Am protestat vineri seara, 6 noiembrie,  în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, împotriva corupției locale și a vârfului ei, Cătălin Cherecheș.

De ce? De asta:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de CHERECHEŞ CĂTĂLIN, primar al municipiului Baia Mare, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte.

(Sursa: Comunicatul DNA din 18 iunie 2013)

Nu e prima oară când atrag public atenția că individul care conduce acest oraș nu mai are probitatea de a hotărî asupra destinului urbei. Acum am decis să o fac în stradă, alături de câțiva bărbați curajoși, dar nu a fost ușor. M-am înscris la manifestarea anunțată în Piața Revoluției de către Ciprian Borșan cu intenția de a scanda împotriva corupților, nu împotriva unui concept, ”corupția”.

În cursul anilor 2011 – 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora.

(Sursa: Comunicatul DNA din 18 iunie 2013)

La ora 19, demonstrația nu se coagula. Am observat că, după discuția cu jandarmii, oamenii merg mai departe, spre Centrul Vechi. Așa am aflat că manifestația se anulase în Piața Revoluției la dorința organizatorului și a fuzionat cu cealaltă. Noi am fost sfătuiți discret să mergem acasă ”pentru ca să nu iasă cu scântei”. A trebuit să ne ardă corupția de vii pentru a-i înțelege concretețea, iar noi eram sfătuiți în Baia Mare să vorbim șoptit despre corupții noștri!

De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale.

(Sursa: Comunicatul DNA din 18 iunie 2013)

Cu pancartele în mâini, am mers în Centrul Vechi. Acolo  imediat am fost întâmpinați de câțiva vlăjgani care ne-au atras atenția că nu suntem bineveniți. Ei ne-au însoțit, de altfel, pe tot parcursul marșului. La un moment  îl aud pe unul dintre ei, băiat simplu,  întrebând-l pe celălalt: ”Dar de ce ne-au spus să venim în civil? Să fim câți mai mulți la demonstrație?” Ei îndeplineau un ordin, asta e!  Cel mai virulent a fost însă un tinerel care-și spunea Smecta, Zmeta, ceva de genul acesta. Am înțeles mai apoi că el urăște corupția, dar îi iubește pe corupți.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus efectuarea în continuare urmăririi penale față de:

CHERECHEȘ CĂTĂLIN, primar al municipiului Baia Mare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată,

(Sursa: Comunicatul DNA din 2 octombrie 2015)

Mi-am amintit că îl mai văzusem undeva pe acest Smecta abia după ce a venit a doua oară la noi să-și revendice manifestarea, să ne spună că nu e împotriva administrației locale și să ne întrebe ce venituri avem. Da, mi-am amintit, era fotograful de serviciu al lui Cătălin Cherecheș și îl văzusem de multe ori în preajma lui.

Aventura noastră nu s-a oprit aici. Am fost degrabă ”pictați” în noul oficios al primarului site-ul ActualMM, unde lucrează aproape întreaga echipă de mincinoși care a activat până curând la eMM.ro

Partea bună e că ni s-au alăturat și alți demonstranți care au înțeles că aici corupția are un nume: Cătălin Cherecheș.

În aceeași perioadă, suspectul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcția îndeplinită, a promovat și susținut proiecte în Consiliul local al municipiului Baia Mare, în vederea finanțării Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, deși avea cunoștință de activitatea infracțională desfășurată de inculpații Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu Florin – Sandu și Făt Ioachim – Nicolae, care și-au însușit sume de bani din veniturile clubului sportiv în maniera descrisă mai sus.
Mai mult, suspectul Cherecheș Cătălin era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menționate mai sus, de selectarea jucătorilor și jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi și chitanțe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora.

(Sursa: Comunicatul DNA din 2 octombrie 2015)

Au fost băimăreni care au aplaudat când auzeau că scandăm: ”Jos primarul mafiot!”, așadar nu e totul pierdut pentru acest oraș. Trebuie doar ca Baia Mare să-și regăsească libertatea și luciditatea pentru a ieși din acest atmosferă puturoasă și viciată de cel care le-a furat încrederea.

De asemenea, suspectul Cherecheș Cătălin a dispus, în mod abuziv, unor entități cu capital majoritar de stat și cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club.
În realitate, o parte din sumele de bani ajungeau la inculpații Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu Florin – Sandu și Făt Ioachim – Nicolae și la alte persoane.
Implicarea totală a suspectului Cherecheș Cătălin în activitatea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare nu a fost de natură a servi interesului comunității din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat în cadrul clubului sportiv și interesul personal.
Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. 

(Sursa: Comunicatul DNA din 2 octombrie 2015)

Post Scriptum: ONOARE ȘI DEMNITATE! pentru toți cetățenii care au avut curajul să protesteze pentru curățirea acestui oraș de corupție. Data viitoare vom fi mult mai mulți, de la o zi la alta băimărenii se trezesc și nu se mai lasă mințiți și manipulați.

Călin Herțeg 

 

Sursa foto: ActualMM