Alerta mare pentru jandarmii baimareni. In Sala Polivalenta “Lascar Pana” marti se anunta inghesuiala mare. Sunt asteptati peste 2000 de spectatori, care pe scaune, care in picioare. Sedinta s-a pornit de luni iar cei in drept si-au spus cuvantul.

Gradul de risc stabilit pentru ambele meciuri este unul „SCAZUT”. Asa s-a hotarat la masa rotunda. Riscul sa pierdem ambele meciuri nu a fost luat in calcul. La marea sedinta au fost prezenti: reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Politiei Municipiului Baia Mare, Directiei Politiei Locale Baia Mare, H.C.M. Baia Mare, H.C. M. Minaur Baia Mare, ai Primariei Municipiului Baia Mare si ai firmei de paza care asigura ordinea publica in incinta arenei sportive. Numai lume buna, toti platiti din buzunarul nostru, mai ales din al celor pe care nu-i intereseaza handbalul de nici o culoare si care nici televizorul nu-l deschid pentru astfel de competitii.

Sa facem un calcul: 2000 de specatatori in tribune (nu stim cati dintre ei si-au platit biletul si cati intra moaca, cu invitatie de la stapanire) plus alte cateva mii de aplaudaci pe la TV. Ce facem insa cu mai mult de jumatate din populatia municipiului, care nu vrea ca banii din taxe si impozite sa se duca pe sportul profesionist? De ce ni se bagă pe gat ceva ce nu vrem sau de care nici macar nu am fost intrebati?

Baia Mare va deveni capitala provinciala a sportului, de orice fel… asa promite edilul si cand promite El, se si tine de cuvant: “Tot ceea ce am facut, am facut pentru municipiul Baia Mare si pentru imaginea municipiului si a Romaniei. De acum, intr-un mod foarte hotarat si coerent, va trebui sa restructuram organizarea sportului in acest oras. Mi-as dori si voi propune chiar miercuri Consiliului Local infiintarea unui club sportiv de drept public al municipiului Baia Mare, institutie a autoritatii locale, in subordinea Consiliului Local. O institutie care sa se ocupe de sport si care sa respecte toate rigorile administratiei publice locale si ale legii, tot ceea ce inseamna rigori legate de personal, de cheltuirea banului, achizitii si oportunitatea unor pasi in dezvoltarea sportului in municipiul Baia Mare”,a declarat Catalin Chereches.

Primarul a ajuns sa organizeaze cu competenta chiar si sportul profesionist. Pe banii nostri si nu pe banii lui, si nici macar pe banii patronilor care, in mod normal, ar trebui sa se implice in astfel de activitati.

Nu e mare lucru in Romania de azi sa scoti o echipa campiona. Trebuie doar sa rastorni bugetul local cu cracii in sus si sa dai liber la cheltuieli. Sa cumperi jucatori de oriunde si cu orice pret si sa aduci antrenori dornici sa iti toace urgent bugetul alocat promitandu-ti rezultate. Sunt municipii, si nu putine, care au inteles ca banii adunati cu greu de la populatie trebuie sa se intoarca tot la cetateni dar mai ales cheltuiti cu decenta si spirit gospodaresc. Primarii de care vorbesc nu folosesc consilerii locali ca pe un instrument perfid prin care “legalizeaza” toate actiunile pe care le viseaza noaptea.

“Astazi imi doresc foarte mult ca aceasta echipa si acest club sa fie sustinut mult mai consistent de catre Municipiul Baia Mare si vom lansa Consiliului Local invitatia sa faca acest lucru la urmatoarea rectificare, gandindu-ne si la conditiile pe care ni le impune federatia pentru a juca in Divizia B, dar si la ceea ce inseamna consolidarea unei echipe pentru a promova in Liga 1. Pentru ca, dupa cum ma stiti, nu imi plac lucrurile mediocre. Nu facem fotbal doar pentru a pasa mingea intre noi in curtea scolii. Facem acest lucru pentru a genera, asa cum am facut si la handbal, emotie si bucurie pentru comunitatea baimareana”, a adaugat Catalin Chereches.

De la handbal la fotbal, la popice, orientare turistica, inot, caiac-canoe, tir, judo, atletism si alte trasnai …  se pare ca de toate vor fi la Bare Mare, sub o singura palarie. Un centralism -democratic demn de statutul PCR, asa cum nu l-au cunoscut cei ce aplauda azi, in delir, in tribunele lui Lascar Pana.

“Saptamana aceasta este un moment important, istoric pentru sportul baimarean, dar chiar si pentru sportul romanesc. Un oras de provincie, asa cum le place bucurestenilor sa spuna, are toate sansele sa castige tot, si la fete si la baieti. Un oras modest, un oras de provincie, dar un oras la care, daca te uiti de la departare, descoperi ceva maret. Le felicit pe fete, ii felicit pe baieti, pentru fiecare meci, pentru fiecare secunda pe care au dedicat-o baimarenilor. De multe ori a fost foarte dificil sa faca fata presiunii publicului, presiunii conducerii, care, toti, isi doreau rezultate. Dar sportul nu e mereu matematica. Este o chestiune legata de inspiratie, de sanatate, de moment”, a declarat Catalin Chereches.

Sigur, in afara de sport ne pregatim sa devenim Capitala Culturala Europeana si pentru aceasta edilul a adus un “antrenor” de valoare europeana, pe finlandeza Suvi Innila (ea este cea care a dezvoltat cel mai bun proiect din cadrul acestui program european, Turku 2011), care sa ne invete cum sa ne vindem tablourile, cladirile istorice ce stau sa se darame, si folclorul “autentic” ce  si-a pierdut de mult autenticitatea.

„Am dori foarte mult să ne inspirăm din proiecte de succes şi nu orice fel de proiecte de succes, ci proiecte unice, proiecte emblematice, proiecte recunoscute a fi cele mai bune. Este şi un vis al nostru, este o dorinţă a noastră de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Este un parcurs pentru dezvoltarea oraşului.Cred foarte mult că este o poveste despre ceea ce vom fi şi nu despre ceea ce am fost sau ceea ce suntem. Bineînţeles că ne inspirăm din valorile noastre tradiţionale, din valorile noastre din trecut, din ceea ce ne-au lăsat moştenire cei care au creat acest oraş dar este foarte important ce facem în viitor, cum implicăm comunitatea în relaţia cu mediul cultural şi cel artistic, cum generăm o platformă de industrii creative foarte solidă, cum generăm un mediu academic în zona artelor, cum facem ca Baia Mare în 2021 să fie o emblemă, un model în această zonă de intersecţie între România, Ungaria şi Ucraina pentru tot ceea ce înseamnă Europa sau Europa de Est” a declarat Cătălin Cherecheş.

„Mi-aş dori foarte mult, nu doar proiectul pe care l-a avut Turku, şi care a fost considerat cel mai bun proiect pentru Capitală Culturală Europeană, să ne inspire, ci şi oamenii care au contribuit la acest proiect să fie modele pentru fiecare dintre noi, modele de implicare, modele de seriozitate, de competenţă. Pentru că noi, românii, avem un mare păcat, al ignoranţei, al neatenţiei vizavi de detalii. Lucrurile care au succes sunt despre detaliu şi despre cum generezi emoţie. Detaliu şi emoţie. Dacă lucrurile acestea le vom învăţa de la dânşii, de la alţii, cu siguranţă că vom avea succes”, a spus Cătălin Cherecheş.

Evident ca nu sunt putini cei ce ii canta in struna edilului, ce vrea ca Baia Mare sa devina ceea ce nu a fost niciodata cu adevarat, si anume o oaza a culturii si a sportului si mai putin un loc unde sa se adune oamenii de afaceri, singurii de altfel care ar putea sa ridice comunitatea din prapastia in care ne scufundam zi de zi.

„Municipiul Baia Mare are un patrimoniu incredibil. Are artişti pentru o întreagă ţară, artişti profesionişti, artişti amatori. Să nu mai vorbesc de artiştii care creează artă populară din jurul Băii Mari şi chiar din oraşele din judeţ. Capacitatea Băii Mari este cu adevărat enormă. Lucrurile acestea, aceste frumuseţi ascunse ale municipiului Baia Mare nu au fost văzute. Sunt lucruri în Baia Mare care ne plac şi le vedem, dar sunt şi lucruri frumoase ascunse, pe care nu le vedem. Aceste lucruri vrem să le descoperim. Forţe şi energii noi care până acuma nu am avut ochi să le observăm”, a spus Ioan Marchiş.

Pe vremuri Camera de Comert si Industrie Maramures avea un cuvant greu de spus. Acum tace. De ce? Din lipsa de activitate si strategii pe termen mediu si lung? Sau pentru ca acolo nu se mai intampla nimic de foarte multa vreme? Cum s-a ajuns ca un oras muncitoresc, dezvoltat pe industrie grea si usoara ca Baia Mare, asa cum era clasificat pe vremuri, sa ajunga o vitrina goala dar plina cu trofee de care nu are nimeni nevoie?

Tinerii parasesc orasul iar pensionarii abia daca mai reusesc sa sustina bugetul local din putinul lor. Bugetarii sunt ca sugativele si viitorul raspunde corect la reactia “turnesolului”. Dar pana una alta sa strigam in cor: Hai HCM! Hai Minaur! Fetele si baietii, cum ii alintam noi din tribuna, chiar ca nu au nici o vina!