În localitatea maramureseșeană Săcel se pregătește reluarea exploatării de petrol. După ce companiile Petrom și S.N.G.N. ROMGAZ SA au renunțat, în urmă cu șapte sau opt ani, la extracția țițeiului și a gazelor naturale din Maramureș, zilele acestea o altă companie petrolieră cercetează solul de la Săcel în vederea valorificării zăcământului petrolifer. Se numește Brent Oil CO și este o companie cu capital românesc, dar care are un management mixt, român și străin. Zona de interes este perimetrul de dezvoltare-exploatare petrolieră P VIII –20 Săcel, care aparţine din punct de vedere geologic Depresiunii Maramureşului.

Deocamdată se fac prospecțiuni

Cei care fac în prezent studii, asupra eventualelor rezerve de „aur negru” la Săcel, sunt cei de la firma Prospecțiuni SA. Aceștia acționează la cererea firmei Brent Oil și au început activitatea de prospectare luna trecută. Estimează că vor mai sta în teren, pentru aceste cercetări, aproximativ două luni.

„Echipa noastră a început activitatea în luna octombrie, prima etapă fiind cea de notificare a autorităților și contactare a proprietarilor terenurilor incluse în perimetrul proiectului. Aceste lucrări se derulează într-o zonă aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Estimăm ca proiectul să dureze aproximativ 2 luni, însă acest termen poate fi influențat de diverși factori, precum condițiile meteo”, precizează reprezentanții firmei Prospecțiuni SA.

Mai exact, Prospecțiuni SA desfășoară un proiect de achiziție de date geofizice, ca parte a programului companiei Brent Oil, de explorare a resurselor de hidrocarburi convenționale. Reprezentanții Prospecțiuni SA au arătat faptul că  nu derulează servicii de explorare pentru identificarea gazelor de șist în județul Maramureș.

În acest moment, pe teritoriul localității Săcel lucrează, la prospectarea solului 150 de angajați ai firmei Prospecțiuni.

„În funcție de evoluția proiectului, este posibil să creștem până la 200 de persoane. Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o <<ecografie a pamantului>>, o imagine a structurii interioare a solului. Compania Prospecțiuni lucrează în baza unui angajament solid de menținere a siguranței și sănătății angajaților săi și a comunității în care lucrează. Proiectul nu afectează mediul (pânza freatica, aer etc.), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor, iar orice paguba produsă culturilor agricole va fi temporară și compensată”, susțin cei de la Prospecțiuni SA.

Explozii și tractoare cu șnecuri

Maramureșenii din Săcel pot auzi zilele acestea mici explozii, pentru că firma Prospecțiuni SA a mărturisit că va folosi şi acest tip de instrument pentru a descoperi pungile de ţitei din solul maramureşean. Reprezentanţii Prospecţiuni SA dau asigurări că aceste intervenţii nu sunt deloc unele care să pună în pericol viaţa oamenilor sau mediul înconjurător.

„Mici tractoare agricole, dotate cu şnecuri, vor realiza găuri temporare, cu diametrul de aproximativ 5-6,5 cm şi de 3-15 metri adâncime, în care se pune o cantitate foarte mică de explozibil. Nicio gaură nu se realizează mai aproape de 100 de metri faţă de orice tip de clădire. Dacă vă aflaţi la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veţi avea o senzaţie similară cu momentul în care cineva trânteşte o uşă într-o cameră vecină”, explică oficialii de la Prospecţiuni SA.

tractor cu snec

Pe lângă „micile explozii”, prospectarea se va realiza şi prin folosirea vibratoarelor. Acestea sunt nişte maşini mai mari ca dimensiune, care utilizează o placă care produce vibraţii la nivelului solului. Acestea pot fi simţite de la o distanţă de aproximativ 100 de metri şi creează o senzaţie asemănătoare cu cea produsă de trecerea unui camion de tonaj greu, pe lângă un trotuar.

vibratoare

 

Cine este Brent Oil CO?

Am luat legătura cu reprezentanţii companiei Brent Oil CO, pentru a afla mai multe detalii despre interesele pe care le au în privinţa exploatării zăcămintelor petrolifere ale judeţului nostru.

Am aflat că sunt o companie cu capital românesc, însă cu management care are şi implicaţii internaţionale. Sediul Brent Oil este în Bucureşti. Ca profil general, această companie este interesată de exploatarea a zăcămintelor convenţionale de ţiţei. Compania petrolieră a cerut prospectarea zonei de la Săcel, pentru că Brent Oil este momentan în curs de mărire a volumului de depozitare a ţiţeiului, deoarece pe baza datelor finale, după achiziţia, procesarea şi interpretarea datelor geofizice, se aşteaptă ca producţia de petrol să crească.

„În conformitate cu acordul de concesiune, Brent Oil are obligaţia efectuării achiziţiei de date geofizice pentru optimizarea exploatării de la Săcel şi pentru o mai bună înţelegere a ceea ce se află în subsol”, spune Marius Pădureţ, reprezentant Brent Oil.

Acesta a mai precizat faptul că în acest moment nu se pot face estimări cu privire la valoarea unei eventuale investiţii în extracţia de petrol de la Săcel.

„În acest moment nu putem spune care va fi investiţia pentru zăcământul Săcel, aceasta putând fi aproximată doar după terminarea achiziţiei, procesării şi interpretării datelor geofizice. Nu se poate spune exact data terminării acestor operaţiuni, dar după ce avem rezultatele finale ale interpretării, putem să facem un plan de acţiune, ulterior vom putea estima şi o investiţie”, explică Marius Pădureț.

Întrebat dacă Brent Oil are în vedere și crearea de locuri de muncă pentru maramureșenii din Săcel sau împrejurimi, oficialul companiei a mărturisit că: „acestea vor exista, dar doar în condițiile în care zăcământul de tip convențional de la Săcel, va da rezultate bune și va putea fi exploatat în condiții economice profitabile”.

Acordul de concesiune, semnat încă din anul 2008

Brent Oil CO a obținut acordul de concesiune de dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul P VIII-20 Săcel, în anul 2008, pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Atunci, în urma unei licitații, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) i-a atribut firmei Brent Oil dreptul de a desfășura acțiuni petroliere în zona Săcel.

În nota de fundamentare a acestui acord de concesiune se spune că încheierea acestuia este una benefică, deoarece va asigura continuarea exploatării zăcământului comercial Săcel, implicit creşterea factorului de recuperare a resurselor existente, în vederea valorificării optime a acestuia şi realizării unor venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin impozitul pe profit, redevenţa petrolieră, şi impozitul pe producţia internă de ţiţei şi gaze naturale, pe care urmează să le plătească titularul acordului petrolier.

„Continuarea exploatării acestui zăcămint, la care S.C. PETROM S.A. a renunţat din motive economice, este posibilă prin preluarea acestuia de către o firmă mai mică, cu cheltuieli de regie scăzute, dar capabilă să investească în procesul de reabilitare a exploatării”, se precizează în nota de fundamentare.

1.268 mii tone ţiţei şi de 94 mil. St.mc gaze naturale asociate

Din acest document mai aflăm că pe durata exploatării acestui zăcământ de către S.C. PETROM S.A. a fost înregistrat un cumulativ al producţiei de peste 100 mii tone de ţiţei şi 37 mil. St.mc gaze naturale asociate, iar resursa cu care este creditat în prezent acest zăcământ este de 1.268 mii tone ţiţei şi de 94 mil. St.mc gaze naturale asociate.

De asemenea se spune că Programul convenit pentru perimetrul PVIII – 20 Săcel, cuprinde două etape.

În prima fază, obligatorie, cu durata de trei ani, prevede colectarea şi procesarea datelor existente, elaborarea de studii geologice, de zăcământ şi de impact asupra mediului, investigarea a 12 Km² prin seismică 3D, lucrări de reparaţii la 8 sonde şi la staţia de tratare-livrare ţiţei şi gaze, săparea a două sonde noi şi punerea acestora în funcţie. În faza a II-a, opţională, cu durata de doi ani, prevede operaţiuni petroliere cu lucrări, ce se vor efectua, funcţie de datele obţinute în faza I, obligatorie”, se arată în documentul de fundamentare pe lângă Hotărârea Guvernului nr.  1235/2008.

Petrol descoperit în Maramureș încă de la sfârșitul sec. al IX-lea

Zăcămintele de țitei din Săcel au fost descoperite undeva în jurul anului 1890. „Aurul negru” a fost descoperit de un localnic şi nu de un antreprenor străin. Moroșenii îl foloseau la acea vreme pe post de lubrifiant pentru a-şi unge axul la carul de lemn. În perioada 1875-1879 Guvernul austro-ungar a eliberat primele permise pentru cercetări petrolifere unor antreprenori străini. În 1899, în urma explorărilor, vienezii Dietner și Sorg Carol au început extracția de petrol.

Activitatea de extracție a cunoscut o creștere până la debutul Primului Război Mondial, apoi din cauza acestuia lucrările sunt sistate. Și așa rămân până la începutul anilor 1950, când activitatea este reluată de către Intreprinderea Petroliferă Sovrompetrol, aflată sub controlul Uniunii Sovietice. În această perioadă, cele șase sonde montate la Săcel, reușeau să scoată zilnic din măruntaiele pământului aproximativ 40 tone de petrol. Cu toate acestea, activitatea petrolieră din Maramureș este din nou oprită. Se revine la exploatarea acestui zăcământ, spre finele anilor 1970, când Întreprinderea Petrolifera Baicoi – sucursala Ploiești a redeschis cinci sonde. Însă după puțină vreme, iarăși se sistează activitatea.

După 1989, au fost încercări de exploatare petrolieră la Săcel, însă lucrurile au intrat din nou în impas prin anii 2005 – 2006.

petrol-kuyusu