Imediat după aflarea rezultatelor alegerilor de duminică s-a declanșat în mediile de comunicare online și pe rețelele sociale o dezbatere asupra statutului și viitorului actualului primar al Băii Mari, domnul Cătălin Cherecheș. Unii îi cer demisia pentru că a asociat imaginea orașului cu a unui candidat nedemn și pierzător sau pentru că a încercat să impună cetățenilor orașului o opțiune politică cu care aceștia, în zdrobitoarea lor majoritate, nu au fost de acord. Alții se transformă în avocați și apărători ai edilului, arătând că acesta are rezultate ca administrator public și că pentru o eroare de asociere electorală nu trebuie să i se ceară să plece. Apare în dispută în favoarea primarului și argumentul stupid și rizibil că orașul nu ar avea azi în mediul politic un alt om capabil, disponibil și pregătit să preia postul de primar în condițiile de performanță setate de actualul edil.

Disputa legată de asocierea nefericită din această campanie electorală mi se pare inutilă și sterilă, un primar nu trebuie să fie înlăturat pentru opțiunile sale electorale, ci trebuie judecat doar pentru faptele sale concrete și pentru rezultatele sale ca și manager al comunității. Așadar, Cătălin Cherecheș nu are de ce să demisioneze fiindcă l-a susținut pe Victor Ponta, a fost opțiunea sa, nefericită, dar trebuie respectată. A ales să se așeze în tabăra neagreată de două treimi din alegătorii din oraș, a dus, ca și conducător județean, o campanie mizerabilă, calomnioasă, agresivă, mincinoasă și de multe ori ilegală, dar aceste lucruri nu au legătură directă cu calitatea sa de edil. S-a compromis moral și a arătat o față sinistră ca și conducător al unei campanii murdare, dar nu a pus direct în discuție comportarea și performanța sa ca edil.

Pentru că subiectul este încins, actual și de mare interes, haideți totuși să vedem: este domnul Cătălin Cherecheș este un bun primar, la peste trei ani de când a preluat controlul asupra administrației locale?

Criteriile de evaluare

Dacă este să îl comparăm pe Cătălin Cherecheș cu fostul primar, Cristian Anghel, indiscutabil că actualul edil este într-un mare avantaj. Față de NIMIC, cât a făcut vizibil pentru oraș Cristian Anghel, lista de realizări mici și vizibile a actualului primar îi dă acestuia statutul de performer. Nu este aici cazul să îi căutăm scuze lui Anghel, care a condus orașul într-o perioadă când niciunde în România nu se prea făcea treabă fiindcă nu erau bani și legi în acest sens și nici să amintim că mare parte din fondurile europene administrate azi de Cherecheș sunt rezultatul unor inițiative lansate de Anghel. Seamănă puțin cu situația guvernelor Boc și Ponta, nu poți compara rezultatele din două perioade economice și istorice absolut diferite. O comparație între Anghel și Cherecheș nu este, așadar, relevantă, fiindcă vorbim de momente istorice și condiții legale și financiare diferite.

Vă propun de la bun început un criteriu simplu de analiză: hai să îl comparăm cu cel mai bun primar din România, nu să facem paralele între Baia Mare și Satu Mare, Bistrița sau Caracal, orașe cu primari mediocri și anonimi și cu standarde de viață pe care nu ni le dorim. Trebuie să ne propunem să trăim în cel mai fain și mai atractiv oraș din România, nu într-unul mediocru sau de la coada clasamentului. Dacă suntem de acord că Brașovul, Clujul sau Sibiul sunt orașe de referință, adică pot reprezenta un model pentru noi, atunci hai să comparăm realizările și viziunea primarului nostru cu cele ale primarilor din aceste orașe mari și frumoase ale Transilvaniei. Nu ne va lua mult să descoperim că primarul nostru e FOARTE DEPARTE de ceea ce trebuie să facă un primar de calitate pentru oraș și pentru cetățenii lui.

Management fără viziune? Imposibil

Dacă vrem să ne comparăm cu sărăcia, dezordinea și mizeria din Satu Mare, da, suntem mai sus. Dacă ne comparăm cu nivelul de trai, de dezvoltare economică și civilizație din orașele-model din țara asta, atunci o să înțelegem nu doar că suntem foarte departe, dar și că primarul Băii Mari nu are nici viziunea, nici dorința și nici setul de competențe necesar pentru a ne duce într-acolo. Administrația Cherecheș cheltuie bani foarte mulți pe lucruri și lucrări de suprafață, ca să ia ochii naivilor și celor care judecă superficial: băncuțe, copăcei, gazon, sensuri giratorii cu modele geometrice, sportivi mercenari străini aduși cărora li se impun obiective prea înalte și spectacole incredibil de scumpe din care nu rămânem, în mod concret, cu nimic.

Asta în vreme ce nu a reușit să convingă absolut niciun investitor internațional mare și puternic să se stabilească aici și să creeze locuri de muncă, nu are niciun parteneriat valabil și serios cu mediul de afaceri privat real (nu cu cele trei-patru firme de casă care primesc toate lucrările publice  la prețuri colosale și întorc apoi o parte din bani ca sponsorizare în sport), nu are o viziune de dezvoltare pe termen lung a orașului, în plan economic, social, cultural, educațional și din punct de vedere al infrastructurii, nu are nicio idee clară și asumată public despre direcția în care vrem să mergem, ca și comunitate, despre ce priorități ne stabilim pe termen lung, de zeci de ani, în plan strategic pentru producția economică, educație, sănătate, cultură, protecția mediului, infrastructură urbană, utilități etc.

Investim în obiecte sau în oameni și în viitor?

Primarul este un manager al unei comunități, el trebuie să vadă orașul ca pe o companie, care are resurse ce trebuie puse în valoare astfel încât să producă beneficii, care să se se întoarcă spre acționari, adică spre cetățenii orașului. Care este cea mai importantă resursă a unei comunități, care trebuie susținută, dezvoltată și pusă în valoare? Oamenii.

Cât a investit Cătălin Cherecheș în oamenii din Baia Mare? Aproape nimic. Investiție în oameni este atunci când creezi condițiile legale și de infrastructură ca să apară un număr mare de locuri de muncă. Atunci când în parteneriat cu mediul de afaceri creezi școli profesionale, licee și facultăți care să pregătească specialiștii ceruți în mediul economic. Atunci când dezvolți un sistem de sănătate și prevenție a bolilor care să asigure o populație viguroasă, puternică și cu psihic pozitiv. Zugrăvirea unei creșe sau a unui liceu nu este investiție în educație. Investiție în educație este atunci când aduci aici cei mai buni profesori din țară și creezi clase, licee și secții universitare de elită pe diverse specializări, astfel încât acei absolvenți să aibă locuri de muncă bine plătite atunci când termină școala, nu să lucreze (dacă sunt norocoși) ca vânzători la magazinul de haine din mall, cu 7 milioane leafă, după ce termină un master în științe economice. Investiție în educație este atunci când dai burse celor mai buni ca să plece să studieze și apoi să se întoarcă aici, să aducă experiență, competență și standarde de nivel mondial și să transmită mai departe ce au învățat la alții mai deștepți sau mai evoluați decât noi.

Ești un bun primar atunci când investești în sport în mod inteligent și sănătos, nu doar pentru imagine și spectacol, adică atunci când bagi banii cei mulți în echipele și cluburile care pregătesc copiii și tinerii de la tine din oraș, nu în sportivi străini, care vin, joacă aici un an sau doi și pleacă de aici cu banii grei din salarii. Vei avea în primul rând noi generații educate frumos și sănătos, obișnuite cu mișcarea și care când vor îmbătrâni nu vor avea nevoie de servicii medicale scumpe. Apoi, tinerii tăi crescuți de cluburile locale vor juca la nivel înalt pentru echipele de aici sau vor pleca afară ca profesioniști, dar vor reveni și își vor cheltui banii din salariile de profesioniști aici, vor investi aici în locuințe și mici afaceri, când se vor retrage vor fi aici antrenori sau manageri pentru generațiile viitoare, pe când străinii poate îți vor mai trimite din când în când o vedere din Rusia sau Brazilia, din banii pe care tu, oraș, i-ai plătit lor. Sigur, asta se face în timp și cu muncă și nu poți să apari la televizor toată ziua să te bați cu pumnii în piept de pe marginea unui teren unde fug niște coconi, nu niște vedete.

Investești în oamenii din Baia Mare atunci când prin fiecare decizie pe care o iei demonstrezi că încurajezi și promovezi competența. Primarul nostru nu a dovedit până azi că s-a înconjurat de oameni competenți și cu viziune, de vreme ce în jurul dânsului nu vedem pe cineva care să comunice public o anumită viziune legată de performanță urbană și comunitară. Care este echipa lui Cătălin Cherecheș, cine o compune și ce competențe certificate au acești oameni? Nu știm, fiindcă nu îi vedem. Singurul care are ceva de spus mereu este primarul. Este cam singur, doar el știe de ce. Același primar a numit ca manager la una dintre cele mai importante companii din subordine un fost ofițer de la trupele de jandarmi. Cu tot respectul pentru această meserie nobilă și serioasă, trebuie spus că nu există absolut nicio legătură între militărie și managementul unei companii de interes public, care lucrează cu oameni și pentru oameni. De ce? Fiindcă pe lângă ordine și disciplină într-o companie de servicii publice trebuie construită o anumită cultură, plecând de la ideea primordială că se află în slujba și la dispoziția cetățenilor. Modul în care șoferii, controlorii și personalul de interfață al Urbis își tratează de multe ori beneficiarii arată că acolo există serioase lacune în înțelegerea misiunii companiei. La fel e și la Vital, unde incompetența și lipsa de viziune sunt de-a dreptul scandaloase, iar primarul tratează subiectul ca pe un cartof fierbinte, spunând că nu e în ograda lui. Apa potabilă și canalizarea sunt elemente de siguranță sanitară și structuri strategice ale orașului, deci sunt treaba dumneavoastră, domnule primar.

Domnule primar, încotro? Ne întrebați și pe noi?

Cătălin Cherecheș este astăzi o persoană publică pe care băimărenii, în majoritatea lor, o percep pozitiv și o apreciază. Are o notorietate și o popularitate, măsurate prin cercetări, pe care niciun politician local nu are șansa să le atingă prea curând. Și mie îmi place Cătălin Cherecheș ca și persoană publică, pentru că este tânăr, vorbește bine limba română (cu excepția situațiilor când abuzează de verbul a genera), se îmbracă elegant și demonstrează un nivel de pregătire profesională net superior competitorilor săi teoretici (Dolha, Anghel sau Zetea, de exemplu). Dar asta nu este deloc suficient, cu aceste date poți fi fotomodel, actor sau personaj de reclame, dar nu ești neapărat un primar bun, adică un bun manager al unei comunități. Nu ai cum să joci rolul unui primar relevant, credibil și decisiv pentru viitorul comunității dacă nu ai o viziune pe termen lung exprimată clar și transparent și asumată de întreaga comunitate, dacă nu ești capabil să fii un partener corect pentru societatea civilă, dacă ești mult prea orgolios ca să asculți criticile publicului, dacă ai impresia că politica de forță a pumnului în gură este mai eficientă decât dialogul civilizat, dacă ești obsedat de cultul propriei personalități, dacă cenzurezi financiar presa locală.

Se trăiește în mod real mai bine în Baia Mare de când este Cătălin Cherecheș primar? Da, dacă ne referim la elementele de confort urban (transport în comun, unele componente ale infrastructurii rutiere, amenajări de spații verzi și locuri de joacă). Am fi putut trăi mult mai bine dacă Baia Mare ar fi avut ca primar un manager, nu un star de cinema? DA, cu siguranță că DA. Asta fiindcă toate lucrurile bune care s-au făcut și care sunt incontestabile s-au făcut cu costuri mult prea mari, care sunt păstrate foarte discret departe de ochii publicului. De aici apar criticile celor care îi neagă primarului capacitatea managerială. Nu contestă nimeni lucrurile realizate până azi, care sunt în cea mai mare parte a lor utile și frumoase. Dar, dacă gândim economic, acestea sunt mult prea scumpe, reprezintă mult prea puțin față de cât s-ar fi putut face din aceiași bani și, unele dintre ele, nu sunt lucruri absolut necesare în actuala fază, dar au fost făcute din două motive: sunt rapid vizibile și pot fi arătate la televizor în știrile elogioase și se fac prin niște contracte și niște plăți care pot produce ușor scurgeri de fonduri către buzunare private.

Avem vreo garanție că, peste cinci, zece sau douăzeci de ani, în Baia Mare se va trăi mai bine datorită inițiativelor, proiectelor și viziunii actualului primar? Absolut niciuna. De ce? Fiindcă habar nu avem ce vrea de la viitorul acestui oraș actualul lui primar. Și, dacă el știe și are vreun plan, nu ni l-a comunicat și nouă, ca să îl dezbatem, să cădem de acord și să muncim împreună pentru a atinge acele obiective. Uitați-vă la cum arată Sibiul, Brașovul sau Clujul astăzi, uitați-vă la cum au gândit și gândesc primarii de acolo, împreună cu echipele și comunitățile lor, viitorul localității și al oamenilor de care răspund, uitați-vă câte fabrici, școli, spitale, clinici, hoteluri, aeroporturi, șosele, autostrăzi și locuințe noi au apărut acolo. Uitați-vă că toate cele trei orașe au devenit poli de atracție, populația lor este în creștere, semn că acolo se întâmplă ceva bun. Și mai ales observați că acele comunități și-au fixat niște ținte și o strategie pe termen lung, știu încotro se duc și ce pași au de făcut, împreună cu toți cetățenii.

Și apoi uitați-vă la Baia Mare din ultimii trei ani și jumătate. Suntem tot mai puțini în oraș, fiindcă tinerii pleacă afară la lucru, deoarece aici nu că perspectiva este cenușie, ci fiindcă NU EXISTĂ NICIO PERSPECTIVĂ. Avem panseluțe, băncuțe, părculețe, concerte cu Voltaj și mici cu bere de patru ori pe an. Dacă asta-i tot, atunci e vai de viitorul nostru.