Maramuresenii au ajuns sa fie situati in topul consumatorilor de cannabis sau marijuana, cum este cunoscuta aceasta iarba pe Valea Izei sau pe Valea Viseului. Statisticile publicate demonstreaza, cum altfel, ca in judetul nostru circa 2.100 de persoane sunt consumatoare de cannabis si alte 1.300 de substante noi cu proprietati psiho-active (SNPP). Totodata Agentia Nationala Antidrog subliniaza ca a crescut consumul de droguri fata de 2010, de la 4,3% la 6,6% din totalul populatiei, cea mai grava evolutie avand-o cannabisul.
Dar inainte de a vedea de ce reprezentantul Guvernului in teritoriu se agita atat de mult si convoaca sedinte dupa sedinte pentru a coordana ceva ce nu se poate coordona, sa intelegem ce inseamna si ce proprietati are aceasta planta despre care inteleptii ce se ocupa cu DEX-ul spun: „MARIJUÁNA s. f. este un stupefiant asemănător cu hașișul, extras din frunzele unei specii de cânepă”.
Wikipedia, care a devenit un fel de Biblie, publica urmatoarele: „Efectele substanțelor active din cannabis depind în mod decisiv de personalitatea și mediul social al consumatorului. Unii oameni nu simt nimic dacă fumează marijuana, iar alții se pot relaxa și pot avea un sentiment înălțător. Se descriu diferite faze ale stării tipice de euforie (engl. „cannabis high”, „social high”). Printre efectele inițiale se numără adesea o stare de agitație, însoțită ocazional de stare de tensiune și anxietate, stări ce vor fi urmate în curând de o senzație plăcută de siguranță și ocrotire. Urmează stări introspective și echilibrate, de un calm deosebit. Alteori pot apărea oscilații ale stării de spirit, râsul nemotivat alternând cu tăcerea contemplativă. Este caracteristică intensificarea percepției mediului extern și intern. În cazul consumului în grup, aceste modificări pot determina o trăire mai intensă a relațiilor de grup. Pierderea aptitudinilor critice pe durata stării de stupoare poate duce la perceperea defectuoasă a realității obiective (efectul halucinogen). Consumatorul nu face față întotdeauna intensității trăirilor noi, ceea ce poate avea ca și consecință apariția unor stări de anxietate severă. Amețeala după cannabis nu are aceeași evoluție în toate cazurile, existând și stări euforice atipice. Uneori, consumul de cannabis poate simula, agrava sau declanșa psihoze schizofreniforme. [necesită citare]
Marijuana nu provoacă dependență fizică. Dependența psihică de substanțele active din cannabis poate apărea în urma consumului îndelungat și depinde de doza utilizată, de regularitatea consumului, de organismul consumatorului etc. Aparent, nu există simptome de sevraj fizic pur după oprirea consumului. Există riscul de a dobândi dependență psihică în timp și prin consum regulat. Majoritatea consumatorilor iau hașiș sau marihuana aproximativ o dată sau de două ori pe săptămâna, de regulă într-un „peisaj social” în care, în trecut, ar fi fost obișnuit consumul de alcool. De obicei, această categorie de consumatori poate abandona consumul de cannabis fără a suferi de simptome de sevraj psihic. Crește însă numărul consumatorilor care fumează zilnic și a căror ritm de viață, sentiment de siguranță și stare generală este sensibil tulburată fără droguri. La astfel de consumatori, renunțarea după o lungă perioadă de abuz poate duce la neliniște, alterarea stării psihice și tulburări de somn.
Boli la care ajută marijuana: scleroza multiplă, MRSA, hipertensiunea arterială, incontinență urinară, tulburările gastro-intestinale, cancerul, durerea cronică, boala alzheimer, apneea de somn si multe altele.[necesită citare] printe altele si stari de voma si insomnie”.
Doar citind aceste randuri, fara a mai intra in alte studii, mai mult sau mai putin stiintifice, ne dam seama de ce la Amsterdam se fumeaza legal marijuana iar unele state din SUA (si procesul continua) au legalizat consumul tocmai pentru a preintampina hartuirea celor ce intr-un fel sau altul isi cauta alinarea unor suferinte fizice sau psihice, fumand o planta care a ajuns sa se fie recomandata chiar si de medicii de familie. Evident ca acest lucru nu se intampla in Romania, si mai putin in Maramures, unde prefectul, un fel de „mai mult ca perfectul” cauta solutii pentru „a starpi din radacina acest obicei”. Primul agricultor al judetului, diriguitor al Directiei Agricole MM, Anton Rohian, nu a inteles niciodata si nici profesorii nu i-au predat la Facultate, ce e si cu canepa asta, ce creste pe alte meleaguri si care s-a aclimatizat onorabil pe dealurile noastre, asemeni palmierilor lui Mazare la Constanta si nuferilor din Parcul „Regina Maria”.
Luata la bani marunti, coordonatorul Centrului de Prevenire, Consiliere si Evaluare Antidrog Maramures, Flavia Salagean s-a prezentat cu lectia nefacuta in fata prefectului si a patit la fel cum a patimit Victor Ponta la intalnirea cu Traian Basescu pe tema CAS-ului. Băsescu: „Avem şi MTO-ul…”. Ponta: „Poftiţi?”
“Rezultatele pe diferite categorii de substante sunt prezentate in respectivul studiu care poate fi consultat pe situl Agentiei Nationale Antidrog pe regiuni geografice (datele statistice mai indica faptul ca regiunea de Nord-Vest se afla pe locul al treilea in privinta consumului de droguri ilegale n.r.). Daca o sa aveti curiozitatea sa va uitati pe site-ul agentiei in nicio categorie de substante regiunea de Nord-Vest nu apare ca fiind pe locul intai in judete. Nu am acum hartile la mine, dar 2-3 pe acolo apare la diferite substante. Nu exista date strict la Maramures, doar pe regiunea de Nord-Vest. Eu am realizat un raport privind impletarea strategiei judetene care a fost adoptat. Am sa va prezint activitatile realizate in Maramures”, a incercat sa banguie Flavia Salagean, vadit emotionata si presata de privirea alba-albastruie a prefectului.
“Spune-mi in doua fraze ce inseamna aceasta strategie. Avem sanse sa reducem consumul de droguri in Maramures? Asta e problema. Ca a face acest comentariu pe laptop e o problema clara. Spune-mi finalul, concluzia, ca de o jumatate de ora vorbim„, s-a aratat depasit de situatie prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Evident ca noul prim-ministru Gabriel Oprea – general cu patru stele, un om al Legii si al Ordinei, asa cum trambiteaza de dimineata pana seara, ca sa auda toti majurii din provincie, ce mananca, beau si isi fac concediile in tari exotice pe banii Bugetului de Stat, nu asteapta rapoarte pe care le-ar putea face orice elev clasa a V-a care a luat un amarat de 5 la Botanica, ci vrea „sange”, condamnari si arestari sub clar de Luna. Capturi uriase de cannabis si traficanti pusi la zid, asa cum a vazut el ca se practica prin America Latina. Asta cere si specialistul in lucerna, ajuns cartofor in guvernarea Ponta.
In loc sa ducem razboaie inutile cu cei care vor sa guste din iarba „stupefianta”, mai bine am incerca sa-i copiem pe cei care au inteles, dupa ani si ani, in care au trimis dupa gratii zeci de mii de persoane, doar pentru ca aveau in buzunare 2-3 tigari rasucite in palme, ca nu asa se rezolva situatia. Iar daca medicii si studiile recente, ce sunt facute publice, ne spun ca din cannabis nu se moare de cancer, ci din contra, este un medicament ce poate fi administrat chiar si sub forma de sirop, ar trebui sa ne adaptam legislatia si asa mai mult decat restrictiva. Alcoolul si consumul de mahorca duc la decese premature si cresc cheltuielile Ministerului Sanatatii. Daca mai adaugam la toate astea si plata sistemului de represiune, in frunte cu Institutia Prefectului, ajungem sa intelegem de ce nu mai avem bani pentru alocatii, pensii si ajutoare sociale.
Consumul de marijuana ar trebui sa fie ultima preocupare a Cabinetului Ponta, presat de alte greutati specifice de care doar DNA-ul are cunostinta.
“Trebuie sa fim corecti cu noi, sa vedem unde sunt problemele si unde e hiba din punct de vedere al consumului de droguri. M-a nemultumit ca s-a referit la o strategie la nivel national. E o treaba buna, dar ma gandeam ca trebuie sa fie o strategie la nivel local sa vedem unde sunt aceste zone si aceste unghere unde se consuma droguri. Nu-mi permit sa dau lectii la nimeni, ar trebui sa fim sinceri cu noi insine, daca cineva ne-a clasificat aici, inseamna ca problema e simpla, nu e de glumit”, a adaugat „apoteotic” Anton Rohian.
Sunt indata 20 de ani, as adauga fara sa gresesc, de cand Maramuresul nu a mai avut prefect, ci doar inlocuitori pe care istoria nu-i va consemna in nici un fel. Poate doar Justitia.
Precizare importantă: nici autorul articolului și nici ceilalți membri ai echipei editoriale de la Maramureșenii.ro nu consumă nici cannabis și nici un alt fel de drog. Articolul nu este scris ca să promoveze consumul de marijuana, ci ca să penalizeze comportamentul abuziv, intolerant, birocratic și superficial al unui om aflat într-un post de la care comunitatea are altfel de așteptări.
Domnule Morosanu,
In general imi plac articolele dvs. dar cu acesta nu sunt de acord. Daca copiii dvs. erau cei expusi la consumul de droguri care a adus Maramuresul pe un fruntas loc 2-3 in topul national al regiunilor consumatoare de droguri, tot asa malitios ati fi comentat despre prefectul care nu are alte atributii in combaterea consumului de droguri decat sa-i intrebe pe subalterni ce fac?
Faceti o bascalie de 2 bani fata de unica luare de pozitie din spatiul public local impotriva acestui fenomen care se extinde enorm de repede.
Critica constructiva este intotdeauna binevenita de catre oamenii normali la cap, insa bascalia de prost gust si fara mesaj nu cred ca are vreo relevanta. Va recomand sa abordati altfel acest gen de subiecte si sa va ganditi si la copiii care isi nenorocesc viata pentru ca parintii lor nu au stiut sa ia atitudine impotriva traficului si consumului de droguri la momentul potrivit!