“Nascut” printr-un proiect de colaborare dintre Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare si Universitatea Kangnam din Seul, Coreea de Sud, acest “colt” coreean (“Korean Corner”), primul din Europa, este menit sa potoleasca baimarenilor setea de cunostinte despre o cultura prea putin cunoscuta in acest areal geografic, cu o limba si o cultura exemplare, cu o istorie pe cat de tragica, pe atat de interesanta.

Cu un inventar de aproximativ 1000 de volume, carti din domenii variate, de la lingvistica coreeana, literatura, istorie, bucatarie, pana la religie si film, majoritatea in limba engleza, sau atat in engleza, cat si in coreeana,  Korean Corner Baia Mare este o oaza de intelepciune pentru cei interesati de cultura coreeana.

Korean Corner Baia Mare ofera celor care doresc sa cunoasca Coreea mai indeaproape materiale diverse pentru invatarea limbii coreene, pentru copii povesti coreene, pentru pasionatii de istorie carti esentiale pentru intelegerea rolului pe care Peninsula Coreea l-a avut in istoria mondiala. Gurmanzii doritori de a se infrupta din aromele lumii se pot delecta cu retete coreene pe care le pot prepara acasa.

De asemenea, Coreea poate fi descoperita si prin cartile cu fotografii uluitoare, care ii asteapta pe cei impatimiti de calatorii. Pentru a aduce un suflu de aer asiatic, la Korean Corner au fost aduse, din indepartata Coreea de Sud, un costum traditional coreean, hanbok, cateva tobe ritualice, masti coreene si un rulou cu o pictura pentru un plus de exotism.

KC1

Trebuie mentionat faptul ca, desi nu exista, inca, in Baia Mare vreun profesor dornic sa predea aceasta frumoasa si melodioasa limba celor interesati, la Korean Corner, pe langa o sumedenie de manuale si dictionare de limba coreeana, bilingve (coreeana-engleza), dar unele oferind posibilitatea de a invata, oarecum alternative, japoneza si chineza, se gasesc si manuale de pregatire pentru examenul TOPIK (Test Of Proficiency In Korean).

KC6

Chiar daca pare o limba dificil de invatat, cu perseverenta si motivatie orice este posibil. Mai greu este inceputul, insa, sa nu uitam ceea ce ne spune un proverb coreean, si anume “고생 끝에 낙이 온다.” [ Go-saeng Ggeut-eh naki eun-da], adica “La sfarsitul unei perioade dificile vine si fericirea”.