Să te miri că ninge în decembrie pare a fi o normalitate la români. Eu, unul, nu m-am mirat de cum s-au mirat alții că ”i-a luat zăpada prin surprindere”, indiferent că e vorba de autorități sau de vreun simplu cetățean nemulţumit c-a rămas blocat cu mașina prin troienele de zăpadă.

Mai-marii orașului au participat joi dimineață la festivitățile de 1 Decembrie, unde au zâmbit frumos și s-au tras în chip, iar apoi s-au făcut nevăzuți, majoritatea stând ascunși, la căldurică, și în ziua de azi. În urma lor, iadul s-a dezlănțuit. Doar că iadul e alb, rece și… peste tot.

 

11

O doamnă la lopată, la sediul PNL, în timp ce deputatul Mircea Dolha era la căldurică şi se plângea pe facebook de situaţia din oraş, cerând demisia ”celor vinovați” | Imagine: Radu Trufan

 

Principala întrebare acum e: oare cine o fi de vină? Să fie, oare, primarul interimar, finul bătrânului Cherecheș? Să fie însuși Cherecheș? Să fie vinovat un Dumnezeu cu mătreață, care are un obicei prost de a se scărpina în cap iarna, deasupra României? Răspunsurile sunt împărțite.

Cert e că în orice colț de Facebook sau de local puteai să auzi oameni vorbind despre această paralizare a orașului. Cele mai comune replici: ”Niște nesimțiți ordinari, dom’le!”, ”E România, ce vrei?”, ”$%@^&$@&#&@#^!!!” și, bineînțeles: ”Dacă era Cherecheș primar, nu era așa!”

Chiar și Cherecheș spune asta despre el, într-un moment de revoltă, privind cu ochii înlăcrimați pe geam. Totuși, câțiva dintre noi trăim în lumea reală și suntem conștienți că tot Cherecheș, prin oamenii lui din Coaliție și prin slugile lui prea-credincioase din Primărie, este primar. Căci – nu-i așa? – dacă nu era el primar, s-ar mai fi inventat, la Baia Mare, autobuzul ruginit și rablagit cu 20 de călători putere? Doar geniul său multilateral și unic a putut da naștere unor astfel de situații, după ani de zile în care a făcut praf bugetul orașului, organizând chermeze, spectacole de doi bani și propagandă tip Cântarea României pentru propria persoană.

Vă mai aduceți aminte de finala Eurovision? Atunci a prăpădit un milion de euro din banii unui oraș falimentar, ca să apară el în direct să se laude la TVR cu câteva zile înainte de alegerile locale. Vă mai amintiți că evenimentul s-a desfășurat degeaba, fiindcă partenerul lui Cherecheș, TVR, nu a fost în stare să își plătească taxele și câștigătorul competiției naționale nu s-a mai putut duce la finala europeană?

22

Oare șoferul a plătit bilet? | Imagine: Bettina Alexandra Mitru

Circulă pe net o reală conspirație extraterestro-iudeo-masonică, special concepută de și pentru cei non-idolatri(i), cum că primarul cercetat ar fi totuși de vină pentru situația curentă. Acesta aruncă cu pietre în tovarășul său de partid, Marinel Rob, cu un scop – acela de a arăta lumii că ”viața fără Cherecheș e pustiu”.

Nu contează că scuipă unde a lins – acum, în problema cu deszăpezirea, și la începutul săptămânii trecute în legătură cu ne-nelipsitul brad. Atunci, Cătă, acest om inimos (mai puțin în momentele în care îl calci pe coadă și te amenință), s-a oferit să doneze un brăduț pentru băimăreni, dar niște oameni ”răi și incompetenți” de la primărie nu l-au lăsat. Aceiași ”neisprăviți” de la primărie nu vor nici să-i ia sfaturile în considerare pentru o bună cârmuire a situației cu deszăpezirea.

Umblă vorba că orașul are ”40 de milioane de euro datorii la bănci plus încă câteva milioane de euro la furnizori”, conform consilierului local Gheorghe Gligan. Acesta mai spune că primăria municipiului Baia Mare este o primărie evitată și că nicio firmă nu vrea să aibă contracte cu aceasta.

Primarul interimar a avut o ieșire pe cât de apropiată de normalitate, pe atât de inutilă – și-a cerut scuze pentru ”disconfortul creat zilele acestea”. În respectivul comunicat de presă a precizat că între primăria Baia Mare și SC Nord-Vest Infrastructură și Servicii SRL s-a încheiat un contract în data de 29 noiembrie 2016, pentru a oferi servicii de deszăpezire cu șase utilaje. Adică respectivul contract s-a semnat cu două zile înainte de codul galben. Iar calitatea serviciilor oferite de distinsa firmă a avut de suferit din cauza unor ”motive de ordin tehnic” la câteva dintre utilaje.

În plus, la ultima ședință de CL, membrii Coaliției Corupției pentru Baia Mare au hotărât că ar cam fi timpul pentru o nouă chermeză pseudo-culturală, prilej cu care vor mai cheltui 3.700.000 de euro pentru concerte și spectacole administrate de gașca de vinituri adunată de Cherecheș la Fundația Baia Mare 2021.

Că, dacă n-au fost în stare să câștige titlul de capitală culturală, vor fi capabili să facă praf încă niște milioane de euro, nu? Deci, dacă vi s-a făcut dor de Pomohaci, așteptarea va lua sfârșit curând, vine iar rapsodul să glăsuiască pentru oile cuminți și placide din staulul primarului arestat!

Conspirația mai spune că, dintr-un exces de megalomanie și cu scopul de a le reaminti permanent băimărenilor că Cherecheș trăiește și-i iubește, acesta și-ar fi afișat chipul ireproșabil peste tot prin oraș – inițial, împreună cu mama lui, înainte de începerea oficială a campaniei electorale, cu un slogan și o ipostază parcă din filmele porno incestuale – ”Îmi susțin mama!”, iar acum, puțin nehotărât totuși – cu slogan penelist și cu logo-ul Coaliției.

Totuși, băimărenilor nu prea le pasă că aparițiile atât de dese pe marile bulevarde și-n stațiile de autobuz ale lui Cherecheș nu sunt legale. Atâta timp cât afară ninge răvășit, în casă ard postacii… de ciudă, că unii iau atitudine.

Desigur, Dan Ivan e un ”gras nenorocit, un sărăntoc bărbos și fără bani de lamă, un poponar labagiu, un pupincurist, un jeg, un prost orator, un leneș care pune trei copii să-i vandalizeze chipul imaculat al lui Cherecheș” și așa mai departe.

Dar oare acești critici neavizați ce sunt altceva în afară de niște primitivi, adepți ai formelor fără fond, incapabili de a vedea dincolo de aparențe? Să fie oare oameni care sunt impresionați de ambalaje, nu de conținuturi, oameni prea ocupați să judece cărțile după copertă, în loc să le citească?

Îmi pun și eu întrebări, ca tot omul, că cică e democrație. De ce se aruncă cu pietre în niște oameni noi în politică, care luptă pentru drepturile noastre și respectarea legii, dar sunt primiți cu urări și-mbrățișări toți falșii și penalii?

Căci, obiectiv, dacă e să punem în balanţă, în toate aceste zile de chin, parcă tot oamenii ăştia atât de terfeliţi de acuzaţii şi cu frigiderul plin de carne au fost cei mai activi şi utili în plan comunitar, dacă e să-i comparăm cu ceilalți, de prin alte partide, care au stat în casă la căldurică tot weekendul. Altfel n-am fi aflat cât de gospodar este Cherecheş în propria-i curte şi de vecinul lui cu ”escavator”.