Ne-am tot gandit, alaturi de colegii din echipa cu care am pus la cale proiectul Maramuresenii.ro, pe cine sa alegem ca si personaj principal al primei noastre zile de intalnire cu publicul, pe cine sa rugam sa ne ofere inspiratie, intelepciune si binecuvantare si sa ne fie port-bonheur in acest proiect. Au fost o multime de personalitati din Maramures pe lista noastra, toate meritorii, toate foarte cunoscute, toate unice si deosebit de importante pentru comunitatea regionala. Nu le vom enumera aici, dar speram sa va dam ocazia zi de zi in perioada urmatoare de a intalni la noi pe pagina acesti oameni speciali.
Dumnezeu a asezat lucrurile astfel incat zilele trecute am ajuns cu alta treaba pe langa Sighet si, din vorba in vorba, cei cu care ne-am intalnit ne-au intermediat o intalnire de legenda, memorabila si emotionanta cu Mos Pupaza, cel mai cunoscut si mai apreciat mester popular maramuresean, celebru creator de porti, troite, mobilier, suveniruri si opere de arta din lemn de stejar.
Pe numele sau din buletin Petru Godja, dar cunoscut de toata lumea ca urmas al neamului Pupezenilor de pe Valea Stejarului din Vadu Izei, venerabilul creator popular a ajuns astazi la aproape 80 de ani de munca, intelepciune si bunatate crestineasca si ne-a primit cu mare bucurie si dragoste in curtea lui, unde si azi sculpteaza minunatii in esenta celui mai falnic copac al padurii.
Ajuns faimos in urma nenumaratelor emisiuni de televiziune si reportaje in care a aparut, Petru Godja este batranul sfatos din Maramures care, acum multa vreme, si-a sculptat interiorul unei bote si a introdus in ea o teava de cupru, pentru a avea mereu cu el batar cateva deturi de horinca, in caz de nevoie. Pastreaza si azi acea bota si o arata vizitatorilor si, cu siguranta, rezervorul este alimentat cum se cuvine, pentru a isi putea servi interlocutorii din aceasta sursa secreta.
Am facut un scurt interviu cu Mos Pupaza, pe care vi-l oferim din tot sufletul astazi, in ziua lansarii noastre, din dorinta de a impartasi cu totii din gandurile, crezurile si intelepciunea sa. O sa descoperiti un maramuresean autentic, foarte viu, vesel si bun, atent la cele din jur, critic fata de persoanele si apucaturile mai putin onorabile si generos in sfaturi pline de omenie si bunatate pentru cei care isi fac vreme sa il asculte.
Este cel mai bun inceput pe care il puteam avea cu proiectul nostru de comunicare comunitara si nici daca am fi planificat in detaliu lucrurile nu am fi avut parte de un sfetnic si un deschizator de drum mai potrivit, mai sfatos si mai autentic. Sa ascultam sfaturile primite de la cei in varsta, sa le respectam munca si experienta si sa incercam, zi de zi, sa ajungem macar la o zecime din inaltimea morala a spiritului lor.
Multumim pentru gandul bun si vorba dulce, Mos Pupaza!