Merg de foarte multă vreme la aproape orice fel de evenimente sportive. Nu contează că este vorba de fotbal, handbal, rugby, volei, etc: întreceri să fie, eu încerc să fiu prezent. În trecutul nu foarte îndepărtat, am fost un mare “consumator” de fotbal; spun “am fost” pentru că, mai ales în ultimii ani de când fotbalul romanesc se scaldă în mocirlă, am decis să-mi mut “polul de interes” spre handbal, în special cel feminin. De-a lungul anilor, în săli sau pe stadioane am avut ocazia să văd multe moduri de trăire ori manifestari dintre cele mai deosebite sau bizare ale unor suporteri ori oficiali ai echipelor care evoluau într-o partidă sau alta.

vm03

Zilele trecute mi-a atras atenția un material difuzat de către un post de televiziune din România despre “oamenii din spatele handbalistelor de la HCM Baia Mare” .Unul dintre acesti oameni este Valentina Mitrașcă, maseur, care spunea: “Trăiesc la foarte mare intensitate alături de fete orice moment. Mă bucur la meciuri enorm, la goluri enorm, sufăr la orice ratare. Le incurajez, strig de pe banca câteodată, mai ceva ca fetele”.

Mărturisesc că și eu mă exteriorizez de multe ori la bucuria golului: sar de pe scaun, îmi agit mâinile în aer sau, pur și simplu, strig cuvinte de încurajare. La meciul istoric, din 16 noiembrie 2014, de la Lublin, meci în care HCM Baia Mare a obtinut prima victorie în deplasare în Champions League: 28-22 împotriva campioanei Poloniei, am avut ocazia să stau, în tribuna rezervată persoanelor oficiale, lângă Valentina Mitrașcă și să-i urmăresc emoțiile și trăirile de-a lungul întregii partide. Si,într-adevăr, Vali a fost vulcanică dând dovadă că iubeste echipa trăind la maximum fiecare moment al meciului. Nici n-a început bine partida și sobrii spectatori polonezi din preajma noastră au început să întoarca capetele la încurăjarile și țipetele stridente aleValentinei:

-Hai Xeniaaa; Nu așa Eliza; Bravo Luciiiii; Hai fetele. Vai, îmi tremură picioarele ca mașina de spălat!

Și din nou,în picioare,cu mâna pâlnie la gură, pentru a fi auzită mai bine:

-Bine Eliza; Haide Ale; Așa Paula, atentie Gabi în apărare, blocheaz-ooooo!!

La lovitura “oarbă” primita de Makeeva a facut o grimasă de durere de parcă a început să mă doară și pe mine durerea Xeniei! Recunosc, chiar dacă eram preocupat și să fac poze, a reușit să-mi transmită și mie din emoțiile sale astfel încât, atunci când când am intrat pe parchetul sălii, am constat că sunt ud de transpirație!

Finalul meciului, când victoria categorică a baimărencelor nu mai putea fi pusă la îndoială, a venit ca o descătușare iar după fluierul final, Vali a tâșnit pur si simplu pe teren pentru a le îmbrățișa pe fete și pentru a se interesa de starea lor fizică.

Valentina Mitrașcă,un exemplu de profesionalism,un exemplu de om și prieten.