Pictorul băimărean Adrian Ghenie a fost desemnat de curând, de către publicația artnet.com, cel mai tranzacționat și apreciat artist de pe întreg mapamondul în anul 2014. 

Adrian Ghenie a reușit să obțină clasarea pe primul loc în acest top mai ales după înregistrarea performanței de a vinde lucrarea „The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro. De această tranzacție s-a ocupat casa de licitații Sotheby’s, lucrarea cu pricina fiind pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic. În luna octombrie, Christie’s şi Sotheby’s au pus în vânzare şase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român.

Mediafax precizează că de data aceasta vedetele celor două seri au fost „Blue Rain”, la licitaţia de la Christie’s, adjudecată pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby’s „Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea artistului român, adjudecându-se pentru suma de 1.285.300 de euro.

Conform siteului news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 în Baia Mare. A absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj, iar din anul 2013 locuiește la Berlin.

În vara acestui an, cotidianul britanic „The Independent” îi lua un interviu artistului originar din Baia Mare. Jurnaliștii englezi, prezenți în atelierul său, au observat că nu are nicio pensulă, deși este pictor. Iată cum explica Ghenie acest lucru:

„Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.

În legătură cu ascensiunea sa artistică și recunoașterea creațiilor sale la cel mai înalt nivel, Adrian Ghenie a mărturisit, pentru cotidianul britanic amintit, că nimic pe lumea asta nu este garantat, iar câștigul este doar o fericită excepție.

„Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi şi câştigul este strania excepţie”, spunea Adrian Ghenie.

Adrian-Ghenie-The-Fake-Rothko-93