“Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam’ mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului Goe să-l ducă-n București de 10 mai”.

Citatul este genial oricum, dar mai ales daca il transpunem in practica, într-un oraș din Nordul României, în zilele noastre. 2012 este momentul in care Domnul Goe este luat de mana de către Mamițica lui, i se pun niște banuti in buzunar (1 milion de euro) si este trimis la Baia Mare ca sa  devina primar. Mamitica stia ca mocofanii nu a nici o sansa in fata lui domn’ Goe, rasfatatul familiei, pe care anterior, tot cu bănuții ei modești de bugetar, îl făcuse deputat. Evident, cei prezenti la vot au pus stampila unde și-au dorit Mamitica si tanti Mița (presa locală, cumpărată en-gros cu aceiași bănuți ai familiei de bugetari).

Azi, la 4 ani de mandat, Domnul Goe mai vrea un mandat pentru merite deosebite, dar mai ales ca unele lucruri au ramas neterminate. Intalnirile cu cetatenii au inceput deja, chiar daca campania electorala nu a fost oficializata de catre Guvern. Intotdeauna Domnul Goe a furat startul. Asta il si caracterizeaza. Fură startul, dar mai ales fură banii publici, ăsta se pare că e defect de familie. Banii din bugetul local au fost folositi de catre el cu prisosinta în mare parte pentru actiuni electorale și pentru zugrăveli de suprafață, care pot lua ochii naivilor.

Domnul Goe si Consiliul lui Local, plin de Bubico ascultători și hămesiți după un os de ros, au oferit toate spectacolele de prost gust posibile, alocate pe de-a moaca cetatenilor. De multe ori, doar Domnul Goe era pe afisul principal, numele lui era miezul, restul nu conta. Banii pentru plata artistilor erau dati, evident, tot din bugetul local, dar cine sa mai bage de seama acest mic detaliu.

Ultimul dar oferit i-a incantat pe fraierii care s-au inghesuit, mai-mai sa rupa usile la Sala Sporturilor, nestiind ca cei ramasi pe dinafara le-au platit intrarea la un spectacol la care li s-a schimbat directia cu un simplu holograf.

Dar Domnul Goe, dupa patru ani de mandat, in care s-a jucat cu bugetul local asa cum se jucau pe vremuri pruncii cu puta in nisip, vine si ii arata cu degetul pe papagalii de consilieri locali, cum ca ei ar fi vinovati pentru nerealizarile municipiului:

„Am venit și cu soluții în fața Consiliului Local și de fiecare data aceste soluții au fost puse deoparte cerându-se tot timpul explicații, cerându-se tot timpul alte soluții sau modificarea soluțiilor. Inițial am vrut să modificăm structura în cadrul sediului Primăriei Baia Mare și să facem acolo sediul pentru buletine. Nu s-a dorit acest lucru. Mai departe am vrut să mutăm în Centrul Istoric aceste servicii iar s-a comentat asupra acestui lucru. Am gândit ca până la momentul în care toată primăria se va muta în Centrul Istoric unde vom avea un centru administrativ integrat să închiriem la un preț rezonabil care să fie acceptabil pentru noi pe o perioadă scurtă de timp un spațiu unde să poată funcționa cele două servicii într-un mod civilizat. Dar un spațiu care să nu necesite nici investiții majore, renovări sau dotări. Nu s-a dorit acest lucru și din acest motiv am dorit ca în ultimă instanță să îi chem pe consilieri să vadă cu ochii lor exact la fața locului despre ce este vorba pentru că cred că de multă vreme nu și-au făcut buletinele sau nu și-au plătit personal taxele și impozitele”, a mai adăugat D-l Goe, primar al municipiului Baia Mare.

Cu alte cuvinte, consilierii locali, cei care au fost alesi de cetateni pentru a le apara interesele, se fac vinovati de tot si de toate. Poate cineva arata macar o singura Hotarare de Consiliu Local initiata de Domnul Goe care sa fi fost respinsa la vot de catre obedientii lui Bubi-consilieri? Si atunci, de unde aceste acuzatii? Toti, dar absolut toti alesii cetatenilor stau cu ochii in pamant si nu spun nimic, asemeni elevului prins cu lectia neinvatata.

Intalnirile primului cetean al urbei cu locuitorii orasului sunt deja programate. Cartierele sunt luate la rând si platitorii de taxe si impozite invitati sa isi dea cu parerea. Mereu se gasesc cativa care sa spuna că altii sunt de vina si nu ei. Ei ca sunt conducatorii municipiului, dar nu ei ca nu au stiut sa isi aleaga reprezentantii cei mai competenti in Consiliul Local:

„Așa stând doar în niște sedii de partid și votând doar cum le spune un președinte de partid în conformitate cu interesele lui nu rezolvăm nimic. Totuși acești oameni care vin în Consiliul Local ar trebui să se gândească că ei reprezintă orașul. Ei nu reprezintă vreun efemer președinte de partid sau chiar vreun partid. Ca și logică Consiliul Local este o entitate prin care se manifestă autoritatea locală dar reprezentativă pentru cetățeni. Atâta vreme cât tu nu știi cum se fac buletinele și cum se plătesc taxele și impozitele nu ai ce căuta în Consiliul Local. În urma acestei vizite cred că se simt mulți dintre ei rușinați”, a mai spus Domnul Goe.

Plimbati ca ursii prin iarmaroc, consilierii locali, niste fiinte fara personalitate, sunt pusi in piata publica pentru a fi pedepsiti de catre cetateni. Oricine poate acum sa-i scuipe si sa-i umileasca, chiar sa-i loveasca cu pietre. Folositi precum niste carpe cu care si-a lustruit Goe pantofii, consilierii locali sunt numai bun de blamat pentru ce nu a reusit edilul sa faca in patru ani de mandat. Banii bagati in circ, spectacole si sport s-au evaporat, iar problemele majore au ramas… pentru urmatorul mandat, pe care Mamițica si-l doreste din nou pentru Domnul Goe.

Trăim într-o comedie, care ar fi de râs dacă nu ar fi de-a dreptul tragico-penibilă.

domnul goe