Cu doar trei zile inainte de data alegerilor locale din 5 iunie, Curtea de Apel Cluj a decis sa respinga contestatia formulata de avocatii lui Catalin Chereches la hotararea Tribunalului Maramures, prin care se ceruse inlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu sau control judiciar. Cartile au fost facute, astfel ca primarul va sta in puscarie pana pe 25 iunie, fara a avea posibilitatea sa se intalneasca cu sustinatorii sai inainte de ora la care se vor deschide sectiile de votare. Asta nu inseamna ca nu are sanse sa fie reales, arestat fiind, pentru ca masina sa de propaganda a functionat supraturata, fara sa se gripeze in ultimele 4 saptamani, semn ca au existat in continuare multi bani pentru plata celor care au continuat munca cu propaganda.

Din 27 aprilie, ziua cand edilul a fost arestat si pana astazi, toti baimarenii, de la cel cu tata-n gura, pana la cel cu barba sura, au aflat cauzele pentru care a fost saltat din biroul sau primarul municipiului de catre procuroii DNA. De aceea nici nu mai insistam pe datele din dosarul penal trimis deja spre judecare.

Multitudinea de scrisori trimise din puscarie de catre Catalin Chereches si facute publice nu cred ca induioseaza pe cineva. Scrise la nivel de elev mediocru sub forma unor compuneri, reflecta modul in care acuzatul se integreaza, fara prea mari eforturi, cat mai bine in sistemul penitenciar, cu regulile de acolo si cu viata social-educativa impusa de o institutie restrictiva. Pana la urma puscaria nu este altceva decat o institutie in care isi ispasesc pedeapsa persoanele private de libertate si un spatiu in care cei care incalca legea trebuie sa fie reeducati, sa isi schimbe obiceiurile si mentalitatea. Definitia data de DEX este extrem de simpla, PENITENTA este cuvantul cheie, doar chiriasii temnitelor incearca sa o metamorfozeze in functie de interese si trairi proprii.

Banuiesc ca sunt multi dintre voi care vor sa stie ce inseamna o zi din viata unui detinut la Gherla. Prin aceste ravase, aflam ca fostul edil-sef este respectat de toti detinutii, fie ei mai tineri sau mai batrani, gainari, borfasi, hoti sau criminali, dar mai ales ca baimarenii inchisi acolo se perinda prin fata celulei ca in zilele de audienta la primarie, cerandu-i sfatul sau adresandu-i vorbe de imbarbatare. Probabil ca asa si este, cine il poate contrazice acum. Doar ca intr-o puscarie respectul ti-l capeti prin forte proprii sau ti-l cumperi.

Revenind la lupta electorala, putem spune ca s-a ajuns in faza “care pe care”. Azi, Catalin Chereches nu mai are nimic de pierdut. Sansele sa mai revina pe scaunul de primar in mandatul 2016-2020 sunt aproape de zero. Doar o minune “arhiereasca” ar mai putea sa schimbe situatia in care este, dar cum sfintii parinti sunt ocupati cu pregatirea mirului pentru “urmasul lui Catalin la tron”, chiar si din aceasta directie vantul a inceput sa ii bata impotriva.

Spre deliciul nostru, dar mai ales al organelor de urmarire penala, au inceput sa apara dezvaluiri din ambele tabere. Pe parcursul campaniei electorale, sustinatorii candidatului PNL la Primaria Baia Mare au publicat in presa pasaje din dosarul de acuzare, stenograme si detalii despre actele de coruptie facute de-a lungul celor 5 ani de domnie a lui Catalin Chereches.

In tot acest timp Coalitia pentru Baia Mare, ocupata sa “bage campanie zilnic”, asa cum i-a ordonat Chereches prin SMS Annamariei Somay in ziua flagrantului, urmand o strategie bine gandita de catre seful clanului, nu a transpirat in presa mai nimic despre candidatii PNL si PSD, adica despre cei care ar putea sa-i fure mandatul de primar liderului CpBM.

Dupa decizia Curtii de Apel Cluj din 2 iunie 2016, doua ample materiale publicate in ActualMM fara semnatura proprie, vin cu detalii devastatoare despre Cristian Niculescu Tagarlas – candidatul PNL si Florin Tataru – candidatul PSD. Si nu numai despre ei, ci despre toti cei care s-au intersectat intr-un fel sau altul cu familia Checheres si au avut tangenta sau nu cu administratia locala. Subiectul este atat de fierbinte si atat de bine descris cu nume, fapte si date, incat procurorii DNA si cei de la Parchetul General ar trebui sa-i salte cu autobuzele, si credem ca bine ar face, pe toti cei aflati in cardasie, devalizand la unison banul public.

Si cum adevarul este mai intodeauna la mijloc va sfatuiesc sa recititi articolele publicate in ZiarMM sub titlu “Cruciada Civica” dar si pe cele ce au aparut recent, in ActualMM sub titlu “Dezvaluiri“, pentru ca numai asa veti intelege mai bine in ce lume am trait si vom continua sa traim daca duminica 5 iunie nu vom sti sa ne alegem reprezentantii in consiliile locale si judetene.

Adevarul crunt, dureros si cutremurator este ca Baia Mare si Maramuresul sunt disputate de multi ani de mai multe grupari mafiote care se suprapun cu partidele locale vechi. Aceiasi oameni isi taie bucati grase din banul public in ultimii 26 de ani, se razboiesc putin in campaniile electorale si apoi se calmeaza, negociaza si restabilesc Omerta, pun batista pe tambal si se hranesc lacomi fiecare din bucata de ciolan pe care a reusit sa o cucereasca.

Cititi articolele de pe ActualMM, primul despre PNL si al doilea despre PSD, care spun foarte multe lucruri adevarate si grave (cu exceptia prostiei despre Maramuresenii.ro, care cica ar apartine carciumarului mustacios Sorin Orzac). Sunt acolo foarte multe informatii care nu s-au spus niciodata public si nici nu se vor mai spune multa vreme, fiindca dupa alegeri mafiotii vor face iar pace, iar articolele respective vor disparea, pana la urmatoarea batalie. Noi le-am copiat, le avem bine depozitate si le vom re-publica atunci cand va fi nevoie. Daca adaugati la acestea dezvaluirile despre activitatea infractionala a primarului Chereches, aveti o imagine completa a jafului organizat cu care se ocupa acesti indivizi, in ansamblul lor.

“Statul mafiot, daca vorbim despre stat si nu despre o administratie locala, este aceea structura prin care resursele tarii: financiare, logistice, umane, strategice, informationale, etc., parghiile de putere prin care se administreaza aceste resurse, sistemele de control: politie, parchete, corpuri de control, Curte de Conturi, etc., sistemul puterii judecatoresti sunt administrate de o nomenclatura aflata la putere si care foloseste sistemul in interes personal, de clan si de grup in detrimentul interesului national”.

Transpunand la ce s-a intamplat in municipiul nostru, putem spune ca intr-adevar sunt constituite grupuri mafiote care incearca sa acapareze cat mai multa putere, dar mai ales sa le inlature pe celelalte. In parte chiar au reusit, doar ca si unii si altii s-au subestimat reciproc, ajungandu-se in situatia data.

Cartile au fost puse pe masa si ca intr-un joc de poker cu miza mare inca nu s-au rasturnat cu fata in sus pentru a-l cunoaste pe castigator. Parerea noastra este ca detinutul Chereches s-a bagat acolo unde nu-i fierbea oala (asta nu inseamna ca-l face mai putin vinovat), incercand sa le fure caimacul imbatranitilor in rele, gansterii despre care presa nationala a mai scapat cate un articol. La fel fac si ceilalti lupi tineri, Tataru si Tagarlas, intrati in joc si ei fara sa calculeze consecintele viitoare, ignorand ce i se intampla in acest moment prietenului lor de chefuri, distractii si femei Catalin Chereches, si care intr-o zi vor ajunge sa suporte si ei din plin rigorile legii.

Pentru ca in Romania de azi pestii mici sunt cei care “hranesc justitia” cu mii si mii de dosare si rareori cade in plasa cate un peste mare. Pentru unii, Catalin Cherches poate fi considerat un trofeu deosebit, insa stim ca sunt altii si altii care trebuie prinsi si care inca au fete nevazute, dar numele lor nu vor intazia sa fie pronuntate in instante.