Comentariile numeroase, diverse și deseori foarte bine documentate la articolul meu de ieri, dar și unele știri publicate de presa centrală m-au determinat să continui tema legată de competențele, abilitățile și oportunitatea rămânerii în funcție ale domnului Cătălin Cherecheș, actualmente primar al Băii Mari.

Unul dintre comentatorii de la articolul de ieri, căruia îi mulțumesc pentru opinie și abordare, a subliniat că primarul din Baia Mare s-a compromis moral pentru că a condus o campanie extrem de murdară și calomnioasă la adresa domnului Klaus Iohannis. Cititorul nostru Sebastian a a scris cam așa:

“E adevărat că un primar nu trebuie înlăturat pentru opțiunile sale electorale. Însă odată cu Iohannis este necesar să schimbăm și modul murdar și neprincipial de a face politică. Una e să spui că ești susținătorul lui Ponta – asta pot înțelege deoarece în felul acesta poate primi fonduri pentru oraș – și alta e ca tu, ca primar, să fii șeful unei campanii dusă într-un mod absolut mizerabil împotriva lui Iohannis. Prin urmare, votul meu nu îl va mai avea a doua oară, indiferent ce face pentru oraș. Și asta pentru că nu trebuie să renunțăm în nici o situație la principii.”

Nu am să cer nici astăzi demisia domnului Cherecheș, deoarece cred că aceasta este o decizie strict personală, care ține de demnitate, onoare și de existența unei preocupări reale pentru bunăstarea cetățenilor localității. Dar simt că este mare nevoie să îl întreb pe domnul Cherecheș în ce mod și cât de repede intenționează să prezinte scuze PUBLICE domnului președinte Klaus Iohannis pentru mârlăniile, ticăloșiile și minciunile pe care echipa de campanie condusă chiar de către dânsul le-a distribuit cu maximă forță și cu mult entuziasm în recent încheiata campanie electorală.

Cred că este nevoie, pentru binele orașului, ca primarul să facă urgent acest lucru, fiindcă Guvernul Germaniei au salutat deja victoria lui Iohannis și a îndemnat în mod public companiile germane să investească în capacități de producție și în dezvoltarea de servicii în România, o țară care acum prezintă garanția de seriozitate și stabilitate a unui parteneriat durabil oferită de un președinte de talia lui Klaus Iohannis. De altfel, știm că Sibiul este de multă vreme o destinație solidă pentru investițiile germane, iar noul nostru președinte a promis încă din campanie că va convinge mai multe companii din țara cu cea mai puternică economie europeană să vină să își dezvolte operațiunile la noi în țară.

Știm din CV-ul său că domnul Cătălin Cherecheș vorbește limba germană și că a făcut ceva studii la Viena (simultane cu cele la zi de la ASE București, sper sincer să nu fie la fel de consistente ca și doctoratul de la Cattania al favoritului său electoral). Așadar, limba o cunoaște, mai rămâne doar să ajungă să intre în contact cu acești oameni de afaceri și să îi convingă să se stabilească la Baia Mare sau în jurul orașului nostru. Dar va ajunge domnul Cherecheș la masa discuțiilor cu acești investitori de vreme ce relația cu Germania este gestionată de domnul Iohannis, pe care domnul Cherecheș și oamenii săi l-au numit măcelar de pensii, vânzător de organe de copii, proprietar de palate furate și l-au jignit în moduri care nici nu merită să mai fie amintite? 

Va fi primit, ascultat și crezut la discuțiile cu investitorii un primar care s-a comportat în așa hal, care a girat moral și material o luptă electorală dusă mult peste limitele decenței și legalității? Va prezenta credibilitate și bonitate în fața companiilor germane un primar care nu poate prezenta o viziune și o strategie asumată și aprobată public de dezvoltare a orașului? Vor avea încredere să vină aici acei străini, aflând că primarul capitalei de județ și liderul religios local al Bisericii majoritare au avut în repetate apariții publice discursuri xenofobe și intolerante la adresa originii germane și credinței protestante a câștigătorului alegerilor?

De ce și-ar investi banii concernele germane în Baia Mare, într-un mediu politic ostil viitorului președinte al României și nu s-ar duce la Cluj, la Brașov, la Timișoara, la Alba Iulia, la Sibiu sau la Făgăraș? Găsesc ele aici o forță de muncă pregătită pentru operațiunile lor industriale? Există aici tineri care învață în licee sau la universitate meseriile de care au nevoie acești investitori? Avem noi, la Baia Mare, avantaje certe din punct de vedere al instruirii resursei umane sau al infrastructurii industriale față de alte orașe din România? Unde sunt școlile profesionale, liceele industriale și specializările universitare care pregătesc meseriașii de care au nevoie fabricile germane sau de altă origine? Câți vorbitori de germană minimală sau decentă vor absolvi anii aceștia în școlile din Baia Mare?

La aceste întrebări răspunsul este simplu: suntem astăzi la fel de pregătiți pentru venirea investitorilor ca și pentru aterizarea unei divizii de OZN-uri venite de pe Marte, adică absolut deloc. Și asta fiindcă nu avem niciun studiu și niciun plan pentru viitor de care să ne ținem, zi de zi. Ori asta, nu vă supărați domnule Cherecheș, e fix treaba primarului, că de zugrăvit, de pomișori și de băncuțe știe să se ocupe și Dorel fără să primească indicații prețioase, iar la handbal îi avem deja pe Bala și pe Șimi.

Domnule Cherecheș, dacă faceți un sondaj sau doar un dialog pe stradă cu băimărenii,veți constata că principala lor problemă și marea lor dorință este dezvoltarea economică a regiunii, adică apariția de locuri de muncă serioase și de durată, în companii sănătoase și de mare anvergură. Vin investitorii germani în România, acesta e un lucru sigur, iar valul german va fi urmat și de companii originare din alte țări. Pe câți dintre acești investitori veți reuși să îi aduceți la Baia Mare, domnule Cherecheș?

Aceasta este o provocare publică, la care vă invităm să dați repede un răspuns limpede și asumat, arătându-ne care vă este strategia de atragere a acestor investiții și ce angajament clar și detaliat vă luați în această direcție. Oportunitatea de a atrage investițiile în Baia Mare se întâmplă ACUM și trebuie valorificată ACUM, nu mai poate aștepta un an sau doi sau oricâtă altă vreme până la alegerile locale sau parlamentare. Dacă nu aveți un răspuns la această întrebare sau nu puteți oferi, personal, certitudinea că aveți capacitatea, credibilitatea și priceperea pentru a face acest lucru extrem de important pentru viitorul Băii Mari și al cetățenilor orașului, atunci vă rog frumos să luați o foaie albă A4 și să demonstrați printr-un gest simplu că vă iubiți orașul și concetățenii.