Eram la Baia Mare la deschiderea festivalului de teatru, acum vreo  patru ani. In foaier a inceput festivitatea de inaugurare a Festivalului, iar peste drum, fix la ora 6 seara, a inceput sa urle in difuzoarele bisericii ortodoxe o balmajeala tipic ortodoxa de slujba.

Desi popa stia ca la teatru este festival, afisele si bannerele anuntau de ceva timp acest lucru, l-a durut exact undeva de aceasta chestiune si dadea sunetul tare in boxele bisericii, chiar daca nu era nimeni pe strada in fata ei, ca sa aiba vreo audienta.

Atunci l-am intrebat pe Catalin Chereches (ne cunoastem), care era deja primar interimar daca nu ma insel, daca nu poate sa il opreasca cineva pe popa ala smintit pentru ca mixul audio dintre discursul organizatorilor festivalului si liturghia aia enervanta si inutila era de nesuportat. Mi-a raspuns zambind ca trebuie impacata si capra si varza.

Concluzia este simpla: niciun politician care este la fraie, indiferent cat de mici sau mari sunt ele, nu va intreprinde si comenta nimic apropo de Biserica, fiindca institutia asta controleaza prostimea si este aducatoare de voturi.

Iar chestiunea asta ma scoate din minti. Si acesta este unul dintre motivele pentru care va scriu eu acum acest text tocmai din Noua Zeelanda.