A aparut de curand, in peisajul urban din Baia Mare, un loc unde poti sa mananci si sa savurezi o pizza cu adevarat italiana. Se numeste „Al Pesce Vela” si o gasiti in Piata Revolutiei nr. 4.

Patronii si singurii angajati ai acestui frumos local, Viorel Ioan Lupsa si sotia Cristina Ramona, sunt doi dintre acei putini tineri romani, care dupa ce trudesc din greu prin Occident, revin acasa pentru a-si creste copiii in liniste si pentru a incerca sa schimbe in bine fata acestei tari.

„Cunoscator fiind, am inteles foarte repede ca aproape nimic din ce se vinde in oras nu se ridica la inaltimea a ceea ce ar trebui sa fie o pizza. Eu lucrand atatia ani in Italia la unul dintre cei mai buni maestri creatori de pizza din Europa”, marturiseste Viorel.

IMG_7318

Au stiut de la bun inceput ca pizzeria pe care vor sa o puna pe picioare nu poate fi una oarecare si pentru ca mentorul lor italian este unul dintre cei mai respectati „pizzaiolo”, Viorel si Cristina au venit de-acolo cu toate temele facute in materie de preparare a acestei specialitati italiene. Astfel, convinsi fiind ca, dincolo de toate, trebuie sa primeze calitatea, au decis ca o pizza adevarata trebuie sa respecte cu strictete retetele autentice si sa contina doar ingrediente de calitate superioara. In acest sens ei lucreaza impreuna, fara alti angajati, bazandu-se pe principiul simplu: ”cand vrei ca lucrurile sa iasa bine, fa-le tu insuti”.

O pizza comandata de la „Al Pesce Vela” se face pe loc, de fata cu clientul, daca acesta vine personal sa faca o comanda. Durata medie de asteptare pentru o pizza este de maxim 6 minute, timp in care poti urmari toate etapele de preparare, de la framantarea aluatului pentru blat, pana cand delicioasa bunatate culinara este scoasa din cuptor.

IMG_7423

Daca muncesti si esti serios poti avea succes si in Romania

Fiind increzator in potentialul pe care tara il ofera, dar constient de birocratia existenta, Viorel si Cristina cred totusi ca orice vis se poate realiza daca esti perseverent si sincer, atat cu tine, cat si mai ales cu cei pe care ii servesti.

„Nu e chiar imposibil sa deschizi si sa tii pe picioare o afacere in Romania. Am observat ca aici foarte multa lume mai mult se plange decat munceste. E greu intr-adevar, te lovesti de tot soiul de mentaliati din partea statului, care mai mult iti pune piedica decat  te ajuta. Insa, cu perseverenta, munca si un pic de istetime le poti depasi pe toate. Oriunde ai fi, ca acasa nu-i nicaieri”, explica Viorel, in timp ce pregatea o pizza pentru o comanda ce tocmai o primise.

Sa muncesti, sa fii serios. Sa-ti respecti clientii prin calitatea a ceea ce oferi si sa nu faci rabat de la nimic din ceea ce ar afecta aceasta calitate. Acestea sunt doar cateva principii dupa care cei doi tineri maestri  „pizzaiolo” isi conduc afacerea.

In acelasi timp, cele 70 de sortimente de pizza pe care le ofera, constituie o paleta pur si simplu cuceritoare. Convinsi ca publicul trebuie format si educat pentru a putea face diferenta intre o pizza banala si o una cu adevarat autentica, ei sunt hotarati sa ofere doar retete originale, fara adaptari si modificari specifice restaurantelor autohtone si facute „la cererea publicului”.

„Chiar daca unii clienti vin si ne cer sa punem tot felul de ingrediente peste pizza pe care o cumpara, noi incercam sa le explicam ca anumite lucruri nu merg impreuna si ca unele combinatii fac sa se strice gustul adevarat al unei pizza”, spune Cristina.

IMG_7432

Desi au deschis doar de-o luna de zile se pot lauda cu o clientela fidela care creste de la o zi la alta si exact asa cum si-au propus : calitatea nu intarzie sa-si spuna cuvantul.

Cu toate ca, deocamdata nu detin un spatiu adecvat pentru a putea face un restaurant asa cum isi doresc si din acest motiv fac doar livrari la domiciliu, sunt increzatori ca nu peste mult timp vor reusi sa-si permita o marire de spatiu si se vor putea bucura de complimentele clientilor.

Comenzile de pizza se pot face in fiecare zi de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 22.00 si sambata intre orele 12.00 si 22.00. De asemenea, Viorel si Cristina executa comenzi si pentru diferite evenimente speciale. Pentru mai multe detalii legate de sortimentele de pizza oferite si de lista de preturi ale acestora puteti accesa pagina lor de socializare:  https://www.facebook.com/pescevelabaiamare

Merita sa incercati macar o pizza gatita la „Al Pesce Vela”, cu siguranta nu veti fi dezamagiti.