Un comunicat publicat în urmă cu câteva, zile de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Satmarului, face referire la Valentin’s Day, Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe data de 14 februarie, în special în lumea occidentală, cu precădere de cei de peste Nord America.

Comunicatul cu pricina, preluat de presa locală, lasă să se înțeleagă că acesta este punctul oficial al Patriarhiei Române. Am verificat pe site-ul BOR și nu am găsit nimic care să amintească de Valentin’s Day. Cu alte cuvinte este doar o inițiativă local a ierarhilor, ortodocși, catolici și reformați, asta dacă e să dăm crezare comunicatului publicat.

Dar iată cu ce ne ameninţă preotul Milan Bălan, de altfel un preot destul de tânăr pentru a se face că nu înţelege ce şi cum sărbătoresc creştinii din Lumea Nouă: “Sărbatoarea Valentine’s Day a ajuns sa fie asociata in mod eronat cu numele unui sfant mucenic, Valentin, care a trait pe vremea imparatului Marc Aureliu si care a luptat impotriva desfraului. In acest context, reprezentantii sectorului Teologic-Educational din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului atrag atentia ca “Ziua Indragostitilor”, celebrata an de an in data de 14 februarie, are un iz pur comercial. In plus, prin modul in care este promovata aceasta zi se incurajeaza decaderea morala, dar se batjocoreste si institutia familiei.

Noi considerăm că, prin modul în care este promovată această zi de 14 februarie, se încurajează desfrâul și atitudinea ușuratică. Suntem uimiți să asistăm la tot felul de campanii promoționale de genul A«Casatorie de-o ziA», a merge cu iubită în nu știu ce hotel, sau alte invitații de genul acesta care incită și duc în eroare mai ales ținerii. Biserică își face datoria în direcția educativă și încercam să aducem lumina asupra acestui fapt. Noi, în mod tradițional, respectăm familia. Dragostea între bărbat și femeie este cultivată în sânul familiei, cu scopul de a da naștere pruncilor, cu scopul de a se realiză starea de dragoste desăvârșită între femeie și bărbat, starea paradisiacă”, a explicat preotul Milan Bălan, consilier eparhial în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Satmarului.

Preoții mai atrag atenția că adevărata dragoste nu trebuie să fie confundată cu plăcerea trupească și că iubirea e un sentiment mult mai profund, fiind o stare permanență în viață unui creștin. În acest context, atitudine împotrivă Zilei Îndrăgostiților iau și bisericile, de alte confesiuni, din județele Maramureș și Satu Mare.

“€œDragostea este o permanență pentru orice creștin. Dragostea trebuie să o avem în sufletele noastre că o stare de “agapao”, că o stare de iubire frățească, nu că o stare de iubire erotică. De aceea încerc[m această distincție și sugerăm tuturor că trebuie să cultivăm starea de dragoste fraterna, nobilă, frumoasă. În acest sens, toate bisericile, ortodoxă, greco-catolică, româno-Catolică, reformata, iau atitudine în consens cu noi. Suntem în acord unii cu alții pentru a transmite acest mesaj tuturor, dragostea este jertfelnică, dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea nu se lăuda, nu se trufește, ci toate le răbda. Cum spunea Sfântul Apostol Pavel în Epistolă întâi către Corinteni”, a mai punctat preotul Milan Bălan.

Citind doar punctul de vedere al preotului Milan Bălan, constatăm că preoții noștri au rămas închistați în gândirea secolului trecut, chiar dacă ei azi conduc mașini moderne, vorbesc la smartphone și se uită seară de seară la televiziunea prin satelit.

valentin

La fel de bine, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Satmarului ar fi putut să ceară interzicerea sărbătorii de 8 Martie, când prin tradiție toate restaurantele și barurile din țară sunt pline cu femei, indiferent de vârstă pentru a-și descătușa energiile acumulate într-un an de muncă. Şi asta se întâmplă de ani şi ani, încă de pe vremea când comuniştii ne obligau la astfel de chermeze iar BOR tacea mâlc in Dealul Patriarhiei. Cu ce diferă 14 februarie de 8 martie? Cu nimic! Se pierde ceva din credința creștină? Hai să fim serioși! Isus a militat pentru iubirea aproapelui! Cu ce greșim dacă în 14 februarie celebrăm dragostea? Devenim o țară depravata? Ne îndepărtăm de credința strămoșească?

Pentru a întâmpina €œatacul la adresă familiei și denigrarea valorilor morale românești și ”crestinesti”, în data de 14 februarie în toate bisericile ortodoxe se vor face slujbe și rugăciuni speciale dimineață și seară pentru a€œdragoste curată, pentru binecuvântarea și ocrotirea tinerilor de ispite și necazuri, pentru tinerele familii în lumina devenirii lor că familii cu adevărat ”crestine”, dar și pentru ca €œ”dragostea să nu piară niciodată”.

Aceasta va fi “cruciada” dusă de Episcopia Ortdoxa Română a Maramureșului și Satmarului în 14 februarie. Mai rămâne ca edilul, un apropiat de suflet al episcopului, să interzică orice manifestare de Valentin’s Day prin barurile și restaurantele din Baia Mare și să-i sancționeze pe comercianții care vând produse cu însemnele acestei zile.

Vom trăi și vom vedea!