De ceva vreme imi petrec concediile in zona Scandinaviei. De fiecare data descopar lucruri noi, emotiile sunt altele si simt cum cresc, devin mai intelegator odata cu anii. Pot sa spun ca am avut experiente neplacute. Am vrut sa ma mut in zona Copenhagai, am primit o palma uriasa, neasteptata si parca atunci m-am hotarat sa imi infiintez firma in Baia Mare si sa incep sa o dezvolt.

Intors inapoi in Romania, in orasul meu natal, am pus cap la cap tot ceea ce am invatat de-a lungul timpului in drumetiile mele in Europa. Norocul mi-a suras, am avut ocazia sa lucrez cu firme mari, sa castig si mai multa incredere in fortele mele si sa merg mai departe.

Romania vs. Danemarca

Sa compari cele doua zone e de prisos si deloc constructiv. Trebuie inteles ca zona Scandinaviei a fost intotdeauna inconjurata de ape si de-a lungul istoriei, schimbul comercial, uman si-a spus cuvantul. Perioada comunista ne-a tras mult in jos ca natie, gandire si perspectiva.

Zona Scandinaviei este speciala fata de restul Europei. Oamenii sunt setati sa fie intreprinzatori si toti sunt uniti pentru pastrarea bunastarii lor. E un sentiment frumos pe care-l simti cand iti dai seama de acest lucru. Se poate si in Romania? Bineinteles! O data ce nulitatile si mediocritatea vor disparea din zonele de conducere, iar noi ca natie vom fi uniti. Cu adevarat uniti! Aici nu facem referire la texte si declaratii banale pe afise electorale sau in media.

Oamenii sunt simpli, minunati, insa reci si distanti. Nu doar cu cei dinafara insulei, ci si intre ei insisi. Sunt conservatori si e de inteles acest lucru. Nici in Baia Mare, nici in Copenhaga nu este perfect. Cateodata nu inteleg multe lucruri, dar se pare ca cei care sunt la conducere fac o treaba destul de buna.

mustea 01

Øresund startup weekend

Mi-am dat seama cat de important e sa mergi sa intalnesti oameni care isi fac treaba bine din cat mai multe domenii. Asta s-a intamplat si in perioada 24-26 pe Øresund. Øresund reprezinta zona Marii Baltice dintre Danemarca si Suedia.

Studenti, oameni intreprinzatori, profesori, tutori si voluntari au participat la Øresund Startup Weekend. Un eveniment dedicat celor care doresc sa construiasca o idee. Acest lucru s-a desfasurat la bordul unui feribot timp de 54 de ore. A fost o atmosfera si o experienta minunata. Timp de un minut s-a prezentat o idee. Un minut! 60 de secunde! Niciuna in plus! Din cele 19 idei s-au votat 10. S-au facut echipele si timp de 54 de ore am lucrat in echipa. La sfarsitul evenimentului, echipa a avut la dispozitie 5 minute sa isi prezinte ideea, strategia, analiza. Juriul, format din oameni de afaceri timp de 5 minute a pus intrebari incomode.

Este placut sa vezi si sa simti cum lumea din jurul tau doreste sa reinventeze roata. Toate aceste idei se transpun, se formeaza o noua firma pe piata cu un nou produs. Gandim? Reinvetam? Romanii nu pot? Ba da! Spre surprinderea mea, prezenta studentilor romani a fost surprinzator de mare. Chiar in echipa castigatoare au fost doi conationali.

mustea 05

Zig-zag.

Actul de creatie in sine e un zig-zag. Cateodata revii de unde ai pornit, stergi ceea ce exista, incerci sa uiti ca a existat vreodata si vrei sa iti deschizi ochii, sa privesti lucrurile din nou pentru prima data.

Multa, multa planificare inainte de a face ceva. Din nou acest lucru ne lipseste cu desavarsire de la cei mai mici, pana la cei mai mari. De cate ori nu am auzit: “Om vedea ce-o fi. Bine o fi si asa!”. “Binele” nu se face de la sine. E multa, multa, multa munca planificata.

Din pacate, am cunoscut multi manajeri de Romania care sunt rigizi si nu vor sa schimbe. De multe ori acestia nu mai controleaza situatia, sunt speriati si oarecum se complac. Am masina, am casa, am bani! De ce sa mai gandesc? Aceasta zona de confort este periculoasa pentru orice antreprenor si firma se va duce de rapa.

Mai avem si manajerii din era comunismului, care fac diferite facaturi cu administratiile statului. As putea spune ca acestia fac bani si platesc salarii. Atat! Nu dezvolta nimic, nu aduc inovatie. Si de multe ori lucrurile sunt facute de mantuiala.

mustea 09

Fuck your ego!

Ajungi la o varsta si iti dai seama ca cel mai mare dusman in dezvoltarea ta ca persoana este egoul. Odata ce iti lasi egoul deoparte, iti dai seama ca totul este mult mai simplu. Nu inteleg de ce oamenii isi complica viata. Viata este simpla.

M-am intors in orasul meu si in tara mea. M-am hotarat sa raman aici, in Baia Mare si sa incerc sa fiu acea persoana care incearca sa reinventeze roata. Mi-am dat seama ca Romania are potential, un mare potential si are nevoie de oameni care sa arate ca lucrurile se pot face si dintr-o alta perspectiva.

Romania e plina de oameni frumosi, cu idei incredibile. E pacat sa intorci spatele unei resurse asa de bogate. Daca pleci, nu uita de tara ta, sa te intorci si sa schimbi, sa influentezi lumea din jurul tau.

mustea 07

Nota:
Pozele din acest articol ii apartin lui Mihai Dan Mustea si au fost facute cu telefonul Samsung Galaxy K Zoom.