Atât noul președinte al României, cât și mulțimea de peste 6 milioane de votanți care i-a asigurat succesul au exprimat cât se poate de clar nevoia schimbării radicale a clasei politice din România. Iar această schimbare nu este, așa cum le convine unor demagogi să interpreteze, doar o modificare de ambalaj și de discurs, ci este necesară o deconstrucție radicală, o demolare până la fundații a actualelor partide și structuri transpartinice și reclădirea unor noi organizații politice, care să pornească de la idei și doctrine, să grupeze oameni de bună calitate morală și profesională care să creadă în ideile respective și să propună publicului un discurs radical modificat, precum și un nou parcurs al vieții publice de la noi.

Sunt foarte deranjat de festivismul și lăudăroșenia nemăsurată cu care își sărbătoresc victoria liderii actualei Alianțe Creștin Liberale, care nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că nu au nicio contribuție relevantă la rezultatul în alegeri a lui Klaus Iohannis și că foarte mulți dintre cei care și-au dat votul pentru simpaticul sas de la Sibiu au făcut acel gest cu îndoiala adânc vârâtă în suflet că girează prin acest gest și o liotă de cioflingari gata să preia ciolanul pentru a tranșa felii groase de țară pe care să și le bage în buzunare și conturi.

Stimați tovarăși și pretini, rezultatul vostru la alegeri este cel din turul 1, atâta ați putut voi face, cu tehnicile voastre absolut identice cu cele ale mafiei din PSD, cu discursurile voastre demagogice și cu spiritul de turmă cu care v-ați mânat activiștii. Victoria asta de duminică nu este a voastră, măi maimuțoilor! Și să nu cumva să îndrăzniți să vă cățărați pe votul popular pentru a ajunge acum iute la ciolan, că o să cădeți foarte tare de la mare înălțime, de nici nu veți ști ce vi s-a întâmplat!

Mă uit la reprezentanții de frunte din Maramureș ai fostei ACL, actualul PNL unificat și înstelat europenește în jurul săgeții tradiționale. Cu o simplă schimbare de logotip, cu o zugrăvire fugitivă a sediilor și cu parțiala curățenie făcută involuntar prin fuga gunoaielor traseiste la PSD, UNPR, PC și PLR nu ați rezolvat nimic, băieți! În afara a trei-patru persoane onorabile care chiar provin din mediul de afaceri privat, au o meserie serioasă și o carieră profesională sau de business certificată prin rezultate concrete, actualii membri ai opoziției care privesc cu jind la puterea guvernamentală pe care vor să o confiște cât mai repede nu au ce să caute acolo. Aceiași trepăduși traseiști care au plimbat foi în ultimii 20 de ani prin instituțiile statului, dar se dau mari democrato-liberali nu reprezintă defel o soluție.

Pot să se supere și să nu fie de acord domnii Dolha, Anghel, Man, Bârlea și toți cei din jurul lor care în ultimii 20 de ani au gravitat în jurul puterii, contribuind cu prezența, atitudinea și lașitatea individuale, zi de zi, la construirea acestui complex de relații, compromisuri, dependențe, dosare și șantajuri care a ținut strâns unite pâcla, bezna și jegul care au guvernat România ultimilor 25 de ani. Stimați domni, vă mulțumim că ați avut inspirația și curajul de a îl propune și susține pe Klaus Iohannis ca și candidat prezidențial, dar trebuie să înțelegeți că acolo se opresc meritul și misiunea dumneavoastră. Veți fi peste scurtă vreme nevoiți să trăiți aceeași lecție dură primită de colegii voștri din PSD dacă nu veți înțelege că a venit momentul să vă dați deoparte, să cedați decizia și autoritatea în structura politică unor oameni noi, competenți și curați, care nu poartă legate de picior ghiulelele unui trecut plin de blaturi, legi proaste, trădări, manevre și furăciuni.

Oamenii din stradă, cei care au demonstrat că dețin puterea și acum știu să o folosească, s-au săturat și de figurile triste, de obiceiurile, de hămeseala, de ideile înguste și de tehnicile cu care ați lucrat în viața publică, în administrație și în legislativ în ultimii 25 de ani. N-aveți ce căuta la guvernare până nu faceți curat în propria ogradă și până nu schimbați radical liniile, lăsându-i la cârmă pe cei ce au energie, competență, atitudine pozitivă, bună intenție și bună educație și care, de-a lungul vremii, fie au stat deoparte pe raftul prăfuit al partidului, fie chiar s-au ținut departe de șerpăria veninoasă în care dumneavoastră v-ați simțit perfect.

Puterea în partide, ca și în instituții, administrație și orice altă organizație, trebuie să aparțină celor care sunt pregătiți profesional să o dețină, sunt responsabili față de semenii lor și au o viziune pentru viitor pe care o propun în mod transparent,o completează cu asistența experților cu care intră în contact și pe care o consideră a doua lor Biblie și o urmează cu sfințenie. Nu e nevoie să vină cu 100 sau 200 de flămânzi luați de pe stradă și plătiți cu 50 de lei, ca să câștige șefia în partid și nici să apeleze la poze și informații compromițătoare ca să își elimine competitorii. Trebuie să prezinte doar garanția morală și profesională că sunt capabili să se țină de un program la care participă cu idei, informații și soluții toți colegii lor, al căror unic interes este binele comunității. Și abia apoi și indirect binele propriu.

Domnilor Man, Dolha, Anghel, Bârlea și ceilalți din jurul lor, știu că nu ați înțeles încă, dar sunteți dintre cei care duminică au pierdut alegerile. Rămâne doar să vedem cât va dura până veți pricepe treaba asta și vă veți deschide o afacere privată onestă sau veți căuta de lucrat ceva cinstit, pentru câțiva ani, la o firmă sau într-o instituție unde să vă amintiți cu ce se mănâncă meseria pentru care v-ați pregătit în liceu sau facultate. Și ne vedem mai încolo, în câțiva ani, o să fiți niște cetățeni fericiți că trăiesc într-o țară condusă de oameni cinstiți și competenți.