Țuțării din presa locala nu au ezitat sa trambiteze noua gaselnita a edilului, si anume aceea de a realiza un club sportiv platit in totalitate din bani publici, adica din buzunarul fiecarui cetatean, indiferent daca ii place handbalul sau nu.

S-a asternut tacerea peste scandalul CN Gh. Sincai, la fel de repede cum a si inceput. Conducerea este la locul ei, de parca nimic nu s-ar fi intamplat, doar elevii inca isi dau coate prin liceu, hlinzindu-se la directorii care au fost umiliti in fata scolarilor, care pentru o clipa s-au crezut zei, acompaniati la scena deschisa de un primar ce daduse, pentru o zi, in mintea copiilor.

Baimarenii sunt ametiti de numarul brazilor, ce se dubleaza de la o zi la alta, si la promisiunea ca in fiecare pachet, viu colorat, aruncat la colt de strada, o sa fie cate o surpriza pentru cei mici, in momentul in care cerul se va aprinde, luminandu-se cu artificii. Cat va costa distractia de revelion cu artificiile? Nimeni nu stie, dar sigur primarul a gasit mijlocul cel mai eficient de a “arde” niste bani care, din nou, vor ajunge in buzunare straine, fara taxe si impozite. Cel pagubit va fi din nou cetateanul orbit de stelutele multicolore.

Revenind la subiectul fierbinte, care se vrea un model pentru intreaga societate, edilul planuieste un proiect care daduse faliment, cu mult succes, in perioada comunista. Daca ar fi avut curiozitatea, ar fi trebuit sa se consulte cu “Sfatul Batranilor”, acei pensionari de lux ce ii sunt aproape si par la fel muti asemeni statuii lui Gheza Vida, si care au devenit doar niste papusi mecanice, ruginite si fara glas, asa cum sunt si consilierii locali.

„Începând din această săptămână vom consolida din punct de vedere organizatoric și vom avea o persoană care se va ocupa de punerea în mișcare a activității acestui club. Nu vă ascund că persoana care va începe demersurile de organizare va fi domnul Vasile Viman, cel care a fost handbalist al Minaurului și s-a ocupat o anumită perioadă de timp de echipa de handbal băieți și este acum președintele Academiei Minaur, o academie și o structură sportivă care generează performanță pentru copii și juniori și lucrul aceasta este foarte important pentru noi.

Apreciez seriozitatea domniei sale și am toată încrederea că și Consiliul Local îi va acorda girul pentru a putea să consolideze funcționarea Clubului Minaur”, a declarat Cătălin Cherecheș.

In doar 3 ani de cand se ocupa cu finantarea sportului baimarean, pe fata si pe dos, edilul isi aloca mai mult de jumatate din timpul sau de lucru dand sfaturi pretioase conducatorilor cluburilor, dar mai ales jucatoarelor si jucatorilor. Nu stim daca domnul Catalin Chereches a facut sport la viata lui, dar mai ales daca CN Gh Sincai il mentioneaza, in arhive, ca fiind un sportiv cu performante vizibile, in afara celor in care fugea de la ore, si nici daca are abilitati de conducator de club sau antrenor. Dar aflam astazi ca stie exact cum merge treaba pe la cluburi, mai mult… cine si ce si cat merita:

„În primul rând, pe plan sportiv am o mare nemulțumire cu privire la modul în care și jucătoarele și jucătorii tratează jocurile și vedem determinarea sau dăruirea pe care o au. Din punct de vedere tehnic constatăm, și din ceea ce spun alți specialiști și din ceea ce spune publicul, că cel puțin la echipa de fete se poate mult mai bine. La echipa de băieți înțelegem că lucrurile nu sunt din punct de vedere tehnic complete și echipa nu e completă și atunci ar putea exista anumite scuze. Cel mai importat lucru este că din punct de vedere organizatoric și managerial acest club are o deficiență majoră.

Consider că acest club nu este condus, nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze și o spunem în calitatea noastră de finanțatori ai acestor activități sportive. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care își desfășoară acivitatea clubul, la incoerența cu care se tratează viitorul”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Rectificarile bugetare sunt la discretia pixului sau. Banii vor fi trimisi spre portile cluburilor de handbal, fotbal, rugby, basket etc… si nu spre investitii reale in educatie, in sanatate, in dezvoltarea mediului de afaceri local si a numarului locurilor de munca, in reabilitarea drumurilor, a retelelor de apa si canalizare si a transportului public, ca sa amintim doar cateva domenii unde se pot cheltui cu succes banii contribuabililor. Tanarul primar se intoarce, fara sa banuiasca macar, la dictatura primului secretar comunist, ce isi satisfacea propriile ambitii pe spinarea cetatenilor tot mai amarati, dar aplaudaci pana peste poate.

Mereu am dorit sa votam un primar gospodar… termen ce se potriveste tot mai mult la comune si la orase. Ne-am ales insa cu un edil care in viata lui nu a muncit nimic pentru a-si satisface propriile nevoi. De mic a obtinut tot ce a cerut fara sa faca nici un efort. Nici cand a crescut nu s-a schimbat cu nimic. A trecut prin scoli luandu-si toate diplomele asa cum unii aleg bostanii in piata. Chiar si campania electorala a fost platita la pret de lux de mama iar rezultatul nu a incetat sa apara. Primaria a fost cumparata cu functionari cu tot la un pret de imprumut fara dobanda. Sansa sa mai castige un mandat in 2016 este extrem de mare. Tutarii sunt deja angajati sa scoata oamenii la vot, iar fraudarea “Refendumului Dragnea” din 2012 va fi considerata doar o gluma rasuflata, fata de ce va fi in vara anului viitor in Baia Mare.

Nu pot sa cred ca planul de a finanta din bani publici sportul profesionist va fi aprobat de consilierii municipali fara sa faca obiectii legale. Pana acum nici un investitor nu a dorit sa isi risipeasca averea in astfel de activitati, iar cei mai temerari, putini la numar, au sfarsit prin a renunta foarte repede dupa ce au vazut cum li se scurg banii printre degete. Baia Mare nu este un municipiu bogat, care sa isi permita luxul de a avea nu una, ci doua echipe de handbal in prima divizie, platite din bugetul local. Diriguitorii acestor cluburi sunt in atentia DNA-ului, inclusiv primarul care a stiut exact cum se faceau banii negri pentru zile albe. Unii vor intra cu siguranta la puscarie… mai ramane sa aflam si cine si pe ce perioada.

Rezutatul infiintarii Club Sportiv Municipal Minaur Baia Mare, un club sportiv de drept public, structură a autorității locale aflată în subordinea Consiliului Local va inscrie golaveraj negativ in bugetul local, o gaura neagra in care se vor pierde chiar si cei de la Curtea de Conturi, asa cum au facut-o si pana acum. Probabil ca doar Guvernul Ciolos ar mai putea face ordine in fieful lui Chereches, acolo unde, pana acum, sufletul a inlocuit mereu ratiunea.