Cu doar cateva zile in urma primarul Catalin Chereches a dezvaluit natiunii locale planul de reabilitare si cosmetizare a trei poduri ce traverseaza Raul Sasar, mai precis: Culturii, Republicii si Decebal. Startul a fost dat cu reabilitarea Podului Viilor, cea mai veche constructie de acest gen din municipiu si care, dupa cum spun cei din suita primarului, este acum o adevarata opera de arta.
“Sunt cateva lucrari simbolice, de suflet pentru municipiul Baia Mare, care fac parte din planul strategic de amenajare a raului Sasar, si aici ma refer la poduri. Ele sunt elemente simbolice, care dau farmec orasului. Am demarat primul proiect de reabilitare cu Podul Viilor, finalizat anul trecut, fiind vorba despre un pod istoric, un pod care are o anumita rezonanta in parcursul istoric al municipiului Baia Mare. In acest an dorim sa reabilitam alte trei poduri, din punct de vedere arhitectural dar si din punct de vedere structural. Este vorba despre podul Culturii, podul Republicii si podul Decebal”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare
Din cele cinci poduri care leaga orasul in punctele sale cheie, trei urmeaza sa fie inchise si reabilitate. Planurile prezentate de edil, sub forma unor fotografii grafice, impresioneaza printr-o arhitectura care nu are nimic de-a face cu spiritul local. Cine este proiectantul? Cat costa lucrarile? Cine va fi executantul? S-au demarat licitatiile publice pentru constructor? Cine sunt cei inscrisi la licitatie si daca va fi o licitatie? Nimic din toate acestea nu ne-a spus in declaratie Catalin Chereches.
Podurile nu sunt si nu vor fi nici ale lui si nici proprietatea consilierilor municipali. Conform uzuantelor, proiectele de acest gen, fiind de o importanta vitala pentru urbea noastra, trebuiau supuse dezbaterii publice.
“Fiecare dintre cele trei poduri va avea un anumit specific arhitectural. Podul Culturii va fi unul clasic, cu sculpturi, un pod romantic, in timp ce podul Decebal va fi unul modern, plin de lumina, in acord cu mall-ul care este in apropiere. Podul Republicii va fi un pod cu metal si cabluri metalice, un pod futurist, care cred ca va genera o estetica deosebita a spatiului in acea zona. Acest pod va avea si o zona protejata, un asa-zis tunel, dar care de fapt nu va fi un tunel propriu-zis, unde se vor putea face anumite expozitii cu obiecte de arta sau cu lucrari ale tinerilor si copiilor. Cred ca prin acest proiecte, incheiate cu podul Unirii, lucrurile vor arata altfel pe malurile Sasarului”, a explicat primarul Catalin Chereches.
Sigur ca avem nevoie de poduri trainice si sigure pentru transportul auto si pentru pietoni. Nu stim insa cati bani are in vistierie edilul si cat s-a gandit sa investeasca in aceste lucrari. De ce trebuie sa cheltuim din banii publici sume imense pentru cosmetizarea acestor cai de acces, acum cand, economic vorbim, Romania o duce prost, iar numarul somerilor si al asistatilor social este în crestere? Cine sunt constructorii care se vor infrupta din bugetul local? Care este marja de profit pe care o vor face lucrand pe bani publici? Cu cat ne vom indatora pentru a satisface „orgoliile futuriste” ale primarului?
Evident ca reabilitarea, consolidarea si „innobilarea” acestor trei poduri nu se pot face de pe o zi pe alta. Lucrarile o data demarate, probabil consecutiv pe Culturii, Republicii si Decebal vor genera haos in trafic. S-a gandit cineva la acest lucru? Ne-a informat si pe noi, cetatenii Cetatii, cum se va circula in zona central-urbana din primavara si pana la iarna?
Si, pentru ca totul sa capete sens, odata cu reabilitarea celor trei poduri va fi demarat si un alt proiect amplu, ce are in vedere amenajarea zonei verzi de pe malurile Sasarului, in asa fel incat raul sa reintre in viata orasului.
“Inclusiv malurile, adica tot ceea ce inseamna zona verde, de la podul Culturii si pana la podul Decebal, vor fi reamenajate printr-un alt proiect, pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, cu zone de agrement, cu platforme destinate restaurantelor si teraselor, cu locuri de joaca, piste de biciclete si zone de plimbare, astfel incat acest rau sa reintre in viata orasului. Acestea vor fi cele trei proiecte derulate in acest an, podul Culturii, podul Republicii si podul Decebal si cred ca astfel vom genera puncte de atractie importante pentru baimareni, dar si pentru cei care vin din afara orasului”, a adaugat Catalin Chereches.
Evidenta ca este un vis frumos, pe care noi baimarenii l-am mai trait o data. In perioada campaniilor electorale din 1996 si 2000, reprezentantii PSD-ului de astazi ne promiteau cam acelasi lucru. Nu o data s-a vorbit despre reabilitarea Raului Sasar si a podurilor din municipiu. In planurile prezentate la acea data, pe hartie si nu pe computer ca acum, infectul curs de apa arata mai bine decat Sena. Proiectul a ramas doar o promisiune electorala. Niciodata, pana acum, oamenii lui Ion Iliescu nu au reusit sa controleze Baia Mare.
Municipiul de sub Dealul Florilor s-a situat intotdeauna pe partea dreapta a esicherului politic. Azi nu mai stim unde ne situam. Cu o turma amorfa de consilieri municipali si cu un primar mai indecis politic ca oricand, privim si ne minunam cum este administrata Cetatea de suflet. Pe noi, platitorii de taxe si impozite, nu ne mai intreaba nimeni nimic ci doar ni se baga pe gat toate investitiile, supranumite Opere de Arta Marete!
Macar mentionati sursa cand furati poze :))
Acestea sunt proiecte pentru sifonat banii comunitatii.
Priviti va rog cum se deruleaza constructia pietei de la Obor.
La prima vedere, pare o constructie simpla, dar cine a vazut in toamna derularea lucrarilor, a putut observa construirea unor stalpi de sustinere megauriasi care au inglobat o cantitate foarte mare de fier beton, ar putea sustine si cele 50 de tancuri ale lui Putin recent intrate in Ucraina. In realitate acesti stalpi trebuie sa sutina o copertina subtire, asa cum reiese din poza proiectului. Este clar ca la derularea unui proiect nu conteaza costurile, doar sa se umple buzunarele bietilor destepti.
Sa nu fim chiar asa de rautaciosi si sa nu uitam ca in urma cu doar 4 ani orasul arata ca o ulita mizerabila de la tara . Fortat ,ne-am mai civilizat nitel si nu mai avem masinile cocalarilor pe trotuarele din plin Centru, au mai disparut gropile din asa numitele spatii verzi, au mai aparut copaci( inainte se sifonau bani pentru plantat dar nu rezistau copaceii nici macar un anotimp deoarece ori se plantau direct in piatra ori nu vedeau apa cu lunile , desigur ca sefii au ramas ).Normal ca mai este mult de facut, sa nu mai zic ca inca in administratie sunt personaje dubioase a caror metehne erau de a pradui bani comunitatii in lucrari care aveau garantie mai mica decat a unui termoplonjon).Regretul meu este ca in acesti ani nu s-a intamplat nimic in dezvoltarea economica a localitatii.Inainte de 1989 lucrau in oras zeci de mii de muncitori, iar acum placa care ne este pusa zilnic e ca orasul nu are terenuri.Total fals.Doar la fostul sediu Petrom sunt vreo 4-5 ha de teren de vanzare.Filatura e o mare groapa. Fosta flotatia Sasar e doar calarita de samsari.Apsa e o mare ruina.La fel si fosta Fabrica de paine.Sute de hectare in paragina cu niste cladiri care se degradeaza continu si care in afara ca uratesc orasul cred ca nici nu prea aduc bani la taxe si impozite catre municipalitate.Aici e de fapt si marea buba,suntem judetul cu cel mai mic PIB din Ardeal si locuim in orasul in care daca vrei sa muncesti trebuie te duci la lucru la tara,in Farcasa sau Dumbravita si sa te plateasca aia cu niste salarii apropiate de minimul pe economie. Diferenta dintre tine si sateni e faptul ca aia nu platesc gaz sa si incalzeasca si tu nu ai vaca sa o mulgi zilnic. In schimb esti muls zilnic ca orasean la plata taxelor si a utilitatilor si ajungi sa platesti apa de la robinet la pret de apa plata.Multumim autoritatilor locale.
Apa e mai scumpa ca si curentul,iar BAia Mare economic e varza. Doar niste autoritati care se intrec in lucrari futuriste iar noi nu avem macar dupa ce bea apa.De foame,desigur.
Aici e Maramuresul si Baia Mare : ” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=972405169453751&set=p.972405169453751&type=1&theater . ZERO .Unde e conlucrarea dintre primariile: BM, Grosi,Recea si Tautii Magheraus pentru a pune pe hartie ,,maretul parc industrial”, cel mai mare din Romania ? Sau va fi cel mai mare fas al actualei administratii ? Dupa Gradina Zoo, Aqua Parc , Grande Skate Park sper sa nu ajungem la pensie visand in continuare la proiectele primarului. Dupa mine poate sa copilareasca si sa puna chiar si gondole pe Sasar ( sa avem impresia ca suntem in Venetia ) dar sa nu uite ca daca iubeste cu adevarat acest oras trebuie sa si miste ceva pentru a aduce la viata orasul sucombat intre timp si in care tineretul nu mai are nici o perspectiva ( sunt sute , poate chiar mii de case si apartamente scoase la vanzare din cauza seniorilor care au parasit sistemul si a caror copii sigur nu mai locuiesc in acest oras ).
INDIVIDUL asta , primarul K…. este dus ” RAU cu pluta ” pe Sasar si cred ca mai are lipsa citeva ” DOAGE „.
A reusit de a mai lasat in Baia Mare doar fosti comunisti si apaucaturile lor.
Ce fac consilierii orasului, poate DORM pe ei ?
…aia au businesurile lor si parandaraturi multe de facut.Ii doare fix in patina de soarta baimarenilor sau de faptul ca unii sunt obligati sa mearga chiar si pana in Tg. Lapus la munca.Vorba unuia de pe aici,dezinteresul tuturor si incompetenta unora il face aproape pe fiecare muncitor baimarean sa piarda cel putin 100 de euro pe luna la salariu datorita unei piete slabe a muncii- in comparatie cu orice alt muncitor aflat pe o pozitie similara din alt municipiu resedinta de judet -.Sa nu-i mai punem la socoteala pe zecile de mii de baimareni plecati si care nu aveau nicio sansa la un serviciu, chiar si la un salariu minim.In schimb in timp ce -Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul -…