Vorbim despre cel mai mare partid al României; alternativa de stânga, așa cum există teoretic în orice țară normală. E Partidul Social-Democrat, nu o formațiune de apartament în care membrii se ceartă pe cheltuielile de întreținere.

Și totuși, ceea ce a ieșit la iveală după „analiza” liderilor ar trebui să ne pună pe gânduri. Și aici nu e vorba de excluderi, ci de isteria baroniadei înfrânte: liderii ăștia au condus România ultimilor doi ani? Ăștia, incapabili să-și țină furiile deoparte, au plămădit viitorul fiecăruia dintre noi?

Pesediștii din teritoriu își fac cruce cu limba. Să stai, după 25 de ani de libertate, drepți în fața unui fost prim-secretar PCR, înseamnă să nu fi învățat nimic de la istorie. Să vină Dragnea și să spună, apud Vanghelie, că eșecul în alegeri e opera americanilor? – de ce nu sună direct la Ambasada URSS, după modelul înaintașului Ion Ilici Iliescu? Poate de-aia l-ai dat afară pe Geoană, recunoscut ca având relații excelente cu vârful administrației americane? – și dacă tot spui că e musai să te desparți de baroni, ce mai caută Oprișan lângă tine? Mazăre? Ăla din Satu-Mare, care amenința nevestele popilor? De ce se zborșește baronul de Giurgiu – așa-i că nu înțelege că prin Ardeal turiștii chiar sunt turiști și nu șmecherași pe liste suplimentare? Olguța?

Ăștia dau cu țara de pământ. Obsesia puterii totale le-a dezvoltat un al șaselea simț pe care nici strămoșii lor comuniști nu l-au activat: ei nu la guvernare au fost vreodată, ci sistem de protecție personală au făcut din ministere. Nu i-au interesat autostrăzile, ci legea amnistiei. Nu economie, ci afaceri pentru noii oligarhi. Nu educație, ci licitații trucate cu manualele copiilor. La ei problema nu e cum guvernează, ci cum scapă de pușcărie când pierd alegerile.

PSD e singurul partid românesc important care trăiește dintr-un mit vinovat: Ion Iliescu. Da, e cel care a făcut pulbere cei șapte ani de-acasă ai democrației, eroul fondator al jumătăților de măsură și cavaler de Frunze al democrației. Compară-l cu Rațiu, Coposu, Câmpeanu și vei înțelege de ce România a pornit șchiopătând în noua lume de după 89. I-a prostit pe toți că-i sărac și cinstit – și-n spatele lui creșteau haite hămesite. Și da, poți să spui că în toate partidele sunt corupți – zece, douăzeci sau cincizeci: dar sub tovarășul Ilici corupția e malignă, invadează întreg sistemul.

N-am votat niciodată cu stânga și poate n-ar trebui să-mi pese că-și dau liderii-n cap. Dar vreau-nu vreau, stânga face parte din filmul numit democrație – nu-s eu ăl mai deștept de pe planetă să n-o accept – și cât m-oi ține eu de dreapta, nu cred că aș putea trăi într-o lume condusă mereu de cei de dreapta, așa cum cei de stânga n-ar putea trăi mereu într-o lume condusă doar de „ai lor”.

Până nu vor scăpa de fantoma lui Ilici, pesediștii se vor mânca între ei. După care onorata asistență socială rrrumână îi va aduce într-o zi la putere și-apoi ne vor mânca și pe noi.