Cu ocazia anumitor sarbatori urbane, care se desfasoara pe strazile din Baia Mare, in peisajul din Centrul Vechi al orasului, populat de mici, bere si alte „chinezarii” specifice, isi face aparitia o statuie umana. Sta nemiscata timp de cateva ore, schimband pozitia din cand in cand, fara macar sa-ti dai seama de lucrul acesta. Venita parca dintr-o alta epoca, statuia cu pricina are si un nume, se plimba, mananca, canta si locuieste intr-o rulota, atunci cand nu se imortalizeaza in fata oamenilor curiosi.
Am stat de vorba cu aceasta statuie vivanta. Am aflat ca se numeste Florin Manca si ca este originar din Maramures, de pe Valea Izei, tatal lui fiind din Botiza iar mama din Sacel. Florin ar putea sa profeseze ca inginer daca ar fi si ar putea sa se foloseasca de diploma de licenta obtinuta in urma absolvirii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara. „Am terminat si un masterat in domeniul reproducerii animale asistate, dar mi-am dat seama ca scoala te invata doar ceea ce sa nu faci in viata. Este foarte multa indoctrinare, restrictie si frica in sistemul educational. Fiecare om ar trebui sa faca ceea ce simte”, este de parere Florin Manca. Acum cinci luni de zile a cumparat o rulota cu ajutorul careia si-a propus sa umble peste tot, atat in tara cat si peste hotare, pentru a aduna instrumente traditionale de suflat. Caravana pe care a demarat-o prin tara se numeste „Drum’n Flute”.
Atunci cand nu face pe statuia, Florin ofera recitaluri de flaut, oboi, caval sau alt instrument traditional de suflat, cantate ad-hoc pe strazile oraselor sau in cadrul unor festivaluri de profil. Pentru ca sa-si poata sustine financiar acest proiect s-a apucat de „street art” prin care se transforma intr-o statuie vie in anumite piete din marile orase ale tarii. „Ca sa pot sustine proiectul acesta e necesar si de ceva bani. Cel mai simplu mod de a face rost de bani, in contextul in care circuli mereu este prin arta de strada. Cam asa s-a nascut imaginea mea ca statuie”, marturiseste Florin.
El a mai spus ca desi in alte tari din Europa, artistii care se infatiseaza pe strada ca statui vii, sunt foarte apreciati, chiar si de catre autoritati, la noi, din pacate, acest lucru este vazut ca o forma de cersetorie mascata. „Aici la noi lumea te priveste ca pe un boschetar sau un cersetor. In schimb afara, in Occident lumea e foarte deschisa catre genul acesta de manifestari artistice. Primariile din orasele mari sunt onorate cand cineva vine cu asa ceva pe strazi. Aici la noi trebuie sa ceri aprobari peste aprobari, ba ca iti voie, ba ca nu ai voie. Nimeni nu se gandeste ca daca atragi si sunt tot mai multi artistii care fac arta de strada, cu atat mai mult oamenii simpli sunt mai fascinati si aduci prin asta o bucurie, mai ales in sufletul celor mici. Insa in Baia Mare imi place, omenii sunt mai deschisi si aprecieaza, se bucura mai mult decat in alte locuri de ceea ce fac. Trebuie sa ne intoarcem la origini, chiar daca suntem in anul 2014 si ne consideram evoluati, din punctul meu de vedere suntem involuati. Sistemul ne-a implementat tot felul de lucruri, trebuie sa faci aia, trebuie sa faci aialalta, cand de fapt nu trebuie sa faci nimic, ci doar ceea ce simti si daca faci ce simti iti merge si bine” crede Florin Manca.
Vrea sa infiinteze un muzeu al instrumentelor muzicale traditionale
Dupa ce a strans toate instrumentele muzicale traditionale de suflat gasite prin satele pe unde a cutreirat in ultimele cinci luni, Florin Manca vrea sa treaca hotarele pentru a culege cat se poate de multe astfel de obiecte muzicale si din alte tari de pe Glob.
„Imi doresc sa ajung prin cat mai multe tari, inclusiv prin Africa si apoi sa ma intorc in tara noastra pentru a deschide un muzeu cu tot ceea ce inseamna instrument traditional. Din punctul meu de vedere e gresit sa spui instrument traditional romanesc. Nu cred ca exista asa ceva. Sunt foarte multe instrumente pe care noi le folosim in folclorul nostru, gen caval, il gasesti si la bulgari, armeni, moldoveni etc., in foarte multe colturi ale lumii. Eu cred ca omul demult era un migrator prin definitie. Astazi, desi avem la dispozitie mijloace prin care ne putem deplasa foarte repede si confortabil dintr-un loc in altul, nu ai timp pentru asa ceva. Trebuie sa mergi la lucru toata ziua si ai doua saptamani pe an concediu. Acest lucru este cea mai mare porcarie din punctul meu de vedere. A nu se intelege ca sunt adeptul lenevirii fara sens, trebuie sa muncesti, dar sa nu fi sclav. Aceasta este o mare diferenta pe care din pacate multi nu o percep”, sustine Florin Manca.