Mai sunt cateva zile pana la inceperea anului scolar iar parintii sunt mai nerabdatori si cuprinsi de mii de emotii in comparatie cu copii lor care ar dori ca vacanta de vara sa fie cat mai lunga. Mai ales cei care sunt inscrisi in clasa pregatitoare si pentru care viata de elev abia incepe. Si nu va incepe oricum ci sub atenta grija si preocupare a Consiliului Local Baia Mare care le-a facut o surpriza.

Cu totii vor primi rechizite si ghiozdane gratuite, asa cum a hotarat primarul Catalin Chereches. Proiectul “Primul meu ghiozdan” a trecut in aplauze, fara nici un vot impotriva, prin “ciurul” alesilor locali, la fel cum trece rata prin apa, fara sa se ude si fara sa lase urme. Valoarea cadoului facut de edil, evident din banii contribuabililor: una suta lei pe cap de elev.

Am gandit impreuna cu Serviciul Public de Asistenta Sociala acest proiect. Este gandit pentru cei 1.200 de copii care se inscriu in clasa zero si va cuprinde rechizite, penar, ghiozdan, tot ceea ce e necesar pentru un copil din Baia Mare ca sa mearga la scoala. Este, cred, un gest pe care Consiliul Local il poate face, asa cum facem pentru pensionari, pentru alte categorii favorizate sau dezavorizate, sa ne aratam sprijinul nostru pentru cei mici”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Cu gandul la alegerile din 2016, Catalin Chereches nu a avut curiozitatea sa-i intrebe pe parintii celor 1.200 de  copii daca au nevoie de acest cadou mediocru ce va purta cu siguranta pecetea muncipiului si semnatura edilului. Orice parinte care isi trimite copilul in prima lui zi din viata la scoala se pregateste cu multe luni inainte si vrea ca pruncul sa aiba in dotare ce este mai bun si mai frumos. Cei peste o mie de prichindei au deja tot ce le trebuie, ghiozdane de firma si rechizite de ultima generatie. Ce sa faca ei cu un ghiozdan ieftin ce nici macar naspa nu este?

Daca se dorea cu adevarat ca niste elevi cu parinti in nevoi sa fie ajutati, atunci se proceda altfel si nu in stil propagandistic. Se putea aloca o suma mai mare unui numar mai restrans de familii astfel incat prima zi de scoala sa fie cu adevarat o sarbatoare in viata lor pentru toti, de la mic la mare. Dar nu a fost sa fie iar cele mai multe dintre aceste ghiozdane vor ajunge la lada de gunoi asa cum se intampla si cu darurile de Mos Craciun, alt prilej de corupere a celor cu drept de vot de pe intinsul municipiului Baia Mare.

Si pentru ca sa inchida intr-un fel ciclu promisiunilor preelectorale, primarul s-a gandit si la cei care trec pragul majoratului.

 “Gandim acum modul in care, din punct de vedere legal, putem sa sustinem noi, Municipiul Baia Mare, diferenta de la scolarizarea pentru un carnet categoria B la un carnet de profesionist pentru tinerii din municipiul Baia Mare astfel incat sa putem compensa aceasta diferenta si tinerii care doresc sa isi poata face scoala de soferi profesionisti. Pachetul de baza pe care trebuie sa il plateasca este doar cel de categoria B. In rest, pentru alte categorii, camioane, autoutilitare, autocare, autobuze municipiul Baia Mare sa poata sa compenseze sau sa achite diferenta. Cred ca in felul acesta unora dintre tinerii din municipiu le cream o sansa in plus pentru a-si obtine un loc de munca”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Urmarind toate aceste actiuni, unele prinse deja in Bugetul pe anul in curs fara prea multe analize de impact, stai si te intrebi pe cine vor avantaja ele? Pe elevi si absolventi sau firmele prietene, ce vor primi o gura de oxigen prin inghitirea unor fonduri ce puteau fi cheltuite in alte scopuri decat in actiuni cu caracter pur electoral.

Nici parintii si cu atat mai putin cei care nu mai au nici o legatura cu scoala dar platesc taxe si impozite nu isi pun intrebari de ce e nevoie ca banul public sa fie cheltuit cu nonsalanta de catre distinsul primar in loc ca organizatiile si asociatiile non-profit, si de ce nu si Biserica, sa se ocupe de astfel de actiuni de caritate.

Banii, putini sau multi, depinde cum priveste fiecare, vor pleca din buzunarul nostru in buzunarul unor companii de suflet, ce cheltuiesc din greu pentru imaginea municipiului.

Pentru a demonstra ca totul este perfect in gestiunea Primariei Baia Mare, a fost prezentat de curand Raportul de audit pe 2014, minutios intocmit de catre Camera de Conturi Maramures.

“Misiunea de audit financiar a scos in evidenta urmatoarele tipuri de operatiuni economice care au facut obiectul activitatii de audit si care au afectat situatiile financiare: plata drepturilor salariale acordate necuvenit prin includerea stimulentelor incepand cu data de 1 ianuarie 2011 in salariul de baza al unor angajati care nu se incadreaza in dispozitiile articolului 1.3, articolului 17 si articolului 227 privind Ordonanta de Guvern numarul 92 din 2003 privind codul de procedura fiscala si obligatia angajatorului catre bugetele publice”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Mai clar spus, nu s-a gasit nimic decat o neregula datata ianuarie 2011, adica exact din perioada cand municipiul era pastorit de penalul primar Cristian Anghel si pentru care cetatenii urbei mai ca nu facusera o mica revolutie pe plan local la arestarea lui pentru fapte de coruptie. Cam asta am tradus din declartatia vorbita si din articolele prezentate de masina de propaganda. Voi ce ati inteles?