Cu doar cateva zile in urma primarul Catalin Chereches a dezvaluit natiunii locale planul de reabilitare si cosmetizare a trei poduri ce traverseaza Raul Sasar, mai precis: Culturii, Republicii si Decebal. Startul a fost dat cu reabilitarea Podului Viilor, cea mai veche constructie de acest gen din municipiu si care, dupa cum spun cei din suita primarului, este acum o adevarata opera de arta.

“Sunt cateva lucrari simbolice, de suflet pentru municipiul Baia Mare, care fac parte din planul strategic de amenajare a raului Sasar, si aici ma refer la poduri. Ele sunt elemente simbolice, care dau farmec orasului. Am demarat primul proiect de reabilitare cu Podul Viilor, finalizat anul trecut, fiind vorba despre un pod istoric, un pod care are o anumita rezonanta in parcursul istoric al municipiului Baia Mare. In acest an dorim sa reabilitam alte trei poduri, din punct de vedere arhitectural dar si din punct de vedere structural. Este vorba despre podul Culturii, podul Republicii si podul Decebal”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare

Din cele cinci poduri care leaga orasul in punctele sale cheie, trei urmeaza sa fie inchise si reabilitate. Planurile prezentate de edil, sub forma unor fotografii grafice, impresioneaza printr-o arhitectura care nu are nimic de-a face cu spiritul local. Cine este proiectantul? Cat costa lucrarile? Cine va fi executantul? S-au demarat licitatiile publice pentru constructor? Cine sunt cei inscrisi la licitatie si daca va fi o licitatie? Nimic din toate acestea nu ne-a spus in declaratie Catalin Chereches.

Podurile nu sunt si nu vor fi nici ale lui si nici proprietatea consilierilor municipali. Conform uzuantelor, proiectele de acest gen, fiind de o importanta vitala pentru urbea noastra, trebuiau supuse dezbaterii publice.

“Fiecare dintre cele trei poduri va avea un anumit specific arhitectural. Podul Culturii va fi unul clasic, cu sculpturi, un pod romantic, in timp ce podul Decebal va fi unul modern, plin de lumina, in acord cu mall-ul care este in apropiere. Podul Republicii va fi un pod cu metal si cabluri metalice, un pod futurist, care cred ca va genera o estetica deosebita a spatiului in acea zona. Acest pod va avea si o zona protejata, un asa-zis tunel, dar care de fapt nu va fi un tunel propriu-zis, unde se vor putea face anumite expozitii cu obiecte de arta sau cu lucrari ale tinerilor si copiilor. Cred ca prin acest proiecte, incheiate cu podul Unirii, lucrurile vor arata altfel pe malurile Sasarului”, a explicat primarul Catalin Chereches.

Sigur ca avem nevoie de poduri trainice si sigure pentru transportul auto si pentru pietoni. Nu stim insa cati bani are in vistierie edilul si cat s-a gandit sa investeasca in aceste lucrari. De ce trebuie sa cheltuim din banii publici sume imense pentru cosmetizarea acestor cai de acces, acum cand, economic vorbim, Romania o duce prost, iar numarul somerilor si al asistatilor social este în crestere? Cine sunt constructorii care se vor infrupta din bugetul local? Care este marja de profit pe care o vor face lucrand pe bani publici? Cu cat ne vom indatora pentru a satisface “orgoliile futuriste” ale primarului?

Evident ca reabilitarea, consolidarea si “innobilarea” acestor trei poduri nu se pot face de pe o zi pe alta. Lucrarile o data demarate, probabil consecutiv pe Culturii, Republicii si Decebal vor genera haos in trafic. S-a gandit cineva la acest lucru? Ne-a informat si pe noi, cetatenii Cetatii, cum se va circula in zona central-urbana din primavara si pana la iarna?

Si, pentru ca totul sa capete sens, odata cu reabilitarea celor trei poduri va fi demarat si un alt proiect amplu, ce are in vedere amenajarea zonei verzi de pe malurile Sasarului, in asa fel incat raul sa reintre in viata orasului.

“Inclusiv malurile, adica tot ceea ce inseamna zona verde, de la podul Culturii si pana la podul Decebal, vor fi reamenajate printr-un alt proiect, pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, cu zone de agrement, cu platforme destinate restaurantelor si teraselor, cu locuri de joaca, piste de biciclete si zone de plimbare, astfel incat acest rau sa reintre in viata orasului. Acestea vor fi cele trei proiecte derulate in acest an, podul Culturii, podul Republicii si podul Decebal si cred ca astfel vom genera puncte de atractie importante pentru baimareni, dar si pentru cei care vin din afara orasului”, a adaugat Catalin Chereches.

Evidenta ca este un vis frumos, pe care noi baimarenii l-am mai trait o data. In perioada campaniilor electorale din 1996 si 2000, reprezentantii PSD-ului de astazi ne promiteau cam acelasi lucru. Nu o data s-a vorbit despre reabilitarea Raului Sasar si a podurilor din municipiu. In planurile prezentate la acea data, pe hartie si nu pe computer ca acum, infectul curs de apa arata mai bine decat Sena. Proiectul a ramas doar o promisiune electorala. Niciodata, pana acum, oamenii lui Ion Iliescu nu au reusit sa controleze Baia Mare.

Municipiul de sub Dealul Florilor s-a situat intotdeauna pe partea dreapta a esicherului politic. Azi nu mai stim unde ne situam. Cu o turma amorfa de consilieri municipali si cu un primar mai indecis politic ca oricand, privim si ne minunam cum este administrata Cetatea de suflet. Pe noi, platitorii de taxe si impozite, nu ne mai intreaba nimeni nimic ci doar ni se baga pe gat toate investitiile, supranumite Opere de Arta Marete!

culturii