Printre romanii cu simtul umorului – dar si al realitatii – circula o gluma faina conform careia daca dintr-un grup de oameni se intampla ca unul sa ridice capul ceva mai sus decat ceilalti, de regula pe respectivul sare imediat toata „turma” pentru a-l pune la punct si a-l readuce in rand cu lumea. Cu lumea de rand, cu cei care nu ies niciodata din rand. Si asta se intampla doar daca cel in cauza nu a fost impins in fata si sustinut de sus-sus, de undeva din „lumea buna”. Cu alte cuvinte, vreau sa spun ca atunci cand cineva incearca sa faca ceva cat de cat deosebit, indiferent de domeniul de activitate, primele reactii care apar sunt de tipul „oare pe cine are in spate?”, „ce jocuri face?”, „de unde are banii?”, „mai mult ca sigur ca exista si un scop ascuns” si-altele asemenea.

De fapt, depinde foarte mult despre ce anume este vorba, la urma urmei de multe ori pot fi perfect normale aceste reactii, sigur ca da… chiar si atunci cand, de exemplu, se afla despre un demers taman in/din zona media. Sau, poate, in special intr-un asemenea caz, in special daca poate e vorba de ceva ce nu s-a mai facut; sau, daca totusi s-a mai facut, apare cineva care duce ideea mai departe, poate mai bine, poate intr-un mod mai interesant, poate mai profesionist. Si peste toate, poate pentru ca principalul beneficiar sa fie intr-adevar publicul, comunitatea, cetatenii… ba sa contribuie si ei, cetatenii, cat mai mult posibil, la realizarea unui astfel de obiectiv.

Evident ca m-am referit la acest nou site, sunt convins ca v-ati dat seama, stimati cititori, ca m-am referit la cei care si-au asumat riscurile acestui demers. Am zis riscuri? Na, c-am zis-o, da’ nu despre asta vorbesc acum, ci despre ei si despre Maramuresenii.ro. Despre cei cativa printre care se afla si cel pe care-l cheama 😉 (adica se numeste) Doru Supeala, doar ca putini stiu cine l-a chemat in Maramures. Nu-i bai, va va spune el daca va dori, eu va spun ca a venit, s-a asezat fain-frumos la casa lui, a cugetat un timp, a studiat terenul si, iata, s-a apucat sa faca ce stie!

Dar oare si stie ce face? Glumesc, fireste ca glumesc, doar nu va imaginati ca scriu randurile astea fara sa stiu cat e ceasu’. Cred ca stiu, ca d’aia am si acceptat invitatia de a ma (ex)pune aici, alaturi de acest colectiv; tocmai pentru ca imi place ideea, tocmai pentru ca apreciez „nebuniile” de acest gen. Stiu deja destule despre ce se vrea a se face aici, insa nu e treaba mea sa discut despre ascest aspect. Cel putin nu deocamdata.

Dar pot sa va spun ce voi face eu (inclusiv) aici: voi scrie. V-am lamurit beton, nu-i asa? Pai inca nu stiu cat si cand voi scrie, dar, apropo, daca am acceptat invitatia (pentru care multumesc public!) a fost si din acest motiv: calitatea va sta inaintea cantitatii, asa mi s-a spus! Am tinut sa punctez acest lucru fiindca, din pacate, in mare parte a mass-media din Maramures are intaietate cantitatea. Si in aceeasi ordine de idei, mai tin sa subliniez ceva: „Prefer sa deranjez cu adevarul decat sa fac pe plac cu lingusiri” (Seneca). Din fericire, sunt aproape sigur ca aici nu vor trage sfori nici primari, nici parlamentari, nici vreun partid, nici afaceristi de carton si/sau vreun grup discret de interese economico-politice. Si nici vreun grup de sustinatori fanatici ai vreunuia dintre cei 14 candidati la prezidentiale, zic, ca tot mai e un picut pana la alegeri si parca toate au luat-o complet razna.

Si de-asta-mi place sa cred ca, prin acest demers, poate ca multa lume va avea numai de castigat. Ziceam chiar in primele randuri ceva despre ridicat capul nitel mai sus decat majoritatea supusa si tacuta ; inchei in aceeasi nota, in ideea ca cei care au lansat acest demers, impreuna cu cei care vor publica aici constant si, atentie!, mai ales impreuna cu toti maramuresenii care doresc sa comunice deschis, simplu, liber si in spiritul adevarului spus pe sleau, ba chiar si cu umorul necesar, toti impreuna probabil pot si vor sa tina capul sus! Cu demnitate!