Politica romaneasca inca incearca sa isi gaseasca identitatea europeana la mai bine de 25 de ani de la revolutie. Alternanta dintre dreapta si stanga la guvernarea tarii in toti acesti ani nu a ajutat in niciun fel la europenizarea felului de a face politica in tara noastra.

Marian Vanghelie, Traian Basesu, Gigi Becali si multi altii ca ei reprezinta din nefericire reperele politice pe care am reusit sa le propulsam la conducerea tarii. Acesta adunatura incredibil de numeroasa de alesi reprezinta mare parte a elitei politice romanesti. Cei incredintati cu fraiele putereii au ridicat in tot acest timp un zid pentru a impiedica ascensiunea celor care are putea sa le atace pozitiile si sa le ia locurile.

Asadar nu cred ca e nevoie de o dezbatere publica pentru a concluziona ca trasatura principala a politicienilor in Romania e ipocrizia. Aceasta caracteristica este insa comuna si politicienilor in tarile occidentale.

Ceea ce e unic insa in Romania e un al doilea nivel de ipocrizie. Politicienilor romani le face mare placere sa pozeze drept vizionari si europeni, desi sub imaginea europeana se ascund naravurile primitive ale unor parveniti.

Un exemplu graitor in acest sens sunt declaratiile domnului Victor Viorel Ponta care, in campania electorala s-a autocaracterizat ca fiind un Tony Blair de Carpati. Poate v-o amintiti si pe fosta candidata la presedintie, Elena Udrea, care in aceasi campania electorala se compara cu Margaret Thatcher.

Privind de aici, din Anglia, unde cei doi politicieni (Blair and Thatcher) au reusit sa impuna schimbari majore si sa se impuna la nivel mondial prin politicile lor, ma intreb cam cata lipsa a proportiilor iti trebuie pentru a te compara cu unul dintre ei?

Pe de alta parte nici noi, electoratul, nu suntem lipsiti de flagelul ipocriziei politice. L-as numi un al treilea nivel de ipocrizie. Ne place sa pretindem ca suntem europeni, insa nu ne place sa ne luam responsabilitatea civica europeana. Vorbim despre standardele de civilizatie politica din occident, dar in acelasi timp ne bucuram atunci cand politicienii isi arunca peste gard invective care ar inrosi obrajii oricarui politician din vest.

Oare o fi si un al patrulea nivel de ipocrizie politica in Romania noastra? Astept sugestii din partea voastra.

Ar fi oare o concluzie aberanta asadar sa spun ca suntem o tara de… politicieni?

parlament