Este greu si aproape imposibil sa ataci astazi performatele obtinute de sportivii baimareni la nivel national si international, mai ales acum cand Sala Sportului si tribunele stadionului de rugby sunt luate cu asalt ori de cate echipele noastre au de sustinut meciuri importante. Foarte multi vor spune ca aceste performante au aparut o data cu preluarea puterii locale de catre Catalin Chereches si ca este 100% meritul sau. Cu siguranta ca este asa si asta pentru ca in Romania fac sport de performata si obtin rezultate notabile doar cei care investesc milioane de euro.

De mult timp nu mai exista sanse egale intre echipele de club, fie ca vorbim de fotbal, handbal, rugby sau volei. Nici in perioada comunista nu exista semnul de egalitate intre cluburi. Judetele dezvoltate industrial erau obligate sa sustina sportul de performanta, restul ocupandu-se de sportul de masa, care se intindea pana la cele mai indepartate si uitate catune de pe intinsul tarii. Din acest punct de vedere Baia Mare a fost privilegiata. S-au construit baze sportive, iar echipele au fost mereu in topul clasamentelor nationale si nu au lipsit chiar si rezultatele pe plan european. Doar cei care au fost in conducerea Centralei Minelor pot depune marturie cum se scurgeau fondurile si cat valorau salariile celor implicati in sportul de performanta.

In tot acesti ani am vazut baroni locali sau oameni de afaceri, deveniti peste noapte milionari, care au investit puternic in sport. Unii, putini la numar, au reusit sa scoata bani din sport, insa cei mai multi nu au facut decat sa isi acopere afacerile murdare, iar exemplele sunt nenumarate. O parte dintre acestia au umplut deja inchisorile, iar altii asteapta sa le vina randul.

Legislatia romaneasca nu a urmat calea Occidentului unde sportul de performanta este in matca sa de zeci de ani si unde fenomenul numit coruptie apare destul de rar. Abia cand au ajuns la cluburile din strainatate, sportivii nostri au inteles ce inseamna adevarata performanta, respectul fata de sine, de spectatori si fata de culorile fanionului sub care jucau. O parte dintre cei plecati si-au facut un rost al lor printre straini, insa unele „glorii” de altadata, inadaptabile la piata libera, acolo unde supravietuiesc cei mai buni, s-au reintors si isi plang nesansa ca Romania dar mai ales conationalii nu ii intampina cu onoruri, si asta dupa ce ani de zile ei ne-au privit de sus, de la inaltimea asa- zisei lor valori internationale.

Am devenit o tara cosmopolita in materie de sport. La noi activeaza sportivi de pe toate continentele lumii, semn ca avem bani pentru a-i plati pe aceia care practic le fura sansa romanilor de a se afirma in sportul de performanta. Nu sunt un nationalist, dar nici nu sunt de acord ca pe bani publici sa fie platiti „stranieri” la cluburile noastre ce sunt finantate de catre Consiliile Locale sau de catre Consiliile Judetene. E ca si cum Guvernul ar fi alcatuit in marea lui majoritate din ministri de import. Daca un patron isi risca banii in sport, atunci el si numai el poate decide, in functie de regulamentele sportive, cum isi face echipa si ce mercenari angajeaza pentru a-si atinge scopurile primare.

La prima sedinta de Guvern din luna martie Victor Ponta a promis ca va modifica legea Educației Fizice și Sportului – 69/2000 în sensul elaborarii unui cadru legislativ pentru a permite autoritatilor locale sa sprijine sportul de performanta. Practic, prin aceasta initiativa legislativa, premierul da mana libera primarilor si presedintilor de Consilii Judetene sa pompeze, fara limita, cat mai multi bani publici in sport.

Teama ca alesii locali vor cheltui si mai multi bani in sport, fiind acum acoperiti de lege, este una legitima, iar DNA-ul se va vedea invins in actiunile sale de a starpi fenomenul coruptiei care incepuse sa fie descoperit, primarie cu primarie, Consiliu Judetean cu Consiliu Judetean. Drenarea banilor publici spre sport a devenit pentru unii edili sursă generoasă de venituri pentru ei si camarila lor politica.

„Reforma pe care am început-o are implicații în toate aspectele fenomenului sportiv românesc, iar o componentă majoră a acestei reforme este îmbunătățirea legislativă. O altă componentă importantă a reformei în sport este crearea bazei juridice prin care să putem implica autoritățile locale în sprijinirea financiară a activităților sportive de performanță. Le mulțumesc Primului-Ministru și colegilor din Cabinet pentru deschiderea și susținerea cu care au întâmpinat fiecare propunere venită din zona sportului.” a declarat in luna martie Gabriela Szabo., ministru in Cabinetul Ponta.

Chiar si asa, Gabi Szabo si premierul Victor Ponta nu au scapat criticilor vehemente venite de la Baia Mare.

”Am considerat că trebuie să mă sacrific şi să fac anumite gesturi din punct de vedere politic pentru a obţine aceste baze sportive. Am făcut aceste lucruri, m-am sacrificat, mi-am luat toate castanele în cap şi toate şuturile în fund care puteau să fie luate susţinându-l pe Victor Ponta în alegerile prezidențiale. Dacă vă amintiţi, în 16 noiembrie a avut loc turul doi al alegerilor prezidenţiale. Am constatat cu surprindere, venind hârtiile pe circuit şi ajungând la Primăria Baia Mare în ianuarie, că undeva la începutul lunii noiembrie, între 5 şi 10 noiembrie, guvernanții au decis deja cu privire la destinația bazelor sportive din municipiu. Aşadar în 16 noiembrie l-am sprijinit degeaba pe Victor Ponta”, a  declarat Cătălin Cherecheş.

Ca la poker, edilul ar fi vrut sa ia tot potul, insa PSD-ul prin deputatul Calin Matei, reprezentantul sau in Maramures, si-a pastrat la Ministerul Tineretului si Sportului, bazinul de înot, terenul de rugby, Hotel Sport, sala de gimnastică și clădirea administrativă unde își duc veacul degeaba, cei de la Direcția pentru Tineret și Sport.

”Dacă tot refuză să ne dea și celelalte baze sportive, o să-i invit să își găsească fondurile necesare întreținerii și reabilitării lor prin buzunarele miniștrilor sau ale premierului, astfel încât să nu aducă rugby-ul băimărean în situația de a nu putea participa la competiții internaționale din cauza stadionului, care necesită lucrări urgente de reabilitare și modernizare. Nu pot să spun decât că ne-au astupat gura cu incompetența lor de 25 de ani, prin care au distrus toate bazele sportive din județ și municipiul Baia Mare. O să le punem la punct și sunt convins că va veni primăvara, va veni vara și poate toamna, și poate se vor găsi alții mai inteligenți prin Guvernul României, care să ni le dea în administrare și pe celelalte”  a tunat si a fulgerat primarul Catalin Chereches, cel care sta in umbra vicepremierului Gabriel Oprea.

Ultimele rezultate obtinute in handbal si promisiunea ca stadionul de rugby se va transforma radical cu banii primiti de la Ministerul Sportului incep sa-i dea apa la moara edilului care vede Baia Mare drept o capitala a sportului.

„De trei ani de zile nu reusim sa dezvoltam o baza sportiva asa cum baimarenii ar merita. Pentru ca nu vorbim doar despre sportul de performanta, ci si despre baimarenii care isi doresc sa faca pur si simplu miscare. Cei de la Ministerul Tineretului si Sportului nu inteleg ca nu vorbim aici doar de o pista de atletism si de a crea conditii minimale, ci noi dorim sa generam un proiect amplu prin care sa dezvoltam tot ce inseamna zona de inot, sala polivalenta, teren de rugby multifunctional, teren de atletism, skatepark, locuri de joaca, zone de catarare – asta mi-as fi dorit. Ei au inteles ca e bine sa ne dea doar terenul de atletism, sala polivalenta, ca sa carpim in continuare. Eu nu sunt omul care sa carpesc lucrurile. Eu vreau sa facem o baza sportiva in centrul municipiului de care sa se poata folosi si sportivii de performanta, dar si simplii baimareni, un centru care sa poata gazdui manifestari prestigioase chiar la nivel international. Sunt convins ca pas cu pas vom face acest proiect si ne vom realiza acest vis!”, a spus Catalin Chereches.

Intre a fi Capitala Culturala Europeana, Sportiva sau Economica dupa caz, inca nu s-a decis la nivel de Consiliu Local. Fondurile financiare si asa putine sunt impartite de primar in functie de sentimente si nostalgii. Dam premii sportivilor, diplome de popularitate si mese gratuite pensionarilor uitand ca bugetul este sustinut de cei ce muncesc si isi duc viata de zi cu zi, indiferent de scorul de pe tabela de marcaj.

„Vreau sa va multumesc pentru ceea ce faceti pentru oras, pentru Romania, pentru bucuria si emotia pe care ni le furnizati de fiecare data. Voi sunteti pentru oras emblema noastra. Voi sunteti, fiecare dintre dumneavoastra, picatura de sange care face acest oras sa pulseze. Vreau sa va multumesc si sa va felicit”, a concluzionat Catalin Chereches. Unde au fost rostite aceste cuvinte? Nici macar nu mai conteaza, aceste vorbe pot fi auzite cu orice ocazie, oriunde si oricand dar niciodata intr-o societate comerciala, unde salariatii tremura pentru ziua de maine. Ei sunt doar platitorii de taxe si impozite si cu rare ocazii votanti pentru o zi.