Am scris aici un editorial cu câteva zile înainte de turul 1 al prezidențialelor, în care am anticipat victoria lui Klaus Iohannis, dar, mult mai important, am vorbit despre rolul pe care cetățenii acestei țări îl au în decizia legată de aceste alegeri și mai ales în viitorul pe care vor reuși, împreună cu noul lor președinte, să îl construiască pentru această țară, pentru oamenii de aici și pentru generațiile ce vor veni.

Eram între cei care, săptămâna trecută, cu zecile sau sutele de mii, se gândeau să părăsească definitiv această țară în cazul în care rezultatul alegerilor ne-ar fi aruncat în beznă, umilință și într-o nouă perioadă de dominație și dictatură a mediocrității, a fușeraiului, a imposturii, a minciunii și a jafului organizat. Dar am sperat până în ultima clipă într-o minune, într-o deșteptare din străfunduri a demnității și onestității românilor, într-o răbufnire a dorinței de a trăi normal, în respect, toleranță, cinste și adevăr. Am spus în fiecare zi, chiar și atunci când mulți credeau după emisiunea de la RealitateaTV că partida este pierdută, că se va întâmpla ceva, că va fi o minune, că Dumnezeu își va întoarce fața către noi și ne va scoate din întunericul și minciuna cu care mafia și trusturile ei de presă ne-au ținut în genunchi atâta vreme.

Ei bine, nu doar că Generația Facebook a reacționat extrem de puternic și a întors nu doar scorul din primul tur, dar și toate estimările fonfilor și flecarilor chemați ca experți pe la televiziuni, dar a răbufnit și orgoliul rănit și batjocorit al atâtor milioane de români din generația de mijloc, care muncesc cinstit, care au făcut o școală serios și cu eforturi, care își doresc să trăiască decent și să muncească onest la ei în țară și care își vor copiii aproape, acasă, nu pe coclaurile Europei, spetindu-se pentru o bucată de pâine.

Avem după ziua de ieri cea mai clară dovadă că nu doar societatea românească se schimbă, ci și mass media își modifică radical principiile de funcționare, regulile și prioritățile. Se confirmă fără putință de tăgadă ceea ce noi la Maramureșenii.ro am reușit să dovedim într-o singură lună de funcționare, ajungând la un vârf de peste 23.000 de cititori unici și la audiențe zilnice minimale de 12-13.000 de maramureșeni: vremea manipulării prin televiziune și ziare este la apus, generațiile care pot fi dresate cu minciuni televizate sunt deja minoritare și lipsite de impact social și decizional. Oamenii, în special tinerii, vor să participe ei direct la producerea și distribuirea conținutului jurnalistic, puterea de a decide asupra gradului de autenticitate și interes al unei informații s-a mutat de la redactorii șefi mânjiți și patronii mafioți la publicul suveran.

Să ne întoarcem însă la cele spuse în articolul de acum 18 zile și să descoperim că ieri, de fapt, nu am câștigat mare lucru, în afară de speranță și de șansa de a ne construi viitorul așa cum îl dorim și cum îl merităm. Dar pentru asta AVEM MULT DE MUNCĂ și drumul nu va fi nici ușor și nici lipsit de eforturi, piedici și sabotaje din partea celor care văd că le scapă puterea din mână și că îi cam așteaptă pușcăria.

Și mă refer aici LA ÎNTREAGA CLASĂ POLITICĂ, nu doar la aripa roșie din stânga. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, venirea la guvernare a actualei opoziții, nereformate și cu aceiași păpușari incompetenți și penibili în prim-plan nu va rezolva nimic. Nu o să dau aici nume, dar cele menționate de Ponta când l-a atacat pe Iohannis în emisiunile TV sunt exemplele perfecte și din păcate sunt doar câteva din lunga listă de lichele care așteaptă acum să pună gheara pe ciolan și să nu facă altceva decât au făcut și mafioții din coaliția PSD.

Instalarea la putere peste noapte a actualei ACL va ruina rapid fundamentul puternic de credibilitate și speranță pe care se așează începutul primului mandat de președinte al lui Papa Klaus. Așa cum a spus și noul nostru președinte, este nevoie de o reformă radicală, din temelii, a vieții noastre publice, e nevoie să descoperim oamenii competenți, capabili, profesioniști, onești și relevanți pentru comunitățile lor, pe care să îi împingem în față, pentru a construi o nouă elită publică. De aceea cred că inițiativa politică nouă, curată și plină de promisiuni și speranțe a Monicăi Macovei, cuplată cu o reformă radicală a actualelor partide sunt soluția pentru o schimbare corectă și rapidă a planului public. Dar toate aceste lucruri se pot face doar cu oameni noi, nepătați, fără ghiulelele corupției atârnându-le de picior, care au demonstrat în plan privat că știu și pot face treabă și sunt dispuși să își doneze timpul, energia și experiența pentru a modifica radical modul în care se fac lucrurile în țara asta.

Klaus Iohannis este un singur și un simplu om. Nu poate face mare lucru fără sprijinul nostru, fără implicarea noastră zi de zi, fără o atitudine activă, puternică și determinată a noastră, fără o societate civilă atentă, critică și activă, fără presiunea bine calculată a mijloacelor de informare independente, care vor căpăta acum o nouă forță și un nou rol într-o piață media din care trebuie să dispară sau să fie izolate instrumentele de propagandă și intoxicare.

Am câștigat ieri doar dreptul de a ne bucura de o schimbare profundă și de a deveni o țară civilizată și prosperă, cu oameni harnici, cinstiți și educați. Dar nu putem obține aceste lucruri decât dacă muncim cu toții, zi de zi, alături de președintele nostru, ca să ne merităm bunăstarea. Haideți, gata cu petrecerea, că avem treabă. Multă, foarte multă treabă.