Asociația Ecologic a lansat ieri, 25 iunie, la Budești, un proiect al cărui personaj principal este turismul pe bicicletă: „Călătorește Verde cu emisii zero în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, finanţat cu 67.428 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

„Cu un an în urmă, în iulie 2014, vă anunțam că teritoriul din Maramureșul Istoric delimitat de văile Râurilor Mara, Cosău și Rezervația Creasta Cocoșului, a dobândit statutul de destinație de ecoturism, una dintre primele două destinații de acest fel recunoscute în România. Un statut odată dobândit trebuie să fie întreținut, dezvoltat, conservat, așa că a venit vremea să vă anunțăm acum lansarea unui nou proiect menit să convingă că destinația noastră este locul potrivit pentru turismul durabil, nepoluant”. (Edita Pop, președinte Asociația EcoLogic).

03 Popas la Ocna Sugatag (Foto Emil Pop) (Large)

Sunt tot mai mulţi turişti dornici să cunoască Maramureșul pedalând, într-un ritm prielnic pentru a descoperi locurile cu adevărat, iar un proiect ca acesta vine în întâmpinarea lor cu o ofertă îmbunătățită de cicloturism. Se dorește, totodată, o conștientizare în rândul celor care oferă servicii turistice cu privire la faptul că turismul pe două roți chiar este o rețetă durabilă și atractivă de a face destinația mai căutată, mai vizitată.

02 Pe langa bitza in Breb (Foto Unicorn Records) (Large)

La seminarul de lansare a proiectului au participat primari și reprezentanți ai primăriilor din zonă, adminstratori de pensiuni, precum și agenți economici care oferă servicii în turism și asociații de profil din Maramureș și Ucraina. După momentul introductiv de expunere a noului proiect de către Asociația Ecologic, o serie invitați și-au prezentat experiențele în activități legate de turismul pe două roți: Eveline Bervoets (Babou Maramureș, Breb), Daniel Andreica (CFF Vișeu de Sus), Viktor Zagreba (Centrul pentru Inițiative Sociale și Business, Yaremche-Ucraina), le-au împărtășit participanților din beneficiile și provocările de care au avut parte prin implicarea în proiecte anterioare similare.

01 Pe bitza prin Breb (Foto Unicorn Records)

Dintre rezultatele proiectului, care se va încheia în aprilie 2016, pot fi amintite: marcarea de trasee noi pentru ciclism, crearea de puncte de închiriere de biciclete, pensiuni dotate cu echipament pentru cicloturism, suporturi de parcare de biciclete amplasate în destinație, materiale de promovare tipărite și aplicații pentru telefoane mobile cu hartă pentru obiective turistice. Se urmărește ca turiștii care vizitează destinația să știe că au pe unde să pedaleze, că au cu ce și că, mai ales, au de ce să călătorească prin zonă pe două roți, eco, verde și în același timp plăcut, antrenant.