Nu este bine sa amestecam sportul cu business-ul, insa, in ultimii 25 de ani viata ne-a demonstrat ca cele doua activitati merg mana in mana in Romania, unde banii se scurg dintr-o parte in alta asemeni mareelor din Oceanul Pacific. Incepand de miercuri 18 martie Costica Buceschi este noul antrenor al echipei de handbal feminin CSM Bucuresti, unde se va ocupa de Divizionara A si va coordona si loturile de junioare si sectiile de performanta, preluand totodata o parte din prerogativele lui Jakob Vestergaard.

“Nu am plecat că am vrut de la Baia Mare, ci de nevoie. Ştiu că decizia mea va crea unele discuţii, dar cine mă apreciază mă va aprecia în continuare”, a declarat recent tehnicianul în vârstă de 45 de ani.

Ce a făcut Buceschi la Baia Mare

“În urmă cu doi ani si mai bine, HCM Baia Mare a terminat pe locul 8 în Liga Națională, fiind salvată de la retrogradare de Costică Buceschi. Un an mai târziu, echipa băimăreană a ieșit vicecampioană națională și, după retragerea din competiție a campioanei Oltchim, a participat onorabil în Liga Campionilor. În 2014, HCM Baia Mare a făcut pasul cel mare, a devenit în premieră campioană națională si a pus in vitrina Clubului HCM patru trofee (un titlu, o Cupă și două Supercupe ale României)...” Insa pasii, chiar extraordinar de mari nu au fost pe placul edilului, care investeste banii comunitatii in aceasta echipa si pe care o subventioneaza in proportie de aproape 100%. Un pas gresit dupa toti pasii mari facuti si Costica Buceschi a ajuns o amintire pentru baimareni, ca asa e in sport. Dupa meciul pierdut in toamna, in deplasare cu Corona Brasov, scor 28-29, Costica Buceschi a fost desfiintat, in stil Gigi Becali, de catre finantatorul care controlează banii care nu sunt de fapt ai lui.

“Toţi paşii care s-au făcut de la începutul campionatului şi până la Braşov au fost greşiţi, în ciuda celor patru victorii. Faptul că ai un rezultat pozitiv cu echipe slabe şi jocul este unul care lasă de dorit trebuia să dea de gândit conducerii clubului şi antrenorilor. De atâtea etape însă am văzut că nu se întâmplă nimic. Eu am încredere în jucătoare. Doar în jucătoare! Ficare dintre ele este profesionistă, are performanţe bune şi toate au fost aduse într-un grup care nu funcţionează la ora aceasta. Suntem cei mai buni sportivi, dar când vine un antrenor şi ne vorbeşte în limba chineză, cum să înţelegem tactica, cum să jucăm în atac? Asta se întâmplă în acest moment în relaţia dintre antrenor şi echipă: antrenorul vorbeşte limba chineză!”, a tunat Cherecheș la TV Emaramureș.

“Dupa meciul jucat la Mureșul Târgu Mureș, Costica Buceschi și-a prezentat demisia în fața jucatoarelor, în vestiar. Orice demisie este un act unilateral și, în cazul în care antrenorul își va prezenta această demisie și în fața conducerii, atunci conducerea HCM va lua act de ea și, în cursul acestei săptămânii, va prezenta un nou antrenor. Un tehnician care să își asume obiectivele cu care HCM Baia Mare a pornit la drum. Câstigarea Supercupei a fost atins, mai rămân de îndeplinit câștigarea titlului, a Cupei și calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor. HCM Baia Mare are nevoie de un antrenor care să își asume responsabilitatea îndeplinirii acestor obiective”, asa a sunat comunicatul emis de conducerea Clubului HCM.

De azi, Costica Buceschi preda handbal de mare clasa, “in limba chineza“, rivalei la titlu CSM Bucuresti, iar rezultatele urmeaza sa apara cat de curand.

Ce se întâmplă la URBIS

Dupa HCM Baia Mare urmeaza o noua schimbare de rasunet, pe care o impune edilul, de aceasta data la URBIS SA, o unitate care mergea pe pierderi in anii trecuti si care avea nevoie de o mana forte pentru a se redresa, Consiliul Local a decis sa il numeasca la condurea societatii pe Ioan Pop, cel care dovedise calitati manageriale la ISU Maramures si care imediat dupa ce a fost trecut in rezerva a fost numit, incepand cu data de 11 decembrie, 2013 Director General la S.C.URBIS S.A. Baia Mare.

Dar iata ce consemna presa la sfarsitul lunii ianuarie 2015:

“De la instalarea managerului Ion Pop la conducerea firmei de transport urban de calatori Urbis Baia Mare, activitatea unitatii a cunoscut un reviriment greu de imaginat in urma cu mai bine de un an de zile. Multi ar spune ca generalul de brigada (r) Ion Pop a facut minuni la firma Urbis Baia Mare, lucruri pozitive sub toate aspectele: pornind de la renovari interioare si exterioare ale cladirilor si terminand cu organizarea actvitatii de transport in comun de persoane din municipiul resedinta de judet si din Zona Metropolitana Baia Mare.

In ultimul an si circa doua luni, de la preluarea conducerii firmei, generalul de brigada (r) Ion Pop a reusit sa readuca Urbisul pe linia de plutire si chiar sa obtina un profit considerabil in conditiile in care investitiile in unitate nu au fost deloc putine. In plus, s-au achitat si creante care s-au cifrat la peste 500.000 de lei. Chiar si asa, Urbis Baia Mare a realizat anul trecut un profit de peste 700.000 de lei (7 miliarde de lei vechi). Comparativ cu anul 2013, profitul unitatii a crescut de peste 10 ori. Fara creantele din anii anteriori, profitul firmei Urbis pe anul 2014 ar fi ajuns la peste 1,2 milioane de lei noi adica 12 miliarde de lei vechi. Este inca o dovada a faptului ca generalul de brigada (r) Ion Pop este un manager caracterizat de profesionalism, devotament si ambitie, un conducator  de unitate care si-a lasat amprenta lucrului bine organizat peste tot pe unde a activat in trecut, inclusiv la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Gheorghe Pop de Basesti” Maramures”. 

Limbajul de lemn folosit in redactarea performatelor manageriale ale lui Ioan Pop suna un pic cazon, insa pana azi nimeni nu a indraznit sa ii reproseze ceva. Ce s-a intamplat in aceste doua luni de a intervenit divortul dintre edil si directorul general al URBIS este greu de spus. Gurile rele afirma ca Ioan Pop se gandeste sa candideze in 2016 la functia de primar si acest lucru l-a facut pe Catalin Chereches sa puna tunurile pe general si sa-l execute in “Piata Publica”. Deja, presa de casa a primarului a si publicat un amplu rechizitoriu din care aflam urmatoarele:

“Un om este mai atent la banii lui decat la principiile sale”. Pare a fie citatul aplicabil si in cazul directorului general al societatii Urbis, Ion Pop. General in grade, Ion Pop obtine lunar un salar brut de 11.374 de lei pentru faptul ca isi aroga performante in care investeste, in realitate, Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare. Venitul directorului general nu se opreste doar la indemnizatia lunara. El mai are parte de o pensie in valoare de 6.300 de lei, iar daca isi face treaba bine, societatea pe care o reprezinta atinge criteriile de performanta, obiective in care a uitat ca investeste tot municipalitatea, mai primeste, conform contractului, alte trei salarii la final de an. Si pentru ca un suc sau o apa plata costa si cand esti director la o societate ti se permite sa cumperi aceste lucruri pe protocol, Ion Pop are la dispozitie in fiecare luna nu mai putin de 5.000 de lei, bani din care isi poate satisface toate poftele” – consemneaza eMaramures, fara ca cineva din redactie sa isi asume raspunderea, semn ca articolul a fost conceput in alta parte.

Vesnicul “salariat” al primariei Vasile Barbul, azi si ieri directorul Directiei Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare a ales, la somatia edilului, sa isi dea demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie, nu inainte de a-si motiva gestul slugarnic. In fond Barbul a supravetuit, cum, Doamne?, lui Cristian Anghel, care i l-a lasat mostenire lui Catalin Chereches.

“De mai multa vreme i-am comunicat domnului director faptul ca sunt lucruri care nu se petrec asa cum ar trebui. Dansul a facut angajari fara sa tina cont de o intelegere pe care am avut-o la momentul la care dansul a semnat contractul si a preluat functia de director general. S-au angajat aproape 100 de persoane de cand domnia sa a venit la serviciu. Nu vreau sa intru acuma in multe detalii, cine sunt aceste persoane, din ce zona provin, pentru ca poate as da intr-o zona a derizoriului. Oricum acesti oameni nu au fost angajati pe baza unor criterii foarte corecte si obiective. Subventia pe care o platim ca si diferenta intre venituri si cheltuieli, luna de luna, este in jurul sumei de 1 milion de lei, plus-minus 10-15.000 de lei, in functie si de cursul valutar. Fac mentiunea ca in aceasta suma intra inclusiv ratele de leasing pentru autobuze si troleibuze. Acest leasing acopera, de fapt, o buna parte din suma pe care o platim la care se adauga o suma ce merge pana catre 300.000 de lei ca si subventii pe care municipalitatea le acorda unor categorii sociale defavorizate, unele date ca si obligatie prin lege si altele stabilite de catre Consiliul Local. Pe langa aceste sume, noi am achitat anul trecut achizitia unor autobuze. Mai avem in lista de investitii si pentru anul acesta sa achizitionam niste autobuze pe care sa le foloseasca societatea Urbis in operarea pe raza municipiului Baia Mare sau in zona metropolitana”, a declarat Vasile Barbul.

In urma presiunilor facute, toti cei patru membri din Consiliul de Administratie (Vasile Marcel Barbul – presedinte, Radu Lucia Monica – membru, Bancos Alexandrina Sonia Nicoleta – membru si Vlad Ioan – membru) si-au prezentat demisia, obedienti la mofturile edilului care are impresia ca daca a dotat URBIS cu autobuze si trolebuze performante, asta inseamna ca treaba poate merge ca pe roate si pe profit fara o conducere competenta.

Si totusi URBIS SA este o societate cu capital de stat avand ca actionari Consiliul Local al Municipiului Baia Mare – 97,06%,Consiliul Local Tautii Magheraus – 0,98%, Consiliul Local Dumbravita – 0,49%,  Consiliul Local Recea – 0,49%, Consiliul Local Grosi – 0,49%, Consiliul Local Sacalaseni – 0,49%. S. C.URBIS S.A. Baia Mare este operator regional de transport persoane pentru Zona Metropolitana Baia Mare respectiv pentru orasele: Baia Sprie (Tautii de Sus, Chiuzbaia, Satu Nou de Sus), Tautii Magheraus (Baita, Nistru, Merisor, Busag, Bozanta Mare) si comunele: Recea (Mocira, Sasar, Bozanta Mica), Grosi (Ocolis, Satu Nou de Jos), Sacalaseni (Coruia, Culcea), Dumbravita (Chechis, Rus, Unguras, Sindresti).

Intrebarea este daca si ceilalti actionari, minoritari dupa cum se vede, au fost consultati cu privire la “demiterea” directorului general Ioan Pop? Probabil ca nu, fiindca cele 97,06% din capital ii dau drepturi dictatoriale lui Catalin Chereches, la fel cum s-a intamplat cu demiterea lui Costica Buceschi de la conducerea HCM Baia Mare.

Evident ca lucrurile nu se pot suprapune. Viata antrenorilor este efemera, ei vin si pleaca, in functie de rezultate sau de crizele de orgoliu al finantatorilor, uneori chiar jucatorii cer inlocuirea acestora. Schimbarea unui manager general, cu un contract beton, care pe deasupra este si general de brigada (r) nu va fi simpla. Din CV lui Ioan Pop putem consemna ca are un Curs Postuniversitar (2003) „ Metode Moderne de Management Financiar Bancar” la Universitatea „ Babeş Bolyai ” Cluj Napoca, studii care ar trebui sa-i dea sansa sa se apere cu succes in fata oricarui abuz, fie el si de natura administrativa.

Daca sumele pe care le incaseaza acum sunt legal consemnate in contractul de management semnat cu Consiliul de Administratie, nimeni nu are dreptul sa-l defaimeze si sa-l improaste cu noroi, mai ales ca are in spate o cariera impresionanta plina cu diplome si distinctii acordate de institutii ale statului, ultimele doua fiindu-i atribuite anul trecut in:

“2014 – 25 octombrie – Topul Județean al Firmelor din Maramureș, ediția XXI-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie Maramureș – S.C. URBIS S.A. Baia Mare – locul I;
– noiembrie 2014 – Ordinul militar de România – membru de onoare în gradul de comandor;
– 2014 – 6 noiembrie – Topul Național al Firmelor – ediția XXI-a 2014, organizat de Camera de Comerț și Industrie București – la categoria Servicii – Alte transporturi terestre de călători – Întreprinderi Mari – S.C. URBIS S.A. Baia Mare – locul III” – exact pentru activitatea pentru care a fost angajat ca director general de catre primarul Catalin Chereches.

Sa mai amintim ca in CV generalului de brigada (r) apare: din “11 august 2014 – prezent – Consilier al Primarului Municipiului”. Dar cum prezentul in Baia Mare este atemporal, azi esti, maine nu mai esti, ne asteptam la noi surprize din partea edilului, care confunda curatenia de primavara cu indepartarea din functii a celor incomozi si predispusi la concurenta “neloiala”. 

cherechetita