Băimărenii vor avea în următorii patru ani 15 toalete publice automate, racordate la rețeaua de apă, canalizare și electricitate. Este vorba despre așa-numitele bude OZN dotate cu o serie de funcțiuni moderne printre care și un sistem GPRS pentru monitorizarea parametrilor de funcționare. Până aici totul sună bine, însă să vedem câți bani vor fi plățiți de la bugetul local pentru aceste closete.

Am solicitat Primăriei Baia Mare să ne comunice costurile de achiziție și întreținere ale toaletelor publice moderne ce vor fi amplasate în urbe. Ni s-a răspuns că pentru acestea s-a semnat un contract de „Închiriere, amplasare, întreținere și reparare”, valabil pentru o perioadă de patru ani.

Firma care a câștigat licitația și care va avea în grijă aceste toalete, se numește COMEX ROM SRL din București. Este cunoscută pe piață ca fiind cel mai mare operator din țară în domeniul toaletelor publice. Ca fapt divers această firmă este deținută de cunoscutul om de afaceri Andrei Popovici.

Jurnaliștii de la „Cațavencii” au scris în urmă cu puțin timp că firma COMEX ROM SRL nu este deloc străină „de producerea lovelelor de pe urma excrementelor înșirate pe domeniul public al orașelor”. Un exemplu în acest sens este orașul București, acolo unde firma amintită are în grijă, din anul 2002 și până în 2016, cele peste 1.200 de toalete publice plantate peste tot în Capitală.

„Deosebirea mare între Primăria lui Cherecheș și cea a lui Oprescu este că deși Bucureștiul este de peste zece ori mai mare decât Baia Mare, plătește doar de trei ori mai mult pentru budele publice. Cu toate că fie vorba între noi, prețul este și așa unul super-umflat”, scriu ce de la „Cațavencii”. Tot din aceeași sursă aflăm că valoarea totală a contractului semnat între COMEX COM SRL și Primăria Baia Mare vizavi de „Închirierea, amplasarea, întreținerea și repararea toaletelor automate racordate la rețeaua de apă, canalizare și electricitate”, se ridică la suma totală de 3.175.000 lei plus TVA.

Haideți să vedem câți bani se plătesc din bugetul local, realizat de pe urma colectării taxelor și impozitelor plătite de băimăreni, pentru aceste WC-uri. Conform răspunsului primit în scris de la Primărie, tariful este de 145 lei pe zi/toaletă fără TVA. În total vor fi amplasate 15 astfel de bude în tot orașul.  Anul acesta vor apărea în peisajul public patru toalete. (zona RFN, stație Taxi – intrare Câmpul Tineretului, zona Parc Mara, zona Parc Dacia). Celelalte 11 toalete probabil că vor fi amplasate anul viitor, autoritățile locale nu au oferit vreo informație sau detaliu în acest sens.

Un calcul simplu arată faptul că pentru toate cele 15 toalete se va plăti suma de 65250 lei pe lună fără TVA. Dacă punem și TVA și împărțim la valoarea actuală a Euro, rezultă că, lunar, cele 15 WC-uri din Baia Mare ne costă peste 18.300 de euro. Mult, puțin?

toaleta publica baia mare