Parkour-ul este o disciplină care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient și mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind doar mijloacele propriului corp. În esenţă, este vorba de libertate şi de a depăşi orice obstacol doar prin mijloacele proprii cu care eşti înzestrat, adică braţe şi picioare.
Valentina Mureșan are 17 ani, este elevă la Liceul de Artă și locuiește în Baia Mare. Face Parkour și Freerunning de aproximativ un an, iar parkour-ul a devenit un stil de viață pentru ea:
„Practic așa numitul sport Parkour, ceva rar întâlnit în rândul fetelor deoarece nu suntem destul de pregătite fizic și nu avem forța necesară în anumite mișcări. Acest sport a apărut de ceva vreme în Franța și se bucură de milioane de practicanți în toată lumea. Este total diferit de toate sporturile pământului, deoarece nu promovează concurența. În majoritatea sporturilor apare acest termen, în schimb aici totul depinde doar de tine de a te întrece pe tine însuți și de a-ți testa limitele.”
Ce înseamnă pentru tine acest sport?
„Pentru mine este o adevărată provocare să reușesc să îmi pun starea mentală cu cea fizică în perfectă armonie. Parkour pot să spun că mi-a deschis o nouă ușă și, deși este luată ca pasiune, reprezintă o artă a mișcării pe care am descoperit-o doar cu un an în urmă. Făcând handbal de 6 ani, eram foarte bine pregătită din punct de vedere fizic, lucru care m-a avantajat foarte mult. Pe lângă acest lucru, curajul și dedicația au contribuit la evoluția mea, fiind considerată drept cea mai bună fată la nivel național. Nu îmi place să mă laud cu acest lucru deoarece în parkour nu există termenul de cel mai bun.”
Cum este văzut acest sport pe plan internațional spre deosebire de România?
„Pe plan internațional este foarte cunoscut și promovat, iar condițiile de antrenament sunt pe măsură, există chiar și săli speciale pentru așa ceva. În Grecia, de exemplu, se organizează o demonstrație a celor mai ” buni” practicanți ai lumii, lucru foarte mediatizat pe plan global. Această demonstrație este un plan de viitor al meu dacă voi reuși să îmi asigur drumul până acolo. Finanțarea acestui sport este proprie la noi în țară, el nefiind bine promovat.”
Parkour-ul este un sport periculos?
„Nu este cum spune toată lumea că sărim pe blocuri și ne sinucidem. Cei care vor să arate ce nu sunt pățesc acest lucru. Acest sport unește oamenii ca o familie, de exemplu, la noi în țară băieți practicanți sunt în jur de 3000 și fete 8. Astfel, dacă vrem să mergem în alt oraș la ieșiri ne anunțăm din timp și stăm unul la celălat. Este așa un spirit de grup care se învață reciproc. Din punctul meu de vedere, acest sport ar trebui privit din această perspectivă și tratat ca idee a cum unii oameni își depășesc propriile limite și fac din pasiuni un vis real și împlinit.”
De ce ai avea nevoie pentru a putea practica acest sport și pentru a putea evolua?
„Până la urmă, avem nevoie de susținere doar când plecăm în alte orașe. Echipamentul necesar îl procurăm ușor și ieftin. Fiind un sport al străzii mai mult suntem nevoiți să ne învingem frica. Mult mai repede, în schimb, avem niște pași și elemente de bază pe care oricine le poate încerca. De exemplu, sala de gimnastică ne ajută mai mult pe partea acrobatică deoarece are elemente specifice acestui sport. Pentru a mă susține aș avea nevoie doar de o cameră de filmat pentru a mă putea prezenta video când voi merge la demonstrații sau de cineva care ar putea face acest lucru și dacă cineva (un sponsor) ar putea să-mi susțină drumul în alte țări ar fi un lucru demn de laudă.”
În România, acest sport nu este atât de cunoscut și promovat, de aceea Valentina are nevoie de încurajări și susținere pentru a-și putea îndeplini visul de a practica acest sport. Traceusa are și o pagină de Facebook unde o puteți susține cu un like, un share sau cu un mesaj de încurajare: Parkour girl Romania-Valentina.
Valentina este pasionată de acest sport și chiar dacă nu are o sală decentă în oraș pentru a face antrenamente, ea totuși continuă pe unde poate, dupa cum o să vedeți și în videoclipul de mai jos. Antrenamentele le face prin parcuri, clădiri, străzi etc. și evoluează pe zi ce trece.