Pentru un admirator etern al handbalului baimarean este greu sa se mai descurce, dar mai ales sa inteleaga care sunt denumirile echipelor din oras si cine sunt proprietarii dar mai ales finantatorii acestora. Este o bulibaseala de nedescris si ma mir ca Federatia Romana de Handbal nu intervine in ciorba ranceda ce miroase de departe a DNA.

Suporterii stiu ca exista doua echipe. Una de fete si alta de baieti. Ca amandoua sunt HCM si HCM Minaur mai putin are importanta pentru ei, insa galeria cu siguranta este “confuzata”. Doar brand-ul Minaur este cel ce inca face sa tremure echipele competitoare si pe care, se pare, cineva vrea sa-l faca disparut cat de curand.

De ce? Ca asa vrea primarul, cel despre care toata lumea stie ca el este stapanul absolut peste cele doua echipe. Nu conteaza oamenii din conducerile celor doua echipe si la fel de putin conteaza antrenorii. Becalizarea handbalului baimarean este o realitate. Ce a reusit sa faca Jiji cu FC Steaua a finalizat cu brio Catalin Chereches, dar nu pe banii lui, asa cum a facut Becali, ci pe banii contribuabililor, mai putin atenti la manevrele din culise.

Ultima conferinta de presa, inainte de meciul cu CSM Focsani 2007, a primarului inconjurat de baietii de la Minaur a avut loc pe parchetul Salii Polivalente, nu spun Sala Sportului Lascar Pana, pentru ca nu stiu daca maestrul emerit este sau nu implicat in dezastrul actual al handbalului local. Nimeni in tribuna, cum poate ar fi fost normal, baimarenii fiind suporteri si contribuabili si ar fi trebuit sa auda cu urechilor lor si chiar sa puna intrebari celui ce se erijeaza in gurul municipiului. Nu a fost sa fie asa, iar presa prezenta la eveniment nu a facut decat sa asculte monologul prelungit al primarului, prezentandu-l apoi in adevarata sa splendoare in paginile ziarelor, pe radio si televiziune. Timiditatea jurnalistilor locali, cu mult prea mici exceptii, este de un provincialism din care cu greu isi vor reveni.

Revenind la discutia de fond, pana si copiii din clasele primare au aflat ca la HCM Minaur situatia e groasa rau de tot. Clubul este in faliment, jucatorii fug care pe unde, ramasi pe posturi sunt doar cei care inca nu si-au gasit un refugiu la alte cluburi din tara sau strainatate. Cum s-a ajuns aici? Toti stim cum, doar ca nimeni nu mai are curaj sa o spuna. De frica, de lehamite… cine stie?

“Săptămâni întregi nimeni nu venea la băieți să le spună ce se întâmplă. Tot vedeau în fiecare zi că mai pleacă câte un jucător și așteptau să se întoarcă și nu se mai întorceau. Ideea este că astăzi o să ne ocupăm de perspectivă, de perspectiva handbalului atât în raport cu fetele cât și cu băieții și în raport cu echipele de juniori”, a spus Catalin Chereches.

Tot el a afirmat ca municipalitatea a cheltuit enorm cu sportul baimarean. Cu banii risipiti pe sport in cei 4 ani de mandat (nu s-a avansat nici o cifra concreta) “se puteau construi de la zero cateva bulevarde”, ne spune primarul. Intelegem de aici ca prioritatea edilului si a consilierilor locali a fost sa finanteze sportul si nu sa construiasca de la zero bulevarde, strazi si sa reabiliteze retelele de apa si canalizare ale municipiului.

Banii, multi, putini cat au fost, au fost prost gestionati de catre alesii locali. Ca nu a fost atras niciun nou sponsor adevarat (nu dintre firmele de casa ale primarului care inghit banii publici) catre HCM Minaur in ultimii patru ani nu cred ca li se poate imputa celor din conducerea clubului. De regula, sponsorii seriosi incheie parteneriate cu oamenii seriosi, care au cuvant si prezinta garantii morale si credibilitate, ceea ce in cazul lui Catalin Chereches nu e deloc cazul. Ceilalti sponsori, aia care dau bani, ca nu dau de la ei, ci din ce au furat din lucrari publice cu preturi umflate scandalos, apar doar in preajma campaniilor electorale sau cand sunt licitatii cu “cantec”. Nimeni nu baga bani adevarati in ceva ce nu aduce profit. Dace e sa vorbim de imagine, cu atat mai putin agentii comerciali vor finanta cluburile sportive care au un statut incert si care merg pe pierdere.

“În ceea ce privesc contractele semnate la începutul sezonului competițional există o chestiune care a îngreunat situația băieților, dar nu a fost o chestiune care a fost făcuta cu rea credință. Dacă trebuie să apreciez pe vreunul care chiar a făcut o activitate din tot sufletul pentru această echipă el a fost Nicolae Făt. Băiatul acesta, așa de nebun, s-a tot dus înainte și a tot făcut ba din banii lui, ba i-a mai convins pe unii și pe alții. Alături de Ferenc Korponay de la Maravet. Și dorind Făt să facă lucrurile să funcționeze, și a făcut pentru că el în mare parte a făcut în așa fel ca echipa să fie campioană în sezonul trecut, în contracte erau stipulate niște premii pentru jucătorii străini în momentul în care echipa câștiga Cupa și Campionatul. Probabil că nimeni nu și-a imaginat că echipa va câștiga Cupa și Campionatul și în contracte erau trecute sume foarte mari pentru aceste premieri și asta a însemnat un blocaj. Trebuie să fim corecți și formali. Unele contracte nu pot fi făcute publice pentru că au anumite tipuri de clauze”, a spus Cătălin Cherecheș.

Este absolut penibil si comic cum primarul Chereches, care se presupune ca este managerul orasului Baia Mare, il lauda pe genialul manager Făt, despre care spune ca a propus jucatorilor niste contracte care garantau falimentul financiar al clubului, in cazul castigarii dublei cupa-campionat. Cum sa spui despre un om care redacteaza cu manutele lui un contract dezavantajos ca este un manager bun, cand de fapt omul acela si-a taiat singur craca de sub picioare? Domnul Făt, prietenul primarului și al lui Mihai Zmentă și proprietar al firmei de pază și protecție care bate oamenii care protestează la vizitele lui Ponta, nu doar că a dus de râpă clubul, dar, așa cum spune primarul, a făcut-o cu multă determinare și entuziasm.

Cum poate o echipa care a castigat Cupa si Campionatul in sezonul trecut sa lupte cu disperare acum pentru a ramane in Liga este greu de imaginat. Jucatorii, antrenorii si cei ce mai sunt in conducerea clubului tac mocnit sau, daca mai spun cate ceva, o fac pe la colturi lasandu-i pe inimosii suporteri in ceata. Moral, se mai gasesc iubitori ai echipei Minaur care sa ii sustina, dar nu asta este solutia. Minaur poate exista sau se poate pierde. Cine isi poate asuma responsabilitatea in an electoral, cand nu se stie cine va fi noul primar si cu ce ganduri se vor prezenta noii consilieri locali, cei care vor aproba viitorul buget al municipiului? In conditiile acestea de incertitudine, Catalin Chereches se comporta ca si cum ar ramane o vesnicie in fotoliul de primar:

„Astăzi este un punct zero în care nu mai finanțăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieți. Municipiul Baia Mare și primarul Cătălin Cherecheș nu își mai pune nicio semnătură pe niciun document care să finanțeze HCM Baia Mare. Punem o singură condiție pe care am găsit-o din punct de vedere juridic și dacă cei din conducerea clubului vor fi de acord o vom duce la îndeplinire. Preluăm noi, municipiul, până la finalizarea sezonului, tot ceea ce înseamnă management, organizarea celor două echipe printr-un contract de asociere, cu câteva obiective pe care vrem să le impunem. Primul obiectiv este păstrarea echipei de băieți în Liga Națională, poziționarea echipei de fete pe primul loc sau al doilea loc pentru a putea să accedem din nou în Liga Campionilor, crearea premiselor financiare pentru a putea să preluăm în mod legal și formal cele două echipe, asta înseamna ca jucătorii și jucătoarele să aibă toate salariile plătite până la momentul finalizării transferurilor. Aceste lucruri se pot întâmpla doar dacă exclusiv cei care vor conduce Clubul Sportiv Minaur se vor ocupa și vor gestiona acest lucru într-o formulă riguroasă de control așa cum se întâmplă în administrația locală. Nu mai putem oferi bani din perspectiva unui contract de susținere financiară către HCM Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Singura grija a politicianului Catalin Chereches este sa isi construiasca o imagine de salvator al sportului baimarean. Timpul trece repede, fiind doar cateva luni in calendar pana cand cetatenii vor fi chemati la urne. “Coalitia pentru Baia Mare” strange cu greu adepti si nu convinge deocamdata pe nimeni realmente important si capabil din oras, decat pe cei ce se gudura pe langa primar si traiesc de pe urma poamelor scuturate din pomul numit Buget Local, atat cat mai este si care trebuie sa arate frumos si bogat pana la alegeri.

„Destructurarea celor două echipe este o acțiune foarte perversă și perfidă și nu s-a țintit neapărat această echipă, ci sezonul următor. Nimeni nu s-a orientat spre ceea ce trebuie să se întâmple din iulie 2016 încolo. Nimeni nu a discutat cu vreun jucător sau jucătoare dacă mai vrea sau nu să rămână. Am considerat că este un punct foarte grav pentru că noi, Municipiul Baia Mare, am investit nu în acest club, ci în această poveste. Pentru mine clubul ca entitate nu reprezintă absolut nimic. Pentru mine reprezintă ceva simbolul Minaur, echipa HCM. În rest, structura organizatorică nu reprezintă absolut nimic. Investim de trei ani constant în handbal, ne facem o anumită imagine și impunem o regulă ca în luna ianuarie să avem deja configurată structura echipei din sezonul următor și văd că nu se întâmplă nimic. Și văd nu se discută cu jucătoare emblematice, cum e Pineau sau altele. Nimeni nu discută cu ele despre viitor. Și ăsta e lucrul care mă deranjează cel mai mult. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este cu totul și cu totul alta. Primul lucru pe care trebuie să îl faci într-o echipă trebuie să plătești salariile jucătorilor!”, a spus Cătălin Cherecheș.

Asa este! Catalin Chereches nu poate discuta in numele clubului, pentru ca treaba lui este cu totul si cu totul in alta parte, dar tocmai ce a facut-o, si o face zilnic, ori de cate ori isi aminteste ca el este “stapanul inelelor”. La fel ca si celalalt faimos proprietar de club sportiv, obsedat sa apara mereu la televizor spunand prostii verzi si uscate in vreme ce batjocoreste o legenda a sportului romanesc, Cherecheș este tot mai penibil și mai gol de conținut și nu poate avea decât aceeași soartă ca a lui Gigi Becali: închisoarea.

Mai sunt trei luni pana cand cetatenii pot decide, la vot, sa-i ridice domnului primar aceasta povara. 

becalizare