Contemporan cu noi, secolul vitezei ne afectează indiferent de vârstă. Într-o lume dură, obiectivă, trăim limitați de programul contra-cronometru și facem lucrurile teribil de superficial. Totul este lipsit de calitate și profunzime.

În loc să citim, ascultăm CD-uri povestind cărți sau consultăm biblioteca virtuală. În loc să așezăm cuvintele pe o foaie de hârtie parfumată, înlocuim bilețelele amoroase cu SMS-uri reci: „buna cf?”, „frumi”, „besc”. Oamenii schimbă prieteniile și iubirile doar pentru a fi la modă. Până și poveștile de adormit copii nu mai sunt cu prințese, prinți și cai albi. Vechea lume de basm s-a transformat într-o lume SF. Mass-media, în loc să promoveze valorile autentice, influențează și manipulează gândirea omului, de multe ori inducându-l în eroare prin știri negative asociate cu muzică si imagini, creând un fundal potrivit pentru sensibilizarea opiniei publice. Dacă vrei să vizionezi un film de groază este de ajuns să te uiți la știri. De aceea, urmând modelele promovate de televiziune, tinerii sunt lipsiți de cultură și civilizație, într-un cuvânt lipsiți de bun simț și respect. Astfel, într-o lume cu peste șapte miliarde de locuitori, deși pare un paradox, omul este o specie pe cale de dispariție. Ființele fără suflet care aleargă dintr-un loc în altul nu sunt mânate decât de instincte egoiste, fiind stăpânite de virusul răutății.

Poate te întrebi ce rost are să încerci să-ți îndeplinești dorințele mergând pe calea cea lungă, trecând prin greutăți, căzând și apoi ridicându-te iar pentru a nu știu câta oară, când ți le poți îndeplini mult mai simplu: furând, înșelând, mințind; fără să-ți pese de cei pe care îi dobori la pământ în goana ta. Totuși, ce putem face în loc să ne complacem în această stare de minciună și falsitate? În primul rând, trebuie să ne recâștigăm identitatea și să învățăm pas cu pas să redevenim oameni. Fiecare dintre noi s-a născut cu un potențial imens si cu atât de multe resurse pentru a face absolut orice vrem. Dar aceste resurse trebuie folosite pentru dezvoltarea noastra ca oameni, nu pentru a distruge. De aceea, îndrăznește să gândești, să crezi, să simți, să iubești, să respecți, să înveți din greșeli, să iei deciziile corecte, să faci bine, să ajuți etc. Nu fi un laș, ÎNDRĂZNEȘTE SĂ FII OM!

Putem chiar de astăzi să începem un proces de durată care să ne transforme în oameni. Putem evolua sau involua, nu există stagnare, dar dacă astăzi nu faci ceva care să te dezvolte și să-ți crească valoarea, ziua de mâine va fi mai dificilă decât cea de astăzi.

Deși nu este usor, trebuie să luptăm pentru adevăratele valori deoarece le suntem datori, dacă nu altora, măcar copiilor noștri, cu o viață adevarată. Așa cum spune și proverbul, „A fi domn, e o-ntamplare! A fi om, e lucru mare!”.