Domnul Goe s-a răsucit peste noapte și ne-a dat peste cap toate planurile, pe ale noastre dar si pe cele ale lui Mam’mare, Mamițica și tanti Mița. Nu mai vrea la București. Aduce Bucureștiul la picioarele lui.

Eurovision Romania 2016 i-a incantat sufletul de poet neînțeles și trubadur nedescoperit și a decis că neaparat si de îndată TVR Cultural, o institutie cu lacătul pe usa și cu creditorii lăsați cu buza umflată din cauza datoriilor imense, sa se mute… unde oare? unde oare? … taman la Baia Mare.

Ideea nastrusnica i-a incoltit, asemeni Florii de Colț, in timpul agapelor cu monumentele de cultură și management Iuliana Marciuc și Horia Moculescu, de dinaintea desemnarii melodiei finaliste. Prima fiind sefa delegatiei Romaniei si producator al Selectiei Nationale Eurovison, iar al doilea tartorul de drept al juriului, care an dupa an ne promite locul unu in competiția finala, cand de fapt el ne dezonoreaza doar cu prezenta sa de baron al muzicii romanesti. Să nu uităm că atât Marciuc cât și Moculescu sunt două celebrități de bâlci ale României, prima din cauza relației sentimentale extraconjugale cu sex-simbolul farmaciilor Catena, Adrian Enache, iar celălalt datorită căsniciei cu năbădăi avute cu o cucoană de moravuri extraordinar de ușoare.

„Cred că și în dorința noastră de a deveni Capitală Europeană a Culturii și în dorința noastră de a ridica ștacheta orașului la nivel de imagine dar și cultural, pentru că dezvoltarea orașului în principal se face prin cultură am propus deocamdată informal Televiziunii Române să facem o asociere astfel încât TVR Cultural să își aibă sediul aici, la Baia Mare, și să reînființăm TVR Cultural ca și o televiziune de reportaj. Probabil vom organiza unul sau două studiouri, dar va fi o televiziune de reportaj, o televiziune așa cum merită toți iubitorii de cultură din România, dar și o televiziune care să prezinte România la adevărata ei valoare. Vreau să vă cer acordul pentru a demara discuțiile cu privire la tot ceea ce înseamnă organizare, investiție și costuri de funcționare. Am să vă propun la următoarea ședință un grup de persoane care să reprezinte într-un fel Consiliul Local în această discuție pentru a gândi și forma modul în care putem să reînființăm această televiziune. La fel cum o să solicităm și celor de la TVR să ne specifice conceptul pe baza căruia să facem acest proiect astfel încât să putem să calibrăm costurile atât pentru funcționare, cât și costurile cu privire la investiții”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Patriotismul edilului-sef da in clocot si se revarsa atunci cand ii creste temperatura, încep să i se învârtă necontrolat rotițele, îi derapează logica și situația nu mai suportă amânare, așa că:

“Primii pași înspre acest demers important au fost făcuți în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local, desfășurată în 4 martie. Aleșii băimăreni și-au dat acordul pentru ca autoritatea băimăreană să demareze discuțiile cu privire la acest proiect. Reînființarea postului de televiziune TVR Cultural ar urma să aibă loc cu sprijinul Municipiului Baia Mare, într-un parteneriat între autoritatea locală și TVR . 
Imediat ce aleșii băimăreni și-au dat acordul de principiu pentru demararea discuțiilor pentru reînființarea postului de televiziune TVR Cultural în Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a arătat că la următoarea ședință a forului administrativ va fi prezentat și grupul de persoane care va purta aceste discuții cu cei de la Televiziunea Română”
, scrie cu litere de-o schioapa Actual MM – oficiosul local online al primarului Catalin Chereches.

Se caută deja clădire, nu pentru una, ci pentru doua sedii de televiziune care sa transmita, de ce nu, reportaje cu cetateanul numarul unu al urbei in timp ce Direcția de Venituri din cadrul Primăriei Baia Mare și Serviciul de Evidență a Populației isi desfasoara activitatile, de ani de zile, in niste sedii insalubre. Timp de 5 ani, de când e tartorul dictator al orașului, edilul sef nu a avut nici banii si nici disponibilitatea sa se ocupe de functionarii Primariei, care sunt pusi sa-i deserveasca pe cetatenii platitori de taxe si impozite in niste cladiri care aproape ca stau sa se darame. In schimb, Consiliul Local a aprobat, la indemnul primarului, sume colosale pentru concerte și spectacole de prost gust și, vorba vine, pentru sport, un domeniu in care atatea alte primarii din tara si-au rupt gatul intrand definitiv in faliment, iar Baia Mare a reușit să cheltuie zeci de milioane de lei și să rămână după trei ani cu două echipe campioane naționale în faliment.

Cum toate deciziile se iau pe genunchi si de aceasta data, intr-o sedinta de indata, cum scrie oficiosul Actual MM, consilierii locali, atatia cati au mai fost adusi cu arcanul la munca, au fost tinuti cu forta in sala ca sa voteze o noua mutare pe tabla de sah a municipiului, in care nebunul face legea. Chiar daca unii dintre consilierii locali au dat bir cu fugiții, s-au mai gasit 13 care sa ridice mana cu voiosie pentru un proiect neverosimil. Niciunul din cei prezenți nu a avut curajul să îl întrebe pe primar dacă și nou-propusul TVR Cultural va fi la fel de competent condus spre un rușinos și dubios faliment, ca și celelalte două proiecte media de care s-a ocupat personal și îndeaproape edilul, eMaramureș și AxaTV.

„Este o dovadă de respect pe care o dăm față de cetățenii municipiului Baia Mare pentru că fiecare dintre dumneavoastră ați văzut modul impropriu în care un cetățean merge să își plătească taxele și impozitele, cetățean care participă la dezvoltarea comunității, mizeria în care este primit un cetățean, modul în care trebuie să aștepte ore în șir în picioare dar și condițiile improprii în care angajații lucrează. Într-un mod mult mai necivilizat își desfășoară activitatea Serviciul pentru Evidența Persoanelor, unde oamenii așteaptă pe scări, în frig și mizerie. Așadar, v-am adus în atenție acest proiect de hotărâre pentru închirierea unor spații civilizate în care până la 30 martie să se poată muta cele două servicii publice”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Evident ca nu a fost nimeni de fata din partea partidelor din opozitie, care sa-i dea un raspuns sau sa ii puna intrebari. Dar la ce spunem noi opoziție? Nimeni nu stie in momentul de asta cine este la putere si cine in opozitie! Este o bulibaseala in consiliul local și în politica din Baia Mare greu de explicat si nici un sociolog cu un doctorat luat pe bune nu i-ar putea da de cap.

Insa raspunsul a venit tot din partea primarului, raspuns pe care il avea notat in plicul tinut in buzunarul sacoului.

„Vreau să le mulțumesc consilierilor de la PSD și PNL pentru faptul că au înțeles modul în care băimărenii sunt de ani de zile umiliți atunci când merg să își plătească taxele și impozitele sau sunt umiliți atunci când merg să își facă buletinele. Acum am înțeles de ce nu s-a dorit nici proiectul cu mutarea în Primăria Baia Mare a funcționării celor de la Evidența Populației. Probabil că aceeași logică au avut și astăzi când au plecat. Consilierii nu au înțeles că ei trebuie să reprezinte băimăreanul și nu pe vreun neinspirat reprezentant al vreunor partide politice. Cred că este absolut insalubră scena politică băimăreană prin modul în care constatăm că este nobilată de anumiți indivizi care nu au nimic de-a face cu respectul față de cetățean, respectul față de comunitate, înțelegerea modului în care oamenii lucrează ca și funcționari publici în aparatul Primăriei Baia Mare sau în serviciile publice, respectul față de cetățeanul simplu care merge să își facă un buletin sau cetățeanul simplu care merge să își plătească un impozit. Noroc că mai avem și oameni care înțeleg că în Consiliu Local îi reprezintă pe cetățeni și care arată că își onorează și mandatul și votul pe care l-au primit din partea cetățenilor”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Mai pe scurt, nu el, ci ceilalti alesi locali se fac vinovati pentru situatia ivita și pentru batjocura trăită vreme de mulți ani de către funcționari și cetățeni, si pe care o va rezolva imediat si de indata, asa cum se rezolva toate in municipiul nostru: În urma votului exprimat de aleșii băimăreni, cele două servicii comunitare își vor avea sediul pe strada Gheorghe Șincai, într-un fost imobil bancar, pe o perioadă de maxim 36 de luni, timp în care Administrația Publică Locală va amenaja un spațiu propriu.

Intr-adevar, mare noroc pe patronii sau actionarii bancii, care nu mai stiau cum sa scape de acel sediu care le aducea doar cheltuieli cu nemiluita. Nu stim care este valoarea chiriei negociate în secret de competentul nostru primar, insa deducem ca cineva va avea de castigat, iar altii de pierdut. Cum de s-a închiriat un spațiu fără licitație, fără parcurgerea unui proces legal și transparent de selecție a furnizorului, asta nu mai poate să ne explice primarul Goe, nu se încurcă el în detalii de-astea nesemnificative. Banii fiind o marfa usor manevrabila, afacerea cu mutatul suna ca un clopotel de argint in urechile procurorilor DNA.

Si totusi, cum s-a ajuns in situatia ca functionarii Primariei Baia Mare sa-si desfasoare activitatea in spatii insalubre este greu de explicat. Mai usor ar fi de explicat, nu noua ci organelor de control, cum s-au evaporat banii publici in sport, cand nimeni nu a reusit sa faca profit, cel putin in Romania, din handbal, volei, rugby si fotbal de liga a treia sau liga secunda.

Si daca tot vorbim de sedii in aceste zile, nu atat noi, cat edilul sef, cred ca Primaria s-ar putea muta cu totul, în frunte cu luminatul ei lider, la Centrul de Sanatate Mintala. Și asa a fost renovat de curand, astfel că pacientii, adica primarul si consilierii locali care votează toate aberațiile primarului, ar beneficia de tratament gratuit. Daca nu se muta Primaria, macar sedintele de Consiliu Local sa fie gazduite acolo. Sediul este perfect pentru alesii nostri.

Revenind la proiectul cultural, intelegem ca in doar trei saptamani Iuliana Marciuc & co i-au sucit capul tanarului primar, care a uitat de sport, schimband macazul spre cultura, semn ca Minaur va trebui, de acum inainte, sa cante pe doua voci imnuri de slava inchinate edilului sef, în loc să dribleze și să marcheze de pe semicerc.

„În momentul în care și noi o să ne deschidem altfel către alte instituții, proiectele, sunt convinsă, vor căpăta un sprijin mai mare. Pentru că acum se cheltuie bani mulți în cantități micuțe pentru o mie de proiecte care rămân fără un impact major. Dacă dumneavoastră aveți gândul acesta cu un concurs este minunat. Împreună trebuie să stăm și să găsim soluții. Un grup de oameni, de lucru, de la Ministerul de Externe, Ministerul Culturii, de la dumneavoastră și de la noi stăm pe acea listă și spunem ce facem în acest an cu ei. Facem cel mai mare concurs pentru toți românii care nu sunt acum în România și pe care soarta, viața, nevoia i-a trimis în străinătate. Și atunci suportul este altfel, banii sunt altfel și facem așa un eveniment despre care va vorbi toată lumea un an de zile”, a spus Irina Radu, director TVR.

Dupa ce a pierdut competita cu televiziunile comerciale nationale, TVR cauta noi victime in provincie, si nu la Bucuresti, Craiova, Targul Mures, Iasi, Timisoara sau Cluj-Napoca unde au sedii regionale si care merg ca vai de mama lor.

Baia Mare pare sa fie locul unde TVR Cultural ar putea renaste. Adio bani pentru proiecte mici, gen handbal, volei, rugby, fotbal si spectacole de subcultura. Așa cum a declarat oficial la Baia Mare directorul TVR Irina Radu, banii nu se vor mai duce pe proiecte mici, obscure si neprofitabile ci pe proiecte mărețe, cu gigantic impact European.

Cred că despre asta este vorba și într-o competiție cum este Eurovisionul și într-o competiție cum este Capitala Europeană a Culturii. Mă bucur că Eurovision este parte a programului oficial <<Baia Mare 2021-Capitală Europeană a Culturii>>. Am pornit în forță și cred că putem să arătăm și României, și Europei și lumii că avem capacitatea să organizăm evenimente de anvergură. Mă bucur să fi văzut o Sală Polivalentă „Lascăr Pană” transformată și recâștigată pentru cultură”, a spus Andreea Ciortea, directorul Fundației Baia Mare 2021.

Cam astea sunt planurile de viitor cu Sala Polivalenta “Lascăr Pană”. Vom afla, în câțiva ani, că Lascăr Pană nu a fost un gigantic antrenor de handbal, ci un foarte talentat compozitor de melodii pentru Eurovision, iar Minaur nu a fost o echipă campioană de tradiție și legendă, ci o formație vocal-instrumentală multiplu laureată la Cântarea României. Nimic nu a zis primarul in conferintele de presa tinute in aceste zile despre baietii de la Minaur, decimati de incompetenta conducatorilor de club si a finantatorilor, iar fetele de la HCM le calca vartos pe urme băieților, din păcate.

Revenind la Domnul Goe, el ar fi fost un foarte competent primar de Bucuresti. Locul este lasat liber de catre doctorul Oprescu, ocupat un pic cu pușcăria și judecatile, iar concitadinul nostru si-a dat deja examenul de maturitate in cei 5 ani de cand conduce destinele noastre. Marele avantaj ar fi că acolo bugetul este mult mai mare și sunt mult mai mulți bani de furat, plus că bucureștenii deja au fost păcăliți cu autostrăzi suspendate și șosele de centură subterane, așa că și lui Cherecheș i-ar fi mai ușor să îi aburească cu ideile lui culturale, care la Baia Mare nu prea au succes, fiindcă orașul vrea doar handbal și cinste. Haideti sa-i cumparam, in luna iunie, la alegerile locale, un bilet de tren doar dus, spre Capitala potrivită pentru mintea și sufletul lui.