi care sa reprezinte interesele inclusiv ale Baii Mari. Pentru ca in acest moment vedem cum la nivelul Consiliului Judetean suntem blocati ba cu Castelul Pocol, ba cu alte chestiuni mai marunte sau mai importante. Dar cred ca astfel baimareanul poate sa simta ca isi are reprezentantii adevarati, fara interese politice, in Consiliu Judetean, in Consiliul Local al municipiului Baia Mare”, ne declara malitios Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

El este doar bulgarele de zapada care poate da tonul si poate rostogoli la vale intreaga sleahta de baroni locali ce pot ramane la putere cu pretul catorva sute sau mii de voturi. Oricum vor lua din primul tur mult mai multe voturi decat orice contracandidat. Cu cat mai multi pretendenti pe listele electorale, si iepuri vor fi destui, cu atat mai multe sanse are baronul de a-si continua, in mod “legal” si cu “suportul” populatiei opera pentru care Destinul l-a ales sa fie unicul conducator.

Asa se va ajunge ca o minoritate, bine dirijata, sa isi impuna edilul. Democratia in Romania a facut un mare pas inapoi, iar greseala presedintelui Klaus Iohannis este o palma data celor ce l-au votat pe el in 16 noiembrie 2014.

„Vom face o lansare a acestei entitati civice si-i voi invita pe toti baimarenii sau pe toti maramuresenii care iubesc Baia Mare, indiferent ca ei sunt aici sau sunt plecati in alta parte, ii invit inclusiv pe baimarenii care sunt plecati in strainatate si care au acasa inca parinti sau copii care simt dragoste pentru acest oras sa vina in aceasta platforma care va arata, ca model, cum se poate schimba in bine modul de reprezentare a cetateanului la nivelul unei autoritati locale. Pentru ca cetateanul baimarean trebuie sa se simta reprezentat doar ca de multe ori partidele isi trimit oamenii in Consiliile Locale sau Judetene si oamenii aceia nu au niciun fel de tangenta cu cei care au votat. Uneori mai sunt si oameni harnici, oameni dedicati care pe palierele profesionale pe care le reprezinta sau pe zone mai vin si mai vad care sunt problemele, mai sunt conectati la probleme dar sunt prea putini acesti oameni. Majoritatea dintre ei sunt conectati exclusiv la interesele politice”, a declarat Catalin Chereches, jucand deja rolul unui lider ce simte ca poate avea suportul tuturor cetatenilor, chiar si a celor ce muncesc din greu prin Europa sau prin Lumea larga, si care totusi isi cheltuie micile averi in municipiul de pe malul Raului Sasar.

Daca reteta baimareana va prinde viata, vom vedea si in alte localitati inflorind “Coalitii” nasite de catre edilii ce vor fugi de sub pulpana partidelor lipsite de orice credibilitate. Abia acum am putea deveni cu adevarat originali in Europa. Dicitatura primarilor ar fi un prim Pas pentru modificarea puterilor in stat, iar Constitutia o vorba in vant.

„În momentul în care n-aş fi asigurat toate condiţiile (vorbeste despre sportul de performanta, n.a.), atunci ar fi trebuit să vină DNA-ul să mă ia pentru abuz în serviciu. Pentru că Legea este cea care dictează şi eu mă întorc la Lege”, a spus Cherecheş , după care a citit pasaje întregi din Constituţie şi Legea 225 a Administraţiei Publice Locale. „În ţara asta mai sunt unul sau doi entuziaşti ca mine care mai apără Constituţia. Prin implicarea mea nu fac decât să apăr Legea şi Constituţia”, a declarat, a doua zi, dupa ce DNA Cluj i-a pus stampila de suspect in Dosarul HC Minaur.

Se pare ca romanii au alte probleme de rezolvat decat apararea statului de drept. Din 2014 si pana azi, politicienii ne-au dovedit ca nu au scrupule atunci cand isi vad de interesele proprii. Din pacate, tinerele generatii de slujoritori ai Cetatii perpetueaza aceleasi greseli sau calitati, dupa unii, pe care le-au vazut la mentorii lor.

Trebuie sa avem raspunsuri la toate intrebarile posibile inainte de a pune stampila de vot pe un candidat. Nu este prea devreme pentru a ridica acest subiect la rang de discutie nationala. Avem nu numai dreptul, dar si datoria de a actiona pentru bine nostru si al copiilor nostri.

Avem nevoie de oameni cinstiti si corecti care sa ne reprezinte in forurile de conducere, dar si posibilitatea de a-i sanctiona atunci cand fac greseli. Si, dupa cum constatam, mai devreme sau mai tarziu, greselile nu intarzie sa apara.