De când a devenit judecata ”A furat, dar totuși a făcut ceva” rezonabilă din punct de vedere moral, social și religios pentru băimăreni? Cum se face că această afirmație, care ar revolta pe oricine stă cu 80 de kilometri mai la Vest, este atât de des pe buze aici, în Baia Mare și în restul țării?

Când începi să-l combați pe cel care o rostește, îți trântește imediat în față o propoziție categorică universală: ”Oricum, TOȚI fură”. Prezentată ca o fatalitate, ca o lege naturală, ca alternanța noapte/zi, această aserțiune e considerat argumentul suprem care vine în sprijinul derapajului moral formulat în prima propoziție.

Dacă îl întrebi, dacă prin toți se include și pe sine, iese ca ars din propriul lui cerc și îl retrasează: ”Toți politicienii fură”. Și zâmbește victorios, acum ești tu în cerc și el afară. Te-a prins! Tu ești un politician hoț, el un cetățean cinstit, dar admirator al hoților.

Îi spui că nu ai furat niciodată, nimic. N-are rost, el știe că tu vei fura! Indubitabil! Ajunge, astfel, să-și susțină aberația morală făcând pe Mama Omida. Toată dezbaterea nu mai are un fundament logic, ci futurologic. Plasată într-un viitor improbabil, argumentarea rațională se încheie aici.

Evident, nu logica rezolvă sau explică această dezordine morală în care trăim, în care hoția e un gest acceptabil, iar statul după gratii o perioadă firească în viața fiecărui om. Explicația și rezolvarea stau în lipsa de cultură civică și economică a unei majorități care se duce la vot.

Dacă o întrebi pe Mama Omida ai cui sunt banii pe care tolerează să-i jefuiască cineva, apare bâlbâiala. Acești bani sunt pentru el ceva imaginar, veniți de undeva, ”de la Stat” și nu au proprietar. De aceea, deturnarea banilor spre buzunarele unui politician corupt nu contează, e ca o haiduceală, e ca ”trăitul de la locul de muncă”.

El nu știe că sunt banii munciți de cei din jurul lui, inclusiv de către el, cel care acceptă să-i împartă jumi-juma cu hoțul. El nu știe că acești bani sunt strânși leuț cu leuț, de la fiecare dintre noi. Așa că, pentru el nu e o problemă că dintr-o jumătate, hoțul îi pune flori și că cealaltă jumătate îi bagă-n buzunar. Pentru Mama Omidă, această împărțeală e convenabilă.

Acest jumătate-de-cetățean nu înțelege de ce ”Corupția ucide”, până nu îl bagă-n groapă, pe el sau pe cineva din apropiere. Nu simte proximitatea corupției, până nu îi dă un șut. Nu este capabil să recunoască corupții, chiar dacă hoțul este luat de lângă el cu cătușele pe mâini.

Pe acest gen de alegător eu nu știu cum aș putea să-l reprezint. Nu vreau să mă trimită la Primărie sau în Consiliul Local, dacă el crede că oricum o să-l fur și consideră acest lucru acceptabil. Mai bine zic PAS, nu îmi trebuie votul lui, nu am cum să muncesc cinstit pentru o Mamă Omida ignorantă și solidară cu hoția!

P.S. Ar fi interesant dacă prejudiciul s-ar recupera și de la cei care votează hoții, pentru că, într-un fel, sunt complici cu acesta.

Această postare este scrisă doar pentru votanții mei, care sunt mai deștepți decât ai lor și gândesc lucrurile logic.

Călin HERȚEG – candidat la Primăria Municipiului Baia Mare din partea Partidului M10

Găsiți detaliile programului pentru Baia Mare și Maramureș al Partidului M10 și al luui Călin Herțeg pe pagina sa oficială de Facebook: https://www.facebook.com/Călin-Herțeg-242678469413914

Calin Herteg 1

Calin Herteg Partidul M10 Baia Mare