De cateva zile, primarul Catalin Chereches, aflat in plina campanie electorala, a lansat ordinul pe unitate sub deviza “nevoia de notorietate“. Evident ca nu pentru el, cum incearca penibil unii răuvoitori sa-i creeze imaginea de idol al cetatenilor, ci doar pentru municipiul Baia Mare.

Deja Consiliul Local a aprobat, la foc automat, cateva actiuni viitoare in plan “cultural” care vor “genera notorietate” atat in tara, dar mai ales in strainatate.

Ni s-a oferit această oportunitate de a face un parteneriat cu Televiziunea Română pentru a organiza această Selecție Națională Eurovision. Oportunitatea este aceea de a genera notorietate și vizibilitate municipiului Baia Mare în peste 40 de țări. Nu discutăm valoarea culturală sau artistică a acestui demers, ci discutăm doar de această oportunitate de a fi cunoscuți, de a ne face cunoscuți dar și oportunitatea de a arăta că municipiul Baia Mare poate să găzduiască un astfel de eveniment care să fie un eveniment de televiziune dar și un eveniment pentru public. Poziția noastră este aceea de a susține acest parteneriat”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. Un chilipir de 400.000 lei, asta doar la o prima strigare, pe care trebuie sa-i scoata edilul din visteria baimarenilor pentru a umple imensul gol din bugetul Televiziunii Romane.

“Nu este vorba despre costuri foarte mari, discutăm de aproximativ 300.000-400.000 de lei care trebuie investiţi în parteneriat cu TVR. Aşadar, lucrul cel mai important este o dată bucuria pe care o aducem publicului băimărean prin a vedea care sunt cei care doresc să se califice pentru Eurovision 2016, dar un lucru şi mai important este acela că generăm notorietate pentru municipiul Baia Mare”, a declarat presei Catalin Chereches. 

Si pentru ca tot vorbim de mass-media si puterea ei de impact la electorat, trustul de presa Intact (Antena Group, al lui Voiculescu) se pare ca a acceptat deja propunerea unui parteneriat cu Primaria pentru a organiza concertul FORZA ZU la Baia Mare.

„Dorim să ne arătăm intenţia de a organiza un astfel de eveniment şi a susţine un astfel de eveniment în municipiul Baia Mare. Cred că, în 20 sau 27, mai toţi băimărenii şi maramureşenii, precum şi cei din Satu Mare, Sălaj, Bistiţa, Cluj vor fi foarte bucuroşi să vină în Baia Mare şi să vadă un astfel de eveniment de mare amploare. Ştim foarte bine, de anul trecut, modul exemplar în care a fost organizat acest eveniment la Sibiu. Cred că Baia Mare poate din nou să arate capacitatea pe care o are de a se organiza şi de a susţine astfel de evenimente”, a marcat din nou, un gol, un bugetul municipiului cel indragostit de notorietate.

Si pentru ca tot e saptamana cadourilor, Consiliul Local l-a imputernicit pe primar sa participe la o licitatie, pe care cum altfel daca nu o si vrea castigata inainte de strigatul final, pentru a aduce in patrimoniu un asa-zis steag purtat de o oarecare “legiune” a lui Avram Iancu, pe care urmasii “tribunului” Corneliu Vadim Tudor, urmariti de creditori, il pun la vanzare.

„Este pentru municipiul Baia Mare un moment important, un moment simbolic, un moment cu conotații patriotice, un moment care ne generează o profundă emoție și un moment în care ne gândim cu toții să revenim într-un fel cu picioarele pe pământ și cu sufletul la ceea ce înseamnă acest spațiu în care ne-am născut și pe care trebuie să îl prețuim fiind inspirați de personalitatea lui Avram Iancu și fiind inspirați de acest simbol emblematic, steagul de luptă al lui Avram Iancu. Este de datoria mea să mulțumesc partenerilor de la Artmark pentru că încă o data s-au gândit la Baia Mare și s-au gândit la municipiul Baia Mare ca un loc în care sunt oameni care iubesc arta, frumosul, tradiția, simbolurile naționale și pe lângă conotațiile de ordin cultural și artistic la nivel general mă bucur foarte mult că Artmark dă un exemplu în ceea ce înseamnă educația publicului în domeniul artei și culturii dar o educație a publicului și pe acest filon cu caracter patriotic și național”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Din doua vorbe si cateva proiecte de hotarare puse sub nasul consilierilor locali care, evident pentru a genera notorietate, au ridicat cu totii mana, in semn de aprobare, se vor mai scurge, pe cai nestiute, cateva sute de mii de euro din bugetul primariei, sufocat cu “activitati culturale”, devenite in ultimii ani specialitatea casei, fara ca baimarenii sa fie intrebati daca vor sau nu sa se lase inrolati intr-o competitie cu sanse minime de reusita.

Pana si prefectul, reprezentantul Guvernului (Ponta) in teritoriu, pus sa supervizeze modul in care sunt cheltuiti banii publici, se demasca, devenind partas la risipa de fonduri risipite si care nu aduc nicio bunastare cetatenilor mereu in cautare de locuri de munca si nu de noi distractii.

„Aș putea să spun un singur lucru. Ne apropiem cu pași foarte concreți și foarte deciși către titlul de Capitală Europeană a Culturii. Din poziția de prefect al județului și modul în care am fost în capitala României și am văzut cum se poate juriza o atitudine responsabilă pentru ceea ce înseamnă județul și Baia Mare și modul dacă te implicit concret și nu încerci să fabulezi poți ajunge la țelul pe care ți l-ai propus”, a concluzionat prefectul Anton Rohian, intr-o fraza “elaborata cu adanci conotatii culturale si subtile intelesuri” demna de functia pe care o detine.

Goana dupa notorietate a venit zilele acestea la pachet cu un “Dosar de politician” difuzat la postul TV B1, unde realizatorii il pun in lumina reflectoarelor pe primarul Catalin Cherches, asa cum este el in realitate si nu cosmetizat de o presa locala aservita.

Pentru B1 a fost simplu sa inceapa ziua de luni cu “baiatul de la oras”, suma ilegalitatilor comise de edil in doar patru ani nefiind finalizata doar intr-un episod de 5 minute, Silviu Manastire promitand viitoare dezvaluiri. Evident ca Baia Mare s-a umplut deja de si mai multa notorietate, generata de cei ce conduc urbea. Dupa Cristian Anghel, unul dintre primii primari de municipiu care a facut puscarie pentru acte de coruptie, iata ca din nou procurorii DNA scormonesc adanc in maruntaiele actiunilor intreprinse de cei din jurul actualului edil, existand suspiciunea ca s-au evaporat bani publici ajungand in buzunare straine.

Seria de 10 interviuri cu Catalin Cherches in ziarul de casa al edilului, menite sa creeze imaginea de “performer economic” al nord-vestului Romaniei, debutand intamplator chiar in ziua “Dosarului de politician”, incearca sa mute atentia alegatorilor de la subiectul fierbinte prezentat la B1 TV.

Curios, nu exista dezmintiri si nici reactii din partea celui incriminat. Probabil nu vor exista nici actiuni de dare in judecata a postului de televiziune.

In lumea noastra, noi  nu ne mergem la judecati. Noi ne rugam la Dumnezeu iar acuzatorii ar trebui sa aiba grija de copii si de familiile lor“, a declarat public Catalin Chereches, pe un post de televiziune, la o ora de maxima audienta, amenintand, in stil mafiot, un jurnalist baimarean care incearca, aproape de unul singur, sa se bata cu puterea locala.

Asta da notorietate, suntem singurul oraș din România cu doi primari consecutivi cercetați pentru corupție.