Acum cativa ani s-a infiintat in Maramures, mai precis la Remecioara, o asociatie non-profit a carei scop este promovarea si conservarea valorilor traditionale de pe aceste meleaguri.

In mod concret, „Casa Maramureseana” si-a propus  salvarea a cat mai multe case traditionale, de la masacrul si invazia betonului care a distrus, in ultimii ani, aproape tot patrimoniul acestui stravechi tinut. Cu fonduri proprii sau obtinute de la anumiti oameni de bine din judet, „Casa Maramureseana” incearca sa ofere un model eficient prin care ne putem salva si pastra mostenirea stramoseasca.

„Proiectul acesta l-am gandit inca din anul 2006. La vremea respectiva, tot umblam cu sotia mea prin Maramuresul Istoric si vedeam ca dispar casele vechi. In conditiile date, ne-am tot gandit ce sa facem ca sa oprim acest nefast fenomen, al instrainarii maramuresenilor de radacinile lor. Astfel, am ajuns la concluzia ca cel mai bun si de efect lucru ar fi puterea exemplului.  Am cautat o casa si o sura, pe care le-am restaurat cu banii nostri. Am facut totul dupa reteta traditionala, respectand atat tehnicile cat si materialele folosite de stramosii nostri. Am tinut ca lucrurile sa fie facute de la a la z, in spiritul traditiei, nefacand rabat de la aceasta sub nicio forma”, povesteste unul dintre membri fondatori ai acestei asociatii.

casa

Satul traditional – maramuresean, pe cale de disparitie

Cei de la „Casa Maramureseana” spun ca daca nu se vor lua masuri concrete si  urgente, satul traditional maramuresean va disparea cu totul, pentru totdeauna. Cauzele acestei iminente extinctii culturale sunt multiple. Pe de-o parte vina apartine autoritatilor locale si nationale, care prin functiile detinute ar fi putut sa ia anumite masuri pentru protejarea si conservarea patrimoniului traditional, pe de alta parte culpa apartine si celor care au construit anapoda, dupa cum i-a taiat capul.

„Fiecare a construit cum a vrut, iar cei din Ordinul Arhitectilor, nu au luat masurile care se impuneau prin statutul pe care il aveau. Au primat doar interesele materiale inaintea oricarei valori culturale care merita pastrata si dusa mai departe, asa cum ne-au lasat-o mostenire inaintasii. E drept,  pe o lista de prioritati nationale, asa la o privire superficiala, casele vechi sunt  probleme minore care trebuie rezolvate, insa pe termen lung,  pierdea acestui patrimoniu echivaleaza cu disparitia noastra ca identitate culturala” , mai explica unul dintre cei care fac parte din aceasta asociatie.

Renuntarea la casele din lemn aduce cu sine nu doar o pierdere a unui patrimoniu material, ci se produce un atentat la valorile spirituale care ne dau verticalitate si identitate. „Taranul nostru isi inalta casa pe structura piramidala, despre care se stie, din cele mai vechi timpuri, ca detine cea mai puternica forta de atractie a energiilor pozitive. Astfel, oamenii se adunau in jurul vetrei, iar aceasta constituia liantul care ii unea si ii facea fericiti. Mai mult decat atat, poarta maramureseana din lemn era un portal de energie, prin care treceai atunci cand reveneai acasa si in acest mod te curatai de energiile negative acumulate. Acum casele se fac mari, fara forma si sens, batranii care reprezentau stalpul de intelepciune al fiecarei familii sunt parasiti in azile sau separati de generatia tanara si astfel a aparut un gol care e foarte greu sa-l mai umpli cu sens”, spun cei de la „Casa Maramureseana”.

Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca netraind in comuniune cu natura devenim dusmanii ei, iar pe termen lung nu avem decat de pierdut. In acest sens proiectul „Casa Maramureseana” aduce in atentie, printre altele, ca o casa construita din materiale eco precum lutul sau lemnul, este izvor de sanatate.

„Materialul anului 2012 ales in Elvetia a fost lutul. O casa cladita din lut este vie, respira. Pe cand casele acestea, asa-zis moderne, cu termopane si vopsea lavabila, sunt o sursa de microbi si toxicitate ridicata, iar in timp ne trezim bolnavi fara a sti de ce? Oamenii de acum se sperie cand vine vorba de a construi traditional pentru ca au impresia ca nu ar putea adapta o astfel de casa la nivelul nevoilor actuale. Ori nimeni nu te opreste sa-ti anexezi langa o casa traditionala, de exemplu o baie cu toate dotarile moderne”, mai explica reprezentantii asociatiei.

casa5

Gheorghe Zamfir si Grigore Lese au adoptat cate o casa traditionala

Pe langa achizitionarea si restaurarea caselor traditionale, Asociatia „Casa Maramureseana” a lansat un proiect de adoptie al acestor case. Acest lucru are menirea de fi una dintre solutiile propuse pentru salvarea patrimoniului traditional. Primul care a raspuns acestei initiative a fost raspsodul Grigore Lese. Acesta a adoptat o casa din Budesti, iar o a doua casa care se afla in Breb va fi luata in grija de catre artistul Gheorghe Zamfir.

„Cel care adopta o casa restaurata de noi, devine parintele spirtitual al acesteia. Prin asta are grija de ea, ii face reclama, o promoveaza. Are dreptul sa vina in vizita de cate ori doreste, gazdele primindu-l cu ospitalitatea si caldura specifica locului. Ne dorim prin aceasta ca oamenii de la tara, proprietarii acelor case, sa vada ca ele sunt importante si ca oameni valorosi pretuiesc ceea ce lor li se pare ca fiind lipsit de interes. Prin puterea exemplului ne dorim ca si altii din satele care mai detin case vechi sa ne copieze initiativa. Scopul nostru este sa ajungem la cel putin 5 sau 6 astfel de case adoptate”, declara cei de la „Casa Maramureseana”.

casa3

In alta ordine de idei, cei de la „Casa Maramureseana” sustin ca ar trebui sa ne dea de gandit si faptul ca o personalitate precum printul Charles vine si se „inchina” in fata acestor casute, pe care noi vrem sa le demolam. Asta inseamna ca valoarea lor este mult mai mare si de aceea, noi trebuie sa fim de zece ori mai mandri ca inca le avem.

„Daca de exemplu 30 de oameni de bine din Maramures, cumpara cate o casa veche, salvam un sat. Trebuie sa ne debarasam de reflexul acesta de a sta deoparte si a critica printr-un mesaj viral, lansat pe internet, tot ceea ce nu ne convine din jurul nostru si din societatea romaneasca. Insa pana la urma cineva trebuie sa ramana aici si sa lupte cu sistemul acesta pe care cu totii il condamnam. Daca toti plecam, atunci chiar nimic nu se mai poate schimba in Romania”, a concluzionat membrul fondator al Asociatiei „Casa Maramureseana”.

casa4